Tüntesd el a jégréteget örökre a hűtőből!

Egyszerű megoldások régi készülékekhez

Nem jégmentes hűtőd van? Akkor sem kell havonta leolvasztanod!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új típusú hűtőszekrények már rendelkeznek úgynevezett no frost rendszerrel, így nem kell a leolvasztásukkal bajlódni, az éltesebb példányok azonban időről időre bejegesednek. A hűtőszekrény belsejében képződött jégréteg furcsa módon egyáltalán nem kedvez a szekrény belső hőmérsékletének, a jég ugyanis kiválóan szigetel - nem véletlenül épül belőle az eszkimók igulja. A hűtőnek így sokkal nagyobb teljesítményen kell dolgoznia, hogy a falából árasztott hideg levegő keresztülhatoljon a jégen, és elérje a láda belsejét.

Néhány modern hűtőszekrény már lámpával vagy sípoló hanggal jelzi, ha a jegesedés eléri a kritikus szintet, de ha neked egy békebeli géped van, akkor sem kell aggódnod, ő is megtalálja a módját, hogy jelezzen - a villanyszámlán keresztül. Arról nem is beszélve, hogy a hűtő oldalára fagyott párában a penész is hamarabb megtelepszik, és a baktériumok is könnyebben szaporodnak, így a hűtő éppen arra lesz teljesen alkalmatlan, amire feltalálták: az élelmiszer-tárolásra.

Nincs más megoldás, mint leolvasztani a hűtőszekrényt, bármennyire sziszifuszi munkának is tűnhet a kipakolás, a várakozás, majd a visszapakolás. Szerencsére van néhány tippünk, amivel megelőzheted, hogy a vastag jégréteg ismét megjelenjen a felvágottak mögött.

Tárd fel az okokat!

A hűtőszekrény jegesedését gyakran valamilyen meghibásodás okozza. Van, amihez szerelőt kell hívnod, de olyan is, amit te magad is könnyen orvosolhatsz. Ha leolvasztottad a hűtőt, vizsgáld meg a legproblémásabb részeket, hogy megelőzd a bajt.

Nem folyik el a víz

A hűtőszekrények belsejében, a hátsó falon található egy apró nyílás, ami az összegyűlt víz elvezetésére szolgál.

Ha ez a nyílás eltömődik, a lecsapódott pára nem tud elfolyni, és a szekrény belsejében maradva megfagy. Hogy a nyílást megtisztítsd, egyszerűen fogj egy szívószálat, dugd a lyukba, és jól forgasd körbe. A szívószál azért jó választás, mert egy élesebb vagy keményebb tárggyal könnyen megsértheted a borítást.

Így újítsd fel a konyhát a legegyszerűbben: 15 látványos ötlet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Rossz a szigetelés

A jegesedést a nyitva felejtett vagy túl gyakran nyitogatott ajtó és a beáramló meleg levegő is okozhatja, ám a magasabb hőmérséklet akkor is képes bekúszni a hűtőszekrénybe, ha nem zár rendesen az ajtó körüli mágneses gumi. Ezt könnyen ellenőrizheted, ha este leoltod a konyhában a világítást, és egy bekapcsolt zseblámpát teszel a hűtőszekrénybe. Csukd be az ajtót, és figyeld meg, hogy kiszűrődik-e valahol a fény. A tömítés általában a védőcsík alá rejtett csavarokkal van rögzítve, és szükség esetén lecserélhető.

El a tűzhely mellől!

Ha gyakran képződik vastag jégréteg a hűtőd belsejében, érdemes elgondolkodnod, hogy nem a rossz elhelyezés-e a ludas. A tűzhely vagy a fűtőtest mellett, de egy déli fekvésű ablakkal szemközt sincs jó helyen a hűtőszekrény: a folyamatos melegítés miatt egyrészt sokkal több energiát kell elhasználnia a hűtéshez, másrészt a magas hőmérséklet-különbség, illetve az ajtónyitáskor beáramló szokatlanul meleg levegő is párásodást, ennek következményeként pedig jegesedést okoz.

Előzd meg a bajt!

Ha meggyőződtél arról, hogy a hűtőnek nincsenek műszaki problémái, illetve jó helye van a konyhában, akkor a leolvasztás után gondoskodj arról, hogy ne térjen vissza a fagyos hangulat.

Csak szellősen

Köztudott, hogy egy jól megpakolt hűtőszekrény kevesebb áramot fogyaszt, mint a félig üresen hagyott, hiszen kevesebb helyen kell levegőt keringetnie. Nem szabad azonban átesned a ló másik oldalára, a rogyásig pakolt polcok és összeérő dobozok között ugyanis a levegő egyáltalán nem kering, aminek a vége megint csak a jegesedés, a bosszankodás és az olvasztás lesz.

A 14 legötletesebb konyhai eszköz, amit valaha láttunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Dobj rá egy tetőt!

Általános szabály, hogy forró ételt ne tegyél a hűtőszekrénybe, mert a lehűtése sok energiát vesz igénybe. Ha nagyon sietsz valahová, és mégis rákényszerülsz, hogy a meleg lábast dobd be a fridzsiderbe, először tegyél rá egy fedőt vagy fóliát, ezzel ugyanis megakadályozod, hogy a forró ételből felszálló pára a hűtő falán csapódjon le.

Glicerinnel a száraz levegőért

Miután leolvasztottad, és alaposan kitakarítottad a hűtőt, sokáig elkerülheted az újból megjelenő vízcseppeket, ha a szekrény falát belülről vékonyan bekened glicerinnel. Ez a testápolókban és édesítőszerekben is megtalálható anyag ugyanis elvonja a levegő páratartalmát, ami így nem csapódik le a falakon.

Ezt is szeretjük