Természetes tisztítószerek a konyhából
Nem kell vegyszerekre költened, a konyhádban mindent megtalálsz.

Dia

 	Tealevél 	A kifakult, poros, régi szőnyeget pillanatok alatt új életre keltheted, ha nedves, de nem vizes tealevelekkel borítod be, majd kis idő elteltével összeporszívózod őket. A teafilter nemcsak a port szedi össze maradéktalanul, de a színeket is felfrissíti. 	Kapcsolódó cikk: 	Így varázsold újjá a benyomódott, foltos, kopott szőnyeget »

Tealevél

A kifakult, poros, régi szőnyeget pillanatok alatt új életre keltheted, ha nedves, de nem vizes tealevelekkel borítod be, majd kis idő elteltével összeporszívózod őket. A teafilter nemcsak a port szedi össze maradéktalanul, de a színeket is felfrissíti.

Kapcsolódó cikk:
Így varázsold újjá a benyomódott, foltos, kopott szőnyeget »

Dia

 	Vaj 	A rozsdafoltok eltávolításához a hűtőszekrényben találsz segítséget. Keverj el egy darab vajat körülbelül ugyanakkora mennyiségű sóval, dörzsöld be vele a rozsdát, majd 10 perc elteltével töröld le egy szivaccsal. A rozsda maradéktalanul eltűnik.

Vaj

A rozsdafoltok eltávolításához a hűtőszekrényben találsz segítséget. Keverj el egy darab vajat körülbelül ugyanakkora mennyiségű sóval, dörzsöld be vele a rozsdát, majd 10 perc elteltével töröld le egy szivaccsal. A rozsda maradéktalanul eltűnik.

Dia

 	Jégkocka 	A rágót szinte lehetetlen eltávolítani a ruhákból vagy a szőnyegből, kivéve, ha van otthon jégkocka. Dörzsöld vele a rágót egészen addig, amíg meg nem fagy, így nem fog nyúlni, és egy darabban eltávolíthatod.

Jégkocka

A rágót szinte lehetetlen eltávolítani a ruhákból vagy a szőnyegből, kivéve, ha van otthon jégkocka. Dörzsöld vele a rágót egészen addig, amíg meg nem fagy, így nem fog nyúlni, és egy darabban eltávolíthatod.

Dia

 	Lenolaj 	Természetes és csodálatos ragyogású bútorfényt kapsz, ha két rész lenolajhoz egy rész ecetet keversz. Nem csak a fát, de a bőrgarnitúrát is széppé és hosszú életűvé teheted ezzel a keverékkel.

Lenolaj

Természetes és csodálatos ragyogású bútorfényt kapsz, ha két rész lenolajhoz egy rész ecetet keversz. Nem csak a fát, de a bőrgarnitúrát is széppé és hosszú életűvé teheted ezzel a keverékkel.

Dia

 	Krumplihéj 	Csíkmentesen ragyogó ablakokat szeretnél, de nem bírod az ablaktisztítószerek maró szagát? Forrázz le egy marék krumplihéjat egy liter vízzel, majd ezzel mosd le az ablakot, végül pedig újságpapírral töröld szárazra. 	Kapcsolódó cikk: 	Csíkmentes, ragyogó tükör egyetlen mozdulattal »

Krumplihéj

Csíkmentesen ragyogó ablakokat szeretnél, de nem bírod az ablaktisztítószerek maró szagát? Forrázz le egy marék krumplihéjat egy liter vízzel, majd ezzel mosd le az ablakot, végül pedig újságpapírral töröld szárazra.

Kapcsolódó cikk:
Csíkmentes, ragyogó tükör egyetlen mozdulattal »

Dia

 	Kukoricakeményítő 	A szőnyegre vagy kárpitra fröccsent zsírfoltot hintsd be kukoricakeményítővel. Várj legalább hat órát, amíg a por magába szívja a nedvességet, majd egyszerűen porszívózd ki. A foltnak nyoma sem marad. Kukoricakeményítővel bedörzsölheted a falra vagy tapétára csöppent zsírfoltokat is, hogy könnyebben eltűntethesd őket.

Kukoricakeményítő

A szőnyegre vagy kárpitra fröccsent zsírfoltot hintsd be kukoricakeményítővel. Várj legalább hat órát, amíg a por magába szívja a nedvességet, majd egyszerűen porszívózd ki. A foltnak nyoma sem marad. Kukoricakeményítővel bedörzsölheted a falra vagy tapétára csöppent zsírfoltokat is, hogy könnyebben eltűntethesd őket.

Dia

 	Tojáshéj 	Ha a beszürkült ruháid anyagát nem szeretnéd kémiai fehérítőkkel roncsolni, a következő mosás során tegyél a mosódobba néhány vászonzsákba kötött tojáshéjat. A mosástól beszürkült vagy éppen besárgult ruhák ismét hófehéren kerülnek ki a gépből. 	Kapcsolódó cikk: 	Így lesznek újra hófehérek a beszürkült ruhák »

Tojáshéj

Ha a beszürkült ruháid anyagát nem szeretnéd kémiai fehérítőkkel roncsolni, a következő mosás során tegyél a mosódobba néhány vászonzsákba kötött tojáshéjat. A mosástól beszürkült vagy éppen besárgult ruhák ismét hófehéren kerülnek ki a gépből.

Kapcsolódó cikk:
Így lesznek újra hófehérek a beszürkült ruhák »

Dia

 	Sütőpor 	A sütőpor a konyhai tisztítószerek egyik nagyágyúja: nem csak ruhafehérítésre, de penészirtásra, vízkőpucolásra és szagtalanításra is használhatod, de még a sütőre vagy a főzőlapra égett zsíros szennyeződéseket is eltávolítja. Ha még erősebbé szeretnéd tenni, keverd ecettel. 	Kapcsolódó cikk: 	50 forintos csodaszer szagok, vízkő és penész ellen »

Sütőpor

A sütőpor a konyhai tisztítószerek egyik nagyágyúja: nem csak ruhafehérítésre, de penészirtásra, vízkőpucolásra és szagtalanításra is használhatod, de még a sütőre vagy a főzőlapra égett zsíros szennyeződéseket is eltávolítja. Ha még erősebbé szeretnéd tenni, keverd ecettel.

Kapcsolódó cikk:
50 forintos csodaszer szagok, vízkő és penész ellen »

Dia

 	Hagyma 	Az erősen szennyezett ablaküveget pucolás előtt dörzsöld át egy félbevágott hagymával, így könnyebb lesz eltávolítani a foltokat. Hagymával a rozsdát is eltüntetheted, csak dörzsöld be vele az oxidálódott felületet.

Hagyma

Az erősen szennyezett ablaküveget pucolás előtt dörzsöld át egy félbevágott hagymával, így könnyebb lesz eltávolítani a foltokat. Hagymával a rozsdát is eltüntetheted, csak dörzsöld be vele az oxidálódott felületet.

Dia

 	Narancsolaj 	Nem csak sütemények ízesítésére, de rágógumi-, tinta-, olaj- és zsírfoltok eltávolításához is használhatod a narancsolajat. Mivel nagyon intenzív, öt liter vízhez elegendő körülbelül fél decilitert öntened, hogy enyhén fertőtlenítő, nagyon erős folttiszítószert kapj.

Narancsolaj

Nem csak sütemények ízesítésére, de rágógumi-, tinta-, olaj- és zsírfoltok eltávolításához is használhatod a narancsolajat. Mivel nagyon intenzív, öt liter vízhez elegendő körülbelül fél decilitert öntened, hogy enyhén fertőtlenítő, nagyon erős folttiszítószert kapj.

Dia

 	Kávézacc 	A kávézaccal nemcsak az eldugult lefolyót tisztíthatod meg, de kiváló zsíroldó tulajdonságának köszönhetően a sütő és a tűzhely körül is jó szolgálatot tehet. Finom szemcséinek köszönhetően hatékonyan, de karcolás nélkül tisztítja meg a felületeket. A mosdókagylóból is eltünteti a vízkövet és a zsírfoltokat.

Kávézacc

A kávézaccal nemcsak az eldugult lefolyót tisztíthatod meg, de kiváló zsíroldó tulajdonságának köszönhetően a sütő és a tűzhely körül is jó szolgálatot tehet. Finom szemcséinek köszönhetően hatékonyan, de karcolás nélkül tisztítja meg a felületeket. A mosdókagylóból is eltünteti a vízkövet és a zsírfoltokat.

Dia

 	Szénsavas ásványvíz 	A buborékos ásványvíz vagy az egyszerű szóda villámgyors segítséget jelenthet, ha a textíliákra olyan makacs folt kerül, mint például a kávé vagy a vörösbor. Ha szódát spriccelsz a foltra, a buborékok fellazítják a szövet szálai közé került szennyeződést, te pedig egyszerűen felszáríthatod egy itatóspapírral.

Szénsavas ásványvíz

A buborékos ásványvíz vagy az egyszerű szóda villámgyors segítséget jelenthet, ha a textíliákra olyan makacs folt kerül, mint például a kávé vagy a vörösbor. Ha szódát spriccelsz a foltra, a buborékok fellazítják a szövet szálai közé került szennyeződést, te pedig egyszerűen felszáríthatod egy itatóspapírral.

Ezt is szeretjük
Fotó: