Ha a te konyhádban is gyakran készülnek tojásos ételek, érdemes ismerned egy-két trükköt, melynek segítségével megkönnyítheted a munkát, legyen szó a hámozásról, vagy épp az olyan bosszúságok megelőzéséről, mint a fehérje kifutása, ha megreped a héj. Nézd meg a képeket!

A főtt tojás meghámozása sokak számára jelent komoly bosszúságot, pedig meg lehet könnyíteni többféleképpen is, amivel nemcsak időt spórolhatsz, de a tojások is hibátlan felületűek maradnak, ha esetleg olyan ételt készítenél, melyhez így van szükség rájuk. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha a már megfőtt tojásokat kiveszed a forró vízből, majd nagyon hideg vizet folyatsz rájuk. A hirtelen lehűlés hatására a héj elválik a fehérjétől, ezután azonban gyorsan hámozd meg, a hatás ugyanis már nem lesz ugyanolyan, ha a tojás ismét felmelegszik.

Szintén hatásos módszer, ha a tojás főzővizéhez egy nagyon kevés ecetet is adsz, ez szintén megkönnyíti a hámozást.

Az ecet arra is jó, hogy ha megreped a tojás héja, ne fusson ki a fehérje, amiben ugyanígy segít az is, ha kevés sóval hinted meg a vizet.

Érdemes ismerni a legalapvetőbb tojásos trükköket is, például azt, hogyan lehet eldönteni, melyik tojás főtt, illetve melyik nyers. Ehhez forgasd meg a tojásokat egy egyszerű papírlapon. Amelyik nyers, egyenetlenül forog, míg a már főtt szabályosan.

A friss és a régi tojás megkülönböztetésére is létezik bevált módszer, mégpedig az úszópróba: ha a nyers tojást sós vízbe teszed, a frissebbek lesüllyednek az aljára, míg a régiek lebegni kezdenek, vagy a felszínre emelkednek.
Tönkremennek, ha lefagyasztod
Ha megteszed, kiolvasztás után nem azt kapod, amire számítanál. Íme, képeken hét étel, amivel sose csináld meg!