4 igénytelen, télen virágzó szobanövény
Nem kell tavaszig várnod a virágokra! Néhány növény kifejezetten télen virágzik, és különös figyelmet sem igényelnek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha azt gondoltad, hogy a tél a szürkeségé, akkor tévedsz. Sőt akkor is, ha azt hitted, egészen tavaszig kell várnod, hogy egy kis színt vihess az otthonodba! Hála ugyanis a szobanövények hatalmas populációjának, könnyedén találni köztük olyat, amely kifejezetten télen hozza virágait. Ráadásul egy részük különösebb gondoskodást sem igényel, így azok is bátran választhatják őket, akik abszolút amatőrnek számítanak a növénynevelés terén. De melyikeket is?

Egy brazil szépség svéd ősökkel: bólogató billbergia

E különleges nevű szobanövény, melynek névadója a svéd botanikus, Gustaf Johan Billberg volt, őshazája eredetileg Amerika, valamint a Mexikótól egészen Brazíliáig nyúló terület. Fűszerű, világos és sötétzöld levelei keskenyek, merevek és bőrszerűek, szélei pedig fogazottak, rózsaszín fellelevelekkel borított virágzata pedig, amelynek látványa késő ősztől egészen tél végéig élvezhető, a levélrozetta közepéből bújik elő.

A hosszú szirmú virágok a virágnyelv végén bólogatnak, közepükből pedig hosszan nyúlnak ki a porzószálak. Bár a virágok aprócskák; élénkrózsaszín, zöldeskékes és sárgás színük feltűnővé teszik őket.

Hogyan tartsd?

A bólogató billbergia nem igényel különösebb gondoskodást: fény- és tápanyagigénye kicsi, és vízigénye is csak közepes. Bár nyáron jól tűri a meleget, lehetőleg hűvösebb helyen tartsd, leginkább azonban a 14-18°C-os hőmérsékleten érzi jól magát, így télen sem kell aggódni amiatt, hogy a hűvösebb levegő kárt tesz benne. Jól tűri a száraz levegőt is, és mivel nem igényel túl sok vizet, télen csak mértékkel öntözd!

Egy csinos télkedvelő az esőerdőből: viaszbegónia

Az eredetileg Amerika, Afrika és Ázsia esőerdőiből származó viaszbegónia törékenynek látszó növényecske, ám kevésbé annyira igényes, mint amennyire annak tűnik.

Hajtásainak vége lehajló, levelei pedig aprócska tojásokra hasonlítanak, és viaszos tapintásúak. Ősztől egészen a következő tavaszig apró virágokat hoz, melyek szirmai csillogóak, és a pozsgások leveleire emlékeztetnek.

Hogyan tartsd?

Szerencsére a viaszbegónia sem különbözik a többi begóniától, vagyis azoknak is ajánlott, akik általában kevesebb figyelmet fordítanak a növénynevelésre. Fényigénye víz- és tápanyagigényéhez hasonlóan közepes, ezért a meleg, párás, félárnyékos helyet kedveli. Bár ősztől tavaszig vannak virágai, ezeket elsősorban télen hozza. Ekkor érdemes kéthetente tápoldatozni, és mérsékelten öntözni langyos, lágy vízzel, virágzás után pedig eltávolítani a leszáradt virágrészeket és leveleket.

Egy igazán aktuális gyönyörűség: mikulásvirág

A Mexikóból származó mikulásvirág ma ismert külseje elsősorban nemesítés eredménye, de a nemesítőknek köszönhető az is, hogy a növény ma több színváltozatban is megvásárolható. A mikulásvirág egyébként évelő, örökzöld növény nagy és hegyes, tojásdad és lándzsaalakú, bársonyos-zöldes levelekkel. Érdekessége, hogy bár van virágja, szépségét mégis a jelentéktelen virágocskákat ölelő tűzpiros, rózsaszín vagy éppen krémszínű felleleveleknek köszönheti, amelyek a téli időszakban két hónapig díszítik a növénykét.

Hogyan tartsd?

A mikulásvirág nem tartozik a legigénytelenebb fajták közé, tartása mégsem igényel nagyfokú gondoskodást, csupán arra kell fokozottan ügyelni, hogy mindig elegendő tápanyagot kapjon.

Fény- és vízigénye közepes, ám ha teheted, akkor a lakásod egy világosabb, melegebb részében kapjon helyet, ahol a hőmérséklet általában 17-22°C között mozog. Ha azt szeretnéd, hogy a növényed a következő évben is díszítse az otthonodat, akkor a színes levelek lehullása után mindenképpen vágd vissza a hajtásait körülbelül 15-20 cm hosszúságig úgy, hogy ne maradjon ötnél több visszavágott hajtás.

A levélhullás utáni időszak a nyugalmi időszak, amely májustól szeptember végéig tart, és ami alatt nem hoz újabb színes leveleket. Ekkor ügyelj rá, hogy átlagosan 20°C-tól hűvösebb helyen ne legyen a növény, és kevesebb vizet is kapjon, mint egyébként.

Egy egész évben virágzó Afrikából: afrikai ibolya

A helytelenül fokföldi ibolyának is nevezetett növény őshazája Kelet-Afrika.
Vastag, húsos, ugyanakkor puha levelei körkörösen, a rózsához hasonlóan helyezkednek el, amely alakja egyébként kerekded és ovális is lehet, a szár felől kissé karéjos formában. A virágok, amelyekkel a növény gondozóját egész évben megajándékozza, a levélrozetta közepéből  ernyőszerűen fejlődnek ki. Változatos színben pompáznak, kezdve a fehértől a rózsaszínen át egészen a bíborvörösig, vagy akár a világoskéktől a sötétig. A növény formája egyébként kissé lapos, szárai és levelei pedig szétterülőek, mérete azonban így sem nagyobb 15-20 cm-nél, bár manapság mini változatban is találkozni a növénnyel.

Hogyan tartsd?

Az egyenletes szobahőmérsékleten érzi jól magát, ám különösebb fényre nincs szüksége, sőt a túlzott napsütést egyáltalán nem kedveli. Víz- és tápanyagigénye közepes, öntözni azonban csal alulról érdemes úgy, hogy leveleit ne érje víz, ellenkező esetben ugyanis kifoltosodnak, felülről történő öntözés során pedig a gyökerek és a szárak indulhatnak rothadásnak - ilyenkor az elhalt részeket minél előbb el kell távolítani.

Ezt is szeretjük