Több mint 7 millió forintra lehet pályázni az OTP-nél
Így kaphatja meg a te társasházad!
Szorgalmazd te is, hogy lakóközösséged korszerűsítsen. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több társasház keresi a lehetőséget arra, hogy saját kezdeményezéssel, saját erejéből valósítsa meg korszerűsítési terveit, fejlesztési elképzeléseit. A hasonló kezdeményezésekhez kíván segítséget biztosítani az OTP Bank, amely idén immár hetedik alkalommal írta ki társasházi pályázatát.

- A pénzintézet három kategóriában összesen 7,8 millió forint támogatással segíti a felújításra, korszerűsítésre készülő lakóközösségeket. A pályázati forrásokban esetlegesen nem részesülő társasházak legkönnyebben a lakástakarék konstrukció révén tudnak állami támogatást igénybe venni korszerűsítési céljaik megvalósítására - mondta el kérdésünkre Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

- Évek óta egyre gyorsuló ütemben öregszik a magyarországi lakásállomány. Hozott-e változást ezen a téren az elmúlt esztendő?

- Tavaly kedvező fordulat következett be a lakásépítések területén Magyarországon. 2014-ben összesen 8358 új lakás épült, 15%-kal több, mint egy évvel korábban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ezen belül például Budapesten tavaly már látványosan, nagyjából 50%-kal nőtt az eladott új társasházi lakások száma. Ezzel együtt a magyarországi lakásállomány korszerűsítése terén továbbra is a felújítások és korszerűsítések játsszák a legfontosabb szerepet, különösen a társasházi és lakásszövetkezeti szektorban. Amíg ugyanis országos szinten az új építésű lakások közül a többszintes, többlakásos épületek aránya 39-ről 35%-ra csökkent, addig a teljes, mintegy 2,1 millió darabra tehető társasházi és lakásszövetkezeti lakásállománynak mintegy 50%-a továbbra is korszerűsítésre vár.

- Ez még mindig hatalmas szám. Milyen eszközökkel lehetne elősegíteni a pozitív folyamatokat?

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden olyan kezdeményezés komoly lökést képes adni a társasházi korszerűsítéseknek, amely finanszírozási oldalról segítséget kínál az érintetteknek. Erre a problémára kívánja felhívni a figyelmet, egyúttal segítséget nyújtani az OTP Bank, amely március 16-án, immár hetedik alkalommal írta ki társasházi pályázatát. A pénzintézet célja, az évek alatt nem változott: felhívni a lakóközösségek figyelmét, hogy a felújítások révén egyszerre tehetik szebbé és komfortosabbá lakóhelyüket, de nem utolsósorban csökkenthetik otthonaik rezsiköltségét.

- Konkrétan milyen célokhoz igényelhető támogatás a pályázat keretében?

- A pályázat célja a társasházak, lakásszövetkezetek szűkebb környezetének minőségi javítása, szépítése, rendezettebbé tétele, a közösségi élet kialakításának, fenntartásának támogatása, a lakóépületek és a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések támogatása, és ezeken keresztül a közösségi kezdeményezések ösztönzése.

- Mekkora keretösszeggel hirdették meg a pályázatot?

- A pénzintézet idén is a környezetvédelem, közösségépítés, valamint életminőség-javítás kategóriájában hirdette meg pályázatát, amelyen a díjazottak összesen 7,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el fejlesztési terveik megvalósítására. A kiíráson indulni kívánó társasházak és lakásszövetkezetek június 30-ig nyújthatják be pályázataikat a hazforum.hu weboldalon. A pályázati űrlap kitöltése egyszerű, de ha valaki mégis megakad, segítséget kérhet ugyanezen honlap üzemeltetőitől. A korábbi évekhez hasonlóan a független szakértőkből álló zsűri döntéséről augusztus 11-ig értesítik a nyerteseket.

- Mit mutatnak a korábbi eredmények, mennyien jelentkeztek az előző években a kiírásra?

- A pályázat évről évre növekvő népszerűségnek örvend. Így tavaly rekordszámú, összesen 1100 társasház és lakásszövetkezett jelentkezett a kiírásra. Közülük kategóriánként három-három pályázatot tudtunk díjazni.

- Milyen további pályázatok segítik a társasházak rendelkezésére korszerűsítési munkálataik finanszírozására?

- Hamarosan összesen 10 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg az Otthon Melege Program elnevezésű pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghirdetett kiírásra azok az 5-60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek az energiamegtakarítást eredményező korszerűsítési fejlesztéseik megvalósításához szeretnének vissza nem térítendő támogatást igénybe venni.

A pályázat keretében induló társasházak akár a beruházási költségek 50%-át kitevő összeget is nyerhetnek. A támogatás igénybevételének egyik előfeltétele azonban, hogy az érintett épületnek a beruházás eredményeképpen legalább C energia minősítési osztályba kell kerülnie. Ugyancsak feltétel, hogy a pályázaton való induláshoz az érintett épület összes tulajdoni hányadának több mint 51%-os támogatása szükséges. A beruházás önrészét a lakóközösségek bankunk hitele segítségével egyszerűen biztosíthatják.

- Milyen eszközök állnak azoknak a társasházaknak a rendelkezésére, amelyek nem nyernek a pályázatokon?

- A díjazásban, illetve támogatásban nem részesülő pályázóknak sem kell lemondaniuk terveik megvalósításáról, hiszen a pályázati források mellett számos egyéb kedvező finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre. A társasházi korszerűsítések, külső-belső felújítási munkák finanszírozása kapcsán elsősorban az állami kamattámogatott hitelek, illetve a lakás-takarékpénztári szolgáltatások jöhetnek számításba.

Az utóbbi konstrukció legfőbb előnye, hogy a társasházak, lakásszövetkezetek által épületenként kötött szerződésekre befizetett betétek után az állam 30%-os, lakásszámtól függően maximum évi 108-324 ezer forintos állami támogatást nyújt. Ennek mértéke a legalább 4, legfeljebb 10 éves megtakarítási időszak esetén mindvégig törvényileg biztosított. Emellett a megtakarítási időszakot követően akár kedvező kamatozású lakástakarék lakáskölcsön is igényelhető, a szerződéses összeg pedig bármely, közös tulajdonban lévő épületrész felújítására, korszerűsítésére felhasználható.

Ezt is szeretjük