Százezrekre is büntethetnek egy virágcserép miatt

Szigorúbban veszik a tűzvédelmi szabályokat

Nagyon vigyázz a következőkre!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi tíz évben annyi volt a paneltűz, hogy már igencsak esedékessé vált a tűzvédelem felülvizsgálata és a szabályzat frissítése a hasonló épületek esetében.

Így idén ehhez mérten szigorodtak a panelházak tűzvédelmi előírásai, január elsejével módosult az országos tűzvédelmi szabályzat, mely az év első felében még csupán ellenőrzésekkel és figyelmeztetéssel párosult, most már azonban büntetnek is a szabályok be nem tartása miatt.

Kötelező tűzvédelmi leírás

Az egyik legfontosabb változás, hogy ezentúl minden építménynek tűzvédelmi leírással és dokumentációval kell rendelkeznie, melyet pedig csak megfelelő végzettségű szakember készíthet el: vagyis például tűzvédelmi mérnök, építészmérnök vagy tűz- és katasztrófavédelmi szakirányú végzettségű szakember feladata a papírok kiállítása.

A rendelet szerint alapvető elvárás az épületek tulajdonosaival szemben, hogy tűz esetén mindenképp biztosítaniuk kell a bent lévők biztonságos menekülését és a tűzoltók beavatkozását.

Eltorlaszolt közlekedők

Tűzvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy a közlekedők könnyen használhatóak, járhatóak legyenek, hiszen azok vész esetén menekülési útvonalként szolgálnak.

Ha kigyullad egy lakás, a tűz pedig elkezd terjedni a folyosókon is, a forró füsttel vagy a mérges gázokkal teli lépcsőházban annak sem egyszerű menekülni, aki jól ismeri a folyosót vagy a lépcsőket, egy helyismerettel nem rendelkező embernek viszont még inkább megnehezíti a kijutást, ha a közlekedőt leszűkítik a földre kipakolt tárgyak vagy növények.

7 tipp, hogy elkerüld az otthoni áramütést: így biztosítsd be magad!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy babakocsi vagy egy kerékpár például olyan torlaszokat jelenthet adott esetben, melyek nemcsak a menekülést, de a tűzoltói beavatkozást is megnehezítik. Ha egy idős ember próbál a lépcsőn menekülni, egy közelben hagyott muskátli is végzetes lehet, ha a gomolygó füstben nem látja azt, és megbotlik benne.

Bírságok: 30-tól 300 ezer forintig

Az új jogszabály szerint, ha a lakók oly módon szűkítik le a menekülésre szóba jöhető útvonalat, kijáratot vagy vészkijáratot, hogy a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség nem biztosított, kijáratonként 45 ezer forintos bírságot is kiszabhat a hatóság.

Ha éghető anyagokat helyeznek el a folyosókon, illetve a közös tulajdonú részekben úgy, hogy ahhoz nem járult hozzá a tűzvédelmi hatóság, a büntetés közlekedőnként 60 ezer forintról indul, és 100 ezerig terjedhet. Ide tartozik például a székek, szekrények tárolása is, de az erkélyről sem szabad megfeledkezni, az is vészkijáratnak minősül, egy eldobott cigicsikk pedig ott is könnyen tüzet okozhat.

Abban az esetben pedig, ha az akadály nem szüntethető meg azonnal a menekülő számára, a bírság mértéke elérheti akár a 300 ezer forintot is kijáratonként.

Szabálysértő virágcserép

Még akár egy muskátli is leszűkítheti a menekülő útvonalakat, ezért a szabályozás kiterjed a virágcserepekre is. A cserepeket vagy virágtartó állványokat tilos lépcsőn, lépcsőfordulóban vagy folyosószakaszon elhelyezni. A közlekedőre kirakott dekorációért, például falikárpitért is járhat a büntetés, vagy akár a lábtörlőnek használt szőnyegért is, ha az a padló felületéből 30%-nál is nagyobb részt takar.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A menekülési útvonal ajtóinál kirakott függöny vagy szélfogó pedig csak úgy helyezhető el, hogy széthúzáskor a kijárat ne szűküljön. A függöny a padló síkját nem érheti el, belső széleit pedig eltérő színű csíkkal kell jelölni. A ráccsal elzárt épületrészek is veszélyforrást jelentenek, nehezítik a mentést és a menekülést, ezeket le kell szerelni - kivételt jelent a lakás bejárati ajtaja, ahol biztonsági okokból megengedett a rácsozás.

Mit gondolsz a szabályozásról?

Ezt is szeretjük