Poltergeist-jelenség vagy elektromos gerjedés? Tényleg szellemek járnak a régi lakásokban?

Létezik megnyugtató magyarázat a hátborzongató jelenségekre?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új építésű házakkal szemben nem az alacsonyabb ár az egyetlen vonzerő azok számára, akik kifejezetten régi épületekben keresnek lakást maguknak. Az ódon falak sok mindent megéltek, és a romantikus lelkek szívesen ábrándoznak arról, mi mindent mesélhetnének, ha beszélni tudnának.

Az álmodozás azonban rémálomba fordulhat, ha a házban egy másik lakó is él: egy poltergeist, vagyis kopogtató szellem. A különféle zajokat, elektromos zavarokat okozó jelenséget persze nem mindenki tartja a túlvilág üzenetének, de vajon létezik-e tudományos magyarázat?

Villogó fények, megkergült tévé, kaparászás a falból

Azok, akik azt állítják, tanúi voltak már poltergeist-jelenségnek, hátborzongató jelenségekről számoltak be: felkapcsolódó vagy éppen kialvó lámpákról, hirtelen megzavarodó tévékészülékekről, melyek furcsa fényeket vagy hangokat játszottak, de a libabőr akkor ver ki mindenkit, amikor halk, netán tisztán kivehető, erőteljes kopogást és kapirgálást hallanak - a falak belsejéből.

Azok, akik hisznek a szellemekben, ezeket a jelenségeket az itteni és a túlvilág között ragadt lelkek manifesztálódásának vélik, szerintük az állandóan köztünk járó szellemek így próbálják felhívni magukra a figyelmét azoknak, akik nem láthatják őket.

A túlvilági jelenségeket hobbiból vagy a tudomány érdekében kutatók egyetértenek abban, hogy amennyiben léteznek szellemek, úgy azok valamilyen energia formájában jelennek meg a mi világunkban.

Sokan úgy gondolják, a szellemek megjelenésekor hirtelen hűvös, hideg áramlatot lehet érezni, aminek az az oka, hogy kivetülésükhöz el kell vonniuk az energiát a térből - ezt az analógiát követve sokan úgy vélik, a szellemek képesek energiát gerjeszteni, és azzal működésbe hozni vagy éppen megzavarni az elektromos berendezéseket.

Mit szól a tudomány?

Azok, akik valamilyen racionális magyarázatot próbáltak keresni a kísértetjárta házak jelenségeire, sokáig úgy vélték, hogy a kamaszokban biológiai érésük során olyan feszültségek keletkeznek, amelyek valamilyen módon kivetülnek a környezetükre, és ez okozza a jelenségeket - ez a magyarázat még mindig elfogadhatóbb volt számukra, mint a túlvilági üzenet.

A mai kutatók inkább a régi épületek szerkezetében és az elavult villamosításban látják a megoldást. Ezeket a házakat sokszor csak utólag villamosították, és ebben az esetben is olyan vezetékeket kaptak, amelyek már nem képesek kiszolgálni azt az energiaszükségletet, amit egy modern háztartás - televízióval, számítógéppel, mikróval és mosogatógéppel - nap mint nap igényel. A villogó fények megjelenését vagy a készülékek meghibásodását pedig egy-egy kóboráramnak, illetve rosszul működő, esetleg érintkezéshibás vezetéknek tudják be.

A rádióból vagy televízióból hallható különös zajok a materialisták szerint nem többek elektromos gerjedésnél. Szerintük az energiát nem a szellemek keltik, az adóvevőkben található erősítő pusztán felerősít egyet a bennünket körülvevő számos rádióhullámból: a telefonok, rádiók és mobil internet korában szerintük ez egészen nagy valószínűséggel megtörténhet.

Na igen, de mi a helyzet a fal belsejéből hallatszó kopogással? A szkeptikusoknak erre is megvan a válasza: a legtöbb régi házban még található padlástér, és az itt kapirgáló galambok vagy patkányok zöreje a ház csövein felerősödve eljuthat a lakásokba is.

A kopogtató szellemek tehát semmi olyasmit nem tudnak, amit ne lehetne a régi házak szerkezetéből adódóan megmagyarázni, ám az is tény, hogy a legtöbb poltergeist-jelenséget nem tudják 100%-os biztonsággal megcáfolni sem. Te hiszel a szellemekben?

Ezt is szeretjük