Így készül az ötperces tortatál: szuperül mutat rajta a süti, és a kétbalkezeseké is profi lesz
Ünnepekkor jól jön egy szép tortatál, de nem kell drága darabot venni: készíts egyet házilag!

cov
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha ünnep, akkor torta és sütemények - de hogyan tálalhatnád ezeket még szebben és gusztusosabban, mint egy egyszerű tányéron vagy tálcán?

Dekoratív, mégis rendkívül egyszerű megoldás lehet egy házi készítésű tortatál. Bár elsőre úgy tűnhet, bonyolult összerakni egy ilyet, valójában egy ötperces barkácsmunkáról van szó: egy láb és egy tányér egymáshoz ragasztásáról. A lábat - például poharat, gyertyatartót, fagyikelyhet - keskenyebbik felével célozd a tartó - tányér, tálca - fenekének kellős közepére. Ha a ragasztó megkötött, vadonatúj tortatálad el is készült.

tal

Műved készülhet műanyagból, papírból, fából, porcelánból vagy akár üvegből is. Ez csak attól függ, hogy milyet szeretnél, milyen alapanyagokat találsz otthon, illetve szerzel be magadnak. A tányérnak és a lábnak arányosnak kell lennie: a tál ne legyen túl nagy a tartó alapjához képest. Érdemes fontolóra venni, kipróbálni, hogy mennyire stabil a szerkezet, ugyanis ha túl kicsi a láb alapterülete, akkor könnyen elbillenhet. Az is fontos, hogy a hobbiboltban a választott alapanyagodnak megfelelő ragasztót vásárolj. Ha nem papír alapanyagban gondolkodsz, kérj belőle vízállót, hogy később elmoshasd a tálad!

Amennyiben nem sürgős az alkalmatosság, kedved szerint le is festheted azt, de így számolnod kell a száradási idővel, és azzal is, hogy a festett felületre közvetlenül nem tudsz majd sütit tenni, csak tortapapírra, tányérra. Kérj az eladótól az alapanyagodnak, célodnak megfelelő festéket!

Tortatál 5 perc alatt: 8 ötlet

Meríts ihletet a következő, különösebb kézügyességet nem igénylő ötletekből: ha papírverziót csinálsz, egyszer használatos tálad lesz, de ha fa, porcelán, műanyag vagy üveg tortatálat készítenél, akkor hosszabb távon is élvezheted a csinos, egyedi darab előnyeit. Egy időtálló tortatál akár még ajándéknak is nagyszerű lehet.

Képek: Pinterest, Getty Images.

Ezt is szeretjük