Pár száz forint, és lefaragja a villanyszámládat: te még nem használod?
Ha a te háztartásodban még nincs ilyen, minél előbb szerezd be!

nagykep?cikkid=162609&kep=malac-nagy-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan eszköz létezik, amelynek segítségével lehetséges spórolni a villanyszámlán, legyen szó akár az időzítő kapcsolóról, akár az energiatakarékos fényforrásokról. Kevesebben használják azonban a fényerőszabályzós kapcsolókat, holott amellett, hogy hangulatosabbá tehetnek egy helyiséget, és a takarékosságot is elősegítik, még az izzók élettartamát is megnövelhetik.

Bár az interneten fellelhető árak alapján akár ezer forint alatti összegért, néhány száz forintért is meg lehet vásárolni egy fényerőszabályzós kapcsolót, vagyis dimmert, még akkor is megéri, ha szaküzletben egy-két ezer forintot is elkérnek érte.

Hogy működik a fényerőszabályzó?

A fényerőszabályzó kapcsoló segítségével egy tekerhető vagy érintésre működő, esetleg távvezérelhető eszköz révén lehetséges állítani a fényerő intenzitásán, ezáltal biztosított lehet a hangulatvilágítás, nem utolsósorban azonban a fényerő csökkentése által csökken a fogyasztás is, az izzók élettartama pedig nő, ami hosszú távon komoly megtakarítást jelenthet.

A kapcsolót általában a falba kell süllyeszteni, az általános fali kapcsoló helyére, megvásárlásakor azonban érdemes odafigyelni néhány dologra, illetve fontos lehet kikérni szakértő véleményét. Korántsem mindegy ugyanis, milyen típust választasz, mivel könnyen lehet, hogy az nem lesz kompatibilis az adott fényforrásokkal.

Ügyelni kell például a teljesítményre, egy adott teljesítményű szabályozóval ugyanis csak adott teljesítményű, illetve mennyiségű izzó szabályozható, emellett az alsó határértéket is figyelembe kell venni, hogy a működés megfelelő legyen.

Fontos tudni, hogy a fényerőszabályzó nem használható bármely fényforrás esetén, illetve léteznek olyanok, amelyek esetében nem jelent spórolást. Speciális típusokkal a LED-fényforrásokat is szabályozni lehet, általánosságban azonban elmondható, hogy leghatékonyabban a hagyományos izzók esetében működik a módszer.

Ezt is szeretjük