50% áramot spórolsz, ha ilyen edényben főzöl: nem is hinnéd, mennyire sokat számít

Rengeteget spórolhatsz főzés közben is.

Dia


                        	Milyen serpenyőt és lábost használj?
                        	A főzőlapon mindig a méretben hozzá tartozó edényt használd. A 145 mm-es laphoz 160-200 mm, a 180 mm-es laphoz 200-240 mm átmérőjű edények tartoznak. Fontos, hogy az edény alja legyen jó állapotban, emellett ne legyen se homorú, se domború, a görbe fenekű edények okozta energia-többletfogyasztás ugyanis elérheti az 50%-ot is! Célszerű továbbá olyan serpenyőt, edényt használni, melynek az aljára merőleges az oldala, vagyis egyenes fala van.

Milyen serpenyőt és lábost használj?

A főzőlapon mindig a méretben hozzá tartozó edényt használd. A 145 mm-es laphoz 160-200 mm, a 180 mm-es laphoz 200-240 mm átmérőjű edények tartoznak. Fontos, hogy az edény alja legyen jó állapotban, emellett ne legyen se homorú, se domború, a görbe fenekű edények okozta energia-többletfogyasztás ugyanis elérheti az 50%-ot is! Célszerű továbbá olyan serpenyőt, edényt használni, melynek az aljára merőleges az oldala, vagyis egyenes fala van.

Dia


                        	Mindig használj fedőt!
                        	Sokan nem tudják, hogy fedél nélküli főzéskor az energiafelhasználás három-négyszeresére is növekedhet. Rendkívül fontos tehát, hogy a főzéshez használj jól záródó fedelet. Így nemcsak energiát takaríthatsz meg, az étel is hamarabb elkészül. További előnyökkel jár, ha kuktában főzöl.

Mindig használj fedőt!

Sokan nem tudják, hogy fedél nélküli főzéskor az energiafelhasználás három-négyszeresére is növekedhet. Rendkívül fontos tehát, hogy a főzéshez használj jól záródó fedelet. Így nemcsak energiát takaríthatsz meg, az étel is hamarabb elkészül. További előnyökkel jár, ha kuktában főzöl.

Dia


                        	Legyen mindig tiszta!
                        	A főzőlapok üzeme akkor gazdaságos, ha felületük tiszta, mert a hőátadás így a legkedvezőbb. A főzőlapra került és már ráégett szennyeződést teljesen le kell égetni, úgy, hogy a főzőlapot néhány percre alacsony fokozatra kapcsolod. Kihűlés után az elszenesedett ételmaradék nedves ruhával könnyen eltávolítható. A megtisztított és megszárított főzőlapot célszerű leheletvékonyan olajos ruhával áttörölni.

Legyen mindig tiszta!

A főzőlapok üzeme akkor gazdaságos, ha felületük tiszta, mert a hőátadás így a legkedvezőbb. A főzőlapra került és már ráégett szennyeződést teljesen le kell égetni, úgy, hogy a főzőlapot néhány percre alacsony fokozatra kapcsolod. Kihűlés után az elszenesedett ételmaradék nedves ruhával könnyen eltávolítható. A megtisztított és megszárított főzőlapot célszerű leheletvékonyan olajos ruhával áttörölni.

Dia

	Időben kapcsold ki!	A gyakorlott háziasszonyok már tudják, hogy a főzőlapon a főzést magasabb fokozaton kell kezdeni, majd az étel felforrása után a teljesítményt vissza kell venni. A főzés befejezése előtt néhány perccel ki kell kapcsolni a főzőlapot, mert egy ideig még forrásban, illetve melegen tartja az ételt. A főzőlap használata így igen gazdaságossá tehető. Fontos továbbá, hogy a főzőlapot edény nélkül ne kapcsold soha maximális hőmérsékletre.

Időben kapcsold ki!

A gyakorlott háziasszonyok már tudják, hogy a főzőlapon a főzést magasabb fokozaton kell kezdeni, majd az étel felforrása után a teljesítményt vissza kell venni. A főzés befejezése előtt néhány perccel ki kell kapcsolni a főzőlapot, mert egy ideig még forrásban, illetve melegen tartja az ételt. A főzőlap használata így igen gazdaságossá tehető. Fontos továbbá, hogy a főzőlapot edény nélkül ne kapcsold soha maximális hőmérsékletre.

Dia

	Használj más eszközöket is!	Az E.ON szerint alapszabály, hogy minden olyan főzési műveletet, amire van a háztartásban célkészülék, ne villanytűzhellyel végezd. Könnyen belátható, hogy egy kávé főzése elektromos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon, de ugyanúgy igaz ez a vízmelegítésre is, ha vízforralóval végzed. További információt ide kattintva találsz.

Használj más eszközöket is!

Az E.ON szerint alapszabály, hogy minden olyan főzési műveletet, amire van a háztartásban célkészülék, ne villanytűzhellyel végezd. Könnyen belátható, hogy egy kávé főzése elektromos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon, de ugyanúgy igaz ez a vízmelegítésre is, ha vízforralóval végzed. További információt ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: