Ezért romlanak el mostanában a háztartási gépek: furcsa elmélet áll a háttérben

Csupán összeesküvés-elmélet lenne a tervezett elavulás?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a modern technológia úttörői idegen bolygókra terveznek kolóniákat, a sorozatgyártott háztartási eszközök számára sokszor a legegyszerűbb feladat is kihívásnak számít, legalábbis a vásárlástól eltelt bizonyos idő után.

Utóbbi azonban, vagyis az a pillanat, mikor az adott eszköz elromlik, sokak szerint túl hamar érkezik el napjainkban. A jelenség nem új keletű, a tervezett elavulás fogalmát már jó néhány évtizede emlegetik.

Összeesküvés állhat a háttérben?

A tervezett elavulást tényként kezelő összeesküvés-elméletek szerint a gyártók eladásaik növelése érdekében szándékosan törekszenek arra, hogy a technológia adta lehetőségekkel szemben termékeik élettartama ne legyen túl hosszú, így a garanciaidő letelte után a vásárló kénytelen legyen új termékre cserélni a meghibásodott árut.

Mindez állítólag a Phoebus-kartellig vezethető vissza, melyet a húszas években alapítottak meg a világ olyan nagy villanykörtegyártói, mint a Philips, a General Electric és az Osram. Céljuk egy villanykörteszabvány létrehozása volt, egyesek szerint azonban jóval inkább az, hogy megegyezzenek a körték élettartamának lerövidítésében, annak érdekében, hogy többet tudjanak belőlük eladni.

A kartell 1939-ben megszűnt, azonban a nyugati országokban nem maradt el üzleti stratégiájuk hatása - érdekesség, hogy a szocialista országokban, mint nyugati találmányt, mindezt nem akarták átvenni,
így egy bizonyos időszakban jóval tartósabb termékeket
tudhattak magukénak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az összesküvés-elméletek kedvelt témáját jelenti Dieter Binninger, német órakészítő találmánya is, 1975-ben ugyanis a férfi olyan égőt hozott létre, mely akár 150 ezer órán át is képes lett volna világítani. 1991-ben, miután végre talált egy céget, mely megkezdte volna a gyártást, repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt, találmánya pedig a feledés homályába veszett. A témával foglalkozó, A villanykörte-összeesküvés című filmet ide kattintva is megnézheted!

Tervezett életciklusok

Logikus, hogy a gyártóknak nem érdekük olyan termékeket készíteni, melyek élettartama túl hosszú, azonban a tervezett elavulás elmélete máig nem bizonyított. Ahogy azonban arra az origo.hu cikke is rámutat, valószínűleg nem szándékosan rontják el a termékeket, sokkal inkább arról van szó, hogy a cégek a költséghatékonyabb megoldásokat választják a verseny miatt, így sokszor a felhasznált anyagok és a különféle eljárások minősége is alacsonyabb.

A cikk szerint azonban a tapasztalatok valóban azt mutatják, hogy egyes eszközök javítása vagy az alkatrészek beszerzése érthetetlenül nehéz, míg mások indokolatlanul működnek nagy teljesítménnyel.

Szerinted kinek a dolga a takarítás?

Még mindig megoszlanak a vélemények arról, a férfi vagy a nő dolga-e a takarítás. Nézd meg, mit gondol a témáról az utca embere!

Mint ahogy tény az is, hogy a gyártók tisztában vannak termékeik életciklusával, mellyel kapcsolatban nem is kell feltétlenül fizikai elavulásról beszélni: komoly marketingeszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a fogyasztók anélkül is új terméket akarjanak venni, hogy a régi elromlott volna. A fogyasztóvédelemnek sincs túl nagy beleszólása mindebbe, legalábbis a gyártási folyamattal kapcsolatban nem intézkedhet: a néhány éves garanciavállalás meglétét azonban ellenőrzik.

Ezt is szeretjük