Több százezer lakást érint a halálos gáz

Vedd észre időben!

Számos életet követel minden évben a szénmonoxid, pedig a baj egyszerűen megelőzhető lenne.

A téli időszakban jócskán megszaporodnak a halálos kimenetelű gázmérgezések, elsősorban a szénmonoxid következtében. Pedig egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető lenne a veszélyes gáz megjelenése, és megelőzhetőek lennének a tragédiák is.

Ehhez nem kell más, mint a fűtési időszak elején a gázzal működő készülékek szakember által történő ellenőrzése, különös tekintettel a konvektorokra. A szénmonoxid jelenléte ugyanis csak nehezen észrevehető, ráadásul a tünetek gyakran csak akkor észlelhetők, amikor már fennáll a mérgezés.

Észrevétlen, veszélyes gáz

A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, mely észrevétlenül vegyül a levegőben, irritációt nem okoz, az emberi érzékszervekkel észrevenni ezért lehetetlen. Erősen mérgező vegyületről van azonban szó, amely a vér hemoglobinjához tapadva akadályozza a szervezet oxigénellátását - sokkal erősebben kötődik ugyanis a vörösvértestekhez, mint az oxigén -, és rövid időn belül halált okozhat. Az emberi szervezetre gyakorolt hatása és a tünetek erőssége attól függően változik, hogy a gáz milyen koncentrációban van jelen a levegőben, illetve kerül be a szervezetbe.

A szénmonoxid elsősorban olyan zárt helyiségekben jelenhet meg, ahol nem megfelelően működő, gázüzemű konvektorral fűtenek, vagy olyan kémények környezetében, melyek szellőzése nem tökéletes. Ma Magyarországon a háztartások 70-80%-a fűt gázzal, ám csak kevesen törődnek azzal, hogy a fűtési idény előtt szakemberrel ellenőriztessék a készülékeket és a kéményeket.

Nem elég a tünetekre hagyatkozni

Bár magát a gázt nehéz észrevenni, a szénmonoxid-mérgezésnek számos tünete van, nem elég azonban ezekre hagyatkozni, többségük ugyanis már csak akkor jelentkezik, amikor a mérgezés súlyos.

Alapvetően három szakaszban jelentkeznek a tünetek: az elsőben a legjellemzőbb a bőr kipirosodása, a levert érzés vagy éppen az izgatottság, a fejfájás és a hányinger. Az influenzával könnyen összekeverhető tünetek akkor erősödnek fel, ha otthon tartózkodsz, hiszen a szabad levegőn a szénmonoxid kiürül a szervezetből.

A végtagokon kialakuló, majd később az egész testet megbénító izomgörcsök a második fázis fő jellemzői, ezt viszonylag rövid időn belül követheti erős álmosság, majd eszméletvesztés - a fulladásos halál általában ekkor következik be, hiszen az embernek, ha még eszméleténél is van, ilyenkor már nincs ereje sem ablakot nyitni, sem elhagyni a szobát.

Néhány ezer forint életet menthet

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a konvektorok és más, gázzal működő készülékek karbantartásának fontosságát: egy szakember általi ellenőrzés mindössze néhány ezer forintba kerül, ami életmentő lehet. A napi többszöri szellőztetést sem érdemes elhanyagolni - főleg akkor, ha dohányzol is a lakásban -, és megfontolandó egy szénmonoxid-érzékelő beszerzése is. A készülékek skálája igen széles, mind az érzékenységük, mind pedig az áruk tekintetében.

Egy 10-15 ezer forintos detektor azonban már elég érzékeny ahhoz, hogy a levegő legalacsonyabb szénmonoxid-tartalmát is jelezze, ráadásul jól érzékelhető hanggal és fénnyel.

A falra szerelhető, általában speciális elemmel működő detektorok hosszú évekig gondoskodnak a biztonságodról, de csak akkor, ha a jelzésüket komolyan veszed: bármikor lép is működésbe a detektor, azonnal nyisd ki az ablakokat, zárd el a fűtőberendezést és hagyd el a helyiséget. Hívj szakembert, és csak akkor kapcsold be ismét a fűtést, ha előbbi ellenőrizte a készüléket.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük