Így használd a citronellát szúnyog ellen!
Egyértelműen az egyik leghatékonyabb rovarriasztó szer!
Íme, a házi szúnyogriasztó receptje.

nagykep?cikkid=162789&kep=citronella1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban több olyan természetes módszerről is írtunk már, mely képes távol tartani a lakástól a szúnyogokat, hatékony eszközt jelent például a szegfűszeg, az ecet, az eukaliptusz és a diófalevél, melyek mind illatuk révén űzik messzire a vérszívókat, csak úgy, mint a citrom vagy épp a citromfű, nem utolsósorban pedig a citronella, mely azonban korántsem ugyanaz, mint utóbbi.

Bár a citronella - Cymbopogon nardus - angol neve lemongrass, és hatásaikat tekintve számos közös pontról lehet beszélni, nem azonos a citromfűvel, mely a mentafélék rokona.

A citronella nem citromfű

A citronella szabadföldi növény, mely összegyűjtve, hosszúkás leveleit megkurtítva leginkább az újhagymára, póréhagymára hasonlít, illata azonban amellett, hogy igen erőteljes, nagyon kellemes is, nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar is sokoldalúan alkalmazza, népszerű hozzávalója például szappanoknak és parfümöknek is.

A citronellát gasztronómiai és gyógyászati célokra is alkalmazzák - többek között erőteljes salaktalanító hatása van -, alapos oka van azonban annak is, hogy gyakorta feltűnik olyan alkalmatosságok elnevezésében, melyeket a szúnyogok elriasztására használnak, elég csak a citronellás bambuszfáklyákra vagy rovarriasztó gyertyákra gondolni.

Szúnyogűző citronella

Ahhoz, hogy előbbi célra alkalmazhasd, nem szükséges a kész terméket megvenni, a növény maga például a kertbe, a terasz közelébe ültetve is betölti a szúnyogűző funkciót - érdemes tudni, hogy más állatok, például a macskák, kutyák sem kedvelik -, de a hajtása megszárítva, szétmorzsolva is képes erre, például, ha egy tálkában kirakod valahová.

A citronella mindemellett illóolaj formájában is kapható, mely ráadásul aromaterápiás hatással is bír, kiválóan alkalmas például a stressz és feszültség oldására.

Így készíts házilag szúnyogriasztó spray-t

Érdemes egy szórófejes flakonba vizet töltened, belecsepegtetned húsz csepp illóolajat, alaposan összerázni, majd ezzel a készítménnyel befújni például az ágyneműdet, így éjszaka sem kell majd szúnyoginvázióra számítanod a hálószobában, vagy akár a függönyöket, minek köszönhetően kisebb valószínűséggel jönnek majd be a lakásba.

Fontos, hogy minden használat előtt felrázd a készítményt, melyből egyébként magadra is fújhatsz, mindenképp végezz azonban bőrtesztet, ha ugyanis érzékeny vagy rá, még ilyen hígításban is okozhat kellemetlenséget az illóolaj a bőröddel érintkezve.

Ezt is szeretjük