Rejtett otthoni szennyeződések (x)
Nézzük, hogy melyek azok a rejtett otthoni szennyeződések, amelyekről talán nem is tudtad, hogy léteznek!

shutterstock 1649446102
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban különösen felértékelődött a higiénia jelentősége a környezetünkben, és ezalól nem kivétel az otthonunk tisztasága sem. Hiszen bármennyire a saját territóriumunkat, a családi fészket tartjuk a kórokozók szempontjából a legbiztonságosabb helynek, sajnos be kell látni, hogy még az otthoni zegzugok is tartogatnak meglepetéseket.

A falak és az ablakok is bekoszolódnak

A mindennapi takarítás során elsősorban a vízszintes takarítást helyezzük előtérbe, vagyis a padlót, az asztalokat, illetve a polcokat takarítjuk. Pedig a falak és az ablakok is igénylik a törődést. Érdemes a tavaszi és az őszi nagytakarításnál gyakrabban beütemezni a falak és az ablakok részletes takarítását is, nem elfelejtve a függönymosást. Hiszen a levegőbe jutó kórokozóktól, a szálló portól és egyéb otthoni szennyeződésektől ezek a felületek is könnyedén koszosak lehetnek.

shutterstock 374290501 (1)

A mosógép is terjeszthet kórokozókat

Sajnos bármennyire is ez a kép élhet a fejünkben, a mosógép nem a lakásunk legtisztább eszköze. Bár arra hivatott, hogy a ruháinkat patyolattisztára mossa, a mosógép maga is tisztítást és törődést igényel ahhoz, hogy a rejtett kórokozók ne bújjanak meg benne. Ha nem takarítjuk rendszeresen, vagy nem használunk megfelelő vízlágyítót, akkor egy év alatt akár fél kiló kosz is keresztülmehet a mosógépen, és a koszos mosógép kárt tehet a ruhákban. Szerencsére már van olyan vízlágyító, ami megoldhatja a problémánkat, hiszen a Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

Semlegesítő hatása védi a mosógép minden fontos részét. Javasolják, hogy használjuk minden mosásnál a vízkő elleni védelem érdekében. Ugyancsak érdemes a Calgon 3az1-ben Gélt is használni, ami pedig megvédi mosógépét a vízkőtől, kosztól és a kellemetlen szagoktól.*

Távirányító, egér és társai

Az elektronikai eszközök a kórokozók melegágyai lehetnek. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor fogjuk meg egy nap a távirányítót, a számítógépünk egerét, a villanykapcsolót vagy éppen a telefonunkat. És ha jobban átgondoljuk, akkor nem kell sok idő, hogy rájöjjünk, hogy bár szükséges lenne, azért valójában nem mossuk meg minden érintés előtt a kezünket. Érdemes tehát ezeket az eszközöket akár az otthoni takarításnál gyakrabban is megtisztítani, hogy megóvjuk magunkat a baktériumok, vírusok és gombák terjedésétől.

Észrevétlenül koszolódik a kárpit

Az otthoni kanapéról és fotelről mindenkinek a pihe-puha és tiszta kényelem jut eszébe, holott ezeket a textilfelületeket nap mint nap megfogjuk, ráadásul az utcán is hordott ruhánk is érintkezik a felülettel. Vajon mennyi kórokozó gyűlik össze nap mint nap kedvenc bútorainkon? Talán jobb, ha ezt nem tudjuk, arra viszont érdemes időt és energiát fordítani, hogy ezeket a felületeket is rendszeresen tisztítsuk.

Még a zuhanyrózsa sem tisztul magától

Van valami, aminek a szennyezettsége még a mosógépnél is meglepőbb lehet, ez pedig nem más, mint fürdőszobánk ékköve, a zuhanyrózsa. A mosógéphez hasonlóan ez az eszköz is alkalmas arra, hogy a kellemesen nedves és akár vízkővel kibélelt környezetben kórokozók hadának adjon menedéket. Éppen ezért nem árt a rendszeres takarítás során a zuhanyrózsa vízkőtelenítésére és antibakteriális tisztítására is kiemelt figyelmet fordítani.

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati  útmutatót!

* Használja minden mosásnál / ¹ közepesen kemény víz területek alapján.

(Képek forrása: Shutterstock)

Ezt is szeretjük