A hízás oka az otthonodban lehet: az sem mindegy, milyen színűek a falak!
A piros például evésre sarkallhat anélkül, hogy tudatosítanád, a halványkéket viszont kifejezetten ajánljuk.

szinek-hatasa-piros-kek-szoba
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lakberendezésnél sokan a vágyaikat helyezik előtérbe, miközben nem gondolnak arra, hogy a színválasztás vagy a bútorok elhelyezése hosszú távon nagyon is befolyásolja az életüket. A színek pszichológiai hatásáról számos írás született már, és nem véletlenül. A lágy pasztellszínek például nyugtatóan hatnak, miközben a túlzásba vitt élénk vagy nagyon sötét színek hatása már korántsem annyira pozitív.

Természetesen ezeket is lehet alkalmazni otthonteremtés során, sőt, a lakberendezési trendek is erre biztatnak. Csak arra kell vigyázni, hogy ne ess túlzásba, mert az, hogy a színek hatnak a kedélyállapotra, szoros összefüggésben állhat a súlyproblémákkal is.

Elnyomja vagy meghozza az étvágyat?

Már a '60-70-es években is születtek tanulmányok arról, hogy a színek hatnak az emberben lejátszódó testi, lelki és mentális folyamatokra, így tehát az elhízásra is. Az Appetite magazin közölt egy tanulmányt arról, hogy a kék szín elnyomja az étvágyat - igaz, ez pont csak a férfiakra érvényes. A piros azonban evésre sarkall, és ez már nemre való tekintet nélkül igaz. Nem ez az egyetlen ilyen szín, ezért  főleg azoknak, akik hajlamosabbak túlsúly felszedésére, mérlegelniük kell egyes színek használatát a lakásban. 

Öltöztesd fel otthonod a DIEGO-ból!

A DIEGO-ban mindent megtalálsz, ami szükséges ahhoz, hogy otthonod gyönyörű és harmonikus legyen! Laminált padló, szőnyeg, padlószőnyeg, PVC, vízálló padló, tapéta, függöny és karnis – mindez egy helyen!

Promóció

Piros

Nagyon kedvelt szín a lakberendezésben, ami nem is baj, mert számos pozitív hatása is van. Ám amellett, hogy növeli az önbizalmat és a szexuális vágyat, a piros túlzott használata buktatókat is rejt. Erős, élénk szín lévén növeli az agressziót, feszültté tesz. Aki pedig ingerült, az hajlamos többet enni. A pirosat ezért használd csekély mértékben, elvétve a szobákban, nem javasolt teljes falfelületet lefesteni vele.

Konyhában a piros tányér használata viszont kifejezetten ajánlott. Dr. Charles Spence, az Oxford Egyetem pszichológus professzora szerint, aki piros tányérról eszik, az kevesebbet eszik. Ez azért van, mert az agyat a piros tányér a tilos vagy stop táblákra emlékezteti, így kap egy veszélyjelzést, aminek következtében előbb leállunk az evéssel.

stop-tabla-tanyer-tulsuly-elhizas-eveszavar

Kék

A kék tányérnak is étvágyromboló hatása van, azonban más okokból. Mivel a természet adta ételek általában nem kékek, az agyat be lehet csapni ezzel a színnel, mert kevésbé kívánja a természetellenes színű ételt, körítést. Kékre a falakat is bátran festheted - a világos árnyalatokat ajánljuk -, mivel nyugtató, pozitív hatással van a testre és a lélekre, kiegyensúlyozottá tesz.

Narancssárga

Akárcsak a piros, ez a szín is frusztrálttá tesz, ezért a konyhából és az étkezőből száműzni kell. Van azonban még egy oka ennek. A narancssárga az elmét a fizikai komfortérzetre összpontosítja, amibe beletartozik az éhségérzet keltése is. Vidám szín, ami pozitív löketet tud adni, ezért kismértékben, elszórtan helyezd el a lakásban.

Szürke 

A nyomottság, a kellemetlen hangulat színe, aminek a túlzott használata lehangolttá tesz. A szürke falak energiahiányt éreztetnek a testeddel, amit öntudatlanul evéssel is pótolhatsz. Nem beszélve arról, hogy ha folyamatosan szürkeség vesz körül, könnyen belesüppedsz a kényelmes, nemtörődöm állapotba, aminek egyúttal a mozgásszegény életmód is a része. Ha szürke dolgokkal van tele a lakásod, akkor sem kell azonnal átfesteni minden falat vagy áthúzni a kárpitot. Tökéletesen ellensúlyozza a kopottságot az élénk citromsárga szín, és együtt a kettő még eszméletlenül dizájnos is.

szurke-sarga-nappali-kanape

Zöld

Ezzel a színnel vedd körül magad akkor, ha gyakran kicsapongó érzelmekkel küzdesz. Egyensúlyt teremt a lélekben és az elmében egyaránt, a kiegyensúlyozottság pedig mértékletességet is hoz magával. Ezzel megelőzhető többek között az érzelmi evés is. 

A fenti pozitív hatásai miatt általában nappaliban és hálószobában alkalmazzák, hiszen csökkenti a stresszt és a szorongást. Konyhában és étkezőben is javasolt akár nagy felületen használni, hiszen a nyugodt étkezések eredménye hosszú távon fogyás is lehet, amennyiben valaki evészavarral küzd.

Ezt is szeretjük