Egészségkárosodást okozhat, ha ilyen színű a szobád: a szín, amivel a legjobban kell vigyázni

A piros színnek káros hatásai lehetnek otthonodban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A színek gyógyító hatása közismert, hosszú ideje alkalmazzák a színterápiát, mint alternatív gyógymódot. A módszer szerint a különféle árnyalatok hatással vannak a szervezetre, ezáltal pedig a közérzetre, ám nem mindig pozitív értelemben.

A vörös szín egyes tónusai például negatívan befolyásolhatják mindennapjaidat, így nem mindegy, hogyan használod fel ezeket a lakberendezés terén.

A komfortérzet javítása érdekében eláruljuk, hogy a pirosnak melyek azok az árnyalatai, amelyeket nagyobb felületek esetén jobb elkerülni, illetve melyeket ártalmatlanabb alkalmazni.

A piros károsítja az egészséget?

A piros nagyon mozgalmas és intenzív szín, ezért érdemes vele óvatosan bánni, amikor a falakat dekorálod. Az élénk árnyalatok - különösen a narancsba és mélyvörösbe hajló tónusok - hatással vannak a szívre és az érrendszerre, elsősorban a vérnyomásra, amit radikálisan is megemelhetnek - ami miatt egészségkárosodást is okozhatnak -, de a szívverést is felgyorsíthatják, túl sok adrenalint termelve, ami nyugtalansághoz és fáradtsághoz vezethet.

Tulajdonképpen ezek az árnyalatok tettrekészségre serkentik a szervezetet, főként az idegrendszert, ami viszont zaklatottságot és szorongást idézhet elő, sokkal feszültebbé és ingerültebbé válhatsz tőlük. Emellett úgy tartják, hogy az éhséget is fokozzák, ezért a fogyókúrázóknak sem feltétlenül ajánlottak.

Ha mégis használnád

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a piros tiltott szín lenne a lakberendezésben, csak tudni kell, hogy az egyes árnyalatokat mekkora felületen és milyen helyiségben érdemes használni. Alapjában véve egy meleg színről van szó, ami sokkal hívogatóbbá és otthonosabbá teszi a lakást, már csak ezért sem szabad lemondani róla, amikor belefogsz otthonod felújításába.

Súlyos hibák, melyektől kisebbnek tűnik a lakás

A fal színe azért is meghatározó, mert optikailag akár csökkentheted is általa a lakás méretét. Videónkból további olyan hibákat ismerhetsz meg, melyek miatt kisebbnek tűnhet otthonod.

Rózsaszínes tónusok

A piros rózsaszínbe hajló árnyalatai melegségük révén pozitív energiával töltik meg a lakást, ezáltal pedig a testet is, így például a nappaliba jó választást jelenthetnek. Elűzik a melankolikus és depresszív hangulatot, ugyanakkor nem annyira vibrálóak, hogy zavarják a szemet, így akár - a mennyezetet leszámítva - az összes falat is lefestheted ezen árnyalatok valamelyikével.

Azonban ezek a tónusok sem jelentenek ideális választást, ha nagyon pici az adott helyiség, mert összenyomják a teret. Ha mégsem tudsz lemondani róluk, párosítsd őket fehér bútorokkal, ezek ellensúlyozzák a hatást.

Különféle színek és hatásuk a lakásban:

Barnásvörös árnyalatok

A barnás tónusok, mint például a téglaszín, természetes és kissé rusztikus hatást kölcsönöznek a szobának, ezáltal meghitté teszik a lakást. Ez a színválasztás segíthet egy fárasztó nap után megnyugtatni az idegeket, illetve feltöltődni a következő napra. A barnásvörös egyetlen hátránya, hogy icipicit lesötétíti a helyiségeket, ezért csak olyan lakrészen szabad használni, ami igazán napfényes, ahol például sok az ablak.

Ezt is szeretjük