6 rejtett rezsinövelő, ami a fűtési szezon után emeli a számlát

Bár általában a fűtés viszi el a legtöbb pénzt, nem árt a többi szolgáltatásra is odafigyelni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár már vége a fűtési szezonnak, és sokan fellélegeztek, hiszen ilyenkor kevesebb rezsit kell fizetni, akadhat néhány alattomos dolog, ami továbbra is magasan tartja a kiadásokat. Sajnos Magyarországon igen magas a közüzemi szolgáltatások ára, ezért nem árt, ha kideríted, hogy hol lehet egy kicsit spórolni rajtuk.

Bár általában a fűtés viszi el a legtöbb pénzt a háztartásokban, a többi rezsikiadásra is érdemes odafigyelni.

Három komoly áramzabáló

Természetesen mindenki tudja, hogy a villanyt le kell kapcsolni, ha kijön egy helyiségből, de érdemes megfigyelni, hogy valóban így teszel-e. Régi tévhit, hogy a lámpa felkapcsolása több energiát emészt fel, mint az, ha állandóan égne. Ez másodpercekben számolva talán igaz is, de nincs ok arra, hogy tíz percekig világítson feleslegesen. Érdemes energiatakarékos vagy ledes izzót beszerezni, a hagyományosak ugyanis kevesebb ideig működnek, és több áramot is fogyasztanak.

Ennek ellenére valószínűleg a hűtőszekrény fogyasztja a legtöbb áramot a háztartásodban. A régi készülék hatásfoka alacsony lehet, és rengeteg energiára van szüksége a hideg fenntartásához. Ha megteheted, cseréld le jó energiaosztályúra, ami egyszerre ugyan egy magasabb kiadás, de hosszútávon megtérül.

Ha erre nincs lehetőséged, akkor gondoskodj arról, hogy a hűtőszekrény a lehető legkevesebb áramot használja, például ne hagyd, hogy vastag jégréteg képződjön a fagyasztón. Figyelj a kis konyhai bojlerekre is, melyek, bár praktikusak lehetnek, felesleges, hogy állandóan utánfűtsék magukat. Elég, ha mosogatás előtt feltekered a hőszabályzót.

A 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

És három eset, amikor viszi a víz a pénzedet

A vízspórolásnál szintén akadnak olyan tippek, melyeket mindenki ismer, de nem biztos, hogy betart. Például mosogatás közben nem kell, hogy végig folyjon a csapból a víz, ez bőven elég az öblítésnél. Ugyanígy a fogmosáshoz is felesleges zenei aláfestésnek a vízcsobogás, akárcsak a tusfürdő habosításához.

Így csökkentsd a vízdíjadat!

Ha szeretnél további vízszámla-csökkentő módszereket is megismerni, nézd meg a videót!

A hagyományos csapok esetében is rengeteg vizet pazarolsz, míg megfelelő lesz a hőmérséklet, ezért érdemes keverőcsapot beszereltetni, aminél jóval kevesebb idő alatt előáll a kellemesen meleg víz.

A mosás is rengeteg vizet emészthet fel, érdemes a fél töltés funkciót használni, még akkor is, ha telerakod a dobot, a ruhák így is tiszták lesznek. A fehérneműn és a törülközőkön kívül felesleges magas hőfokon mosni, hiszen általában nem piszkosak a ruhák, csupán az izzadságot és némi levegőből rászállt szürkeséget kell belőlük eltávolítani, így az áramon is spórolhatsz mosás közben.

Légy tudatos!

Ahhoz, hogy a költségeidet optimalizáld, nem árt tisztában lenni az alapvető tényekkel. Tudod például, mennyibe kerül egy köbméter víz vagy gáz? És azt, hogy egy évben, illetve hónapban te magad mennyit fogyasztasz?

Tényleg szükséged van a 65 csatornára és a lehető legszélesebb sávra? Miért választottad annak idején a szolgáltatót? Mert kecsegtető ajánlattal állt elő? Ez még mindig versenyképes a piacon? A telefonköltséged elemzésére is érdemes egy kis időt szánni, és olyan csomagra váltani, ami jobban megfelel az igényeidnek.

Ezt is szeretjük