Az ősi magyar térrendezés 5 legfontosabb szabálya

Döntsd el, illik-e hozzád!

Ha a magyar hagyományokat követnéd, így rendezd be otthonod!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki törekszik arra, hogy otthonában harmónia, béke és meghitt hangulat uralkodjon, míg azonban manapság szinte mindenki tudja, mely tárgyak vonzzák a feng shui által chinek nevezett életenergiát, kevesebben vannak tisztában azzal, mely magyar szimbólumok képesek a hagyomány szerint ugyanezt elérni.

Hagyományos magyar parasztházak Hollókőn

Őseink éppúgy tisztelték a természetet és a világ felsőbb erőit, mint a feng shui ázsiai hívei, így a magyar hagyományok is magukénak tudhatnak bizonyos térrendezési elveket, melyeket érdemes napjaink lakberendezésébe is átmenteni. Ismerd meg az ősi magyar térrendezés alapjait!

Ajtó, ablak, világosság

Őseink egyik alapvető irányelve volt a Nap felé fordulás, házaik bejáratát ezért jellemzően kelet vagy dél felé tájolták, és a legtöbb ablak is errefelé irányult, hogy minél több fény és világosság jusson be otthonukba. A bejáratnak, illetve a ház szemének számító ablaknak emellett is kiemelt szerepe volt. A házat többek között az ajtó fölé helyezett állatszobrokkal védték - vagy épp lópatkóval -, az ablakokon pedig ugyanilyen szerepe volt a kereszt alakú osztásnak.

Fontos jelentősége volt továbbá a feliratoknak is, volt, hogy a család nevét írták ki a házra, de jellemző volt az áldás is: Áldás a bejövőnek, békesség a kimenőnek. A még napjainkban is népszerű házi áldást is a bejárathoz közel helyezték el, hogy ennek szellemisége hasson át mindenkit, aki otthonukba tér.

Kelet, nyugat, észak és dél

Az ősi magyar térrendezés szerint alapvető irányt jelent a kelet-nyugat tengely, mely férfi- - déli, jobb -, illetve női - északi, bal - oldalra osztja a házat. Ha a két oldal egyensúlyban van egymással, harmónia uralkodik az otthonban. A keleti, délkeleti és déli irányok jelképezik a növekedést, a teremtő erőt, a szellemi munkát és a gyarapodást, ezért, ha követni szeretnéd a hagyományt, érdemes a lakás ezen részein elhelyezni a dolgozószobát vagy épp a gyerekek szobáját. A nyugati, északnyugati és északi oldal a pihenést és a befelé fordulást képviseli, ezért ideális hely lehet a hálószobának, a fürdőszobának vagy épp az éléskamrának.

A ház szíve

A magyar hagyományok szerint az otthon szívét és lelkét a középpont jelenti, nem véletlen, hogy itt helyezték el a házi tűzhelyet, melynek kiemelt szerepe volt, ha például nagy ünnep volt, valaki mindig otthon maradt őrizni. A különféle irányok meghatározásánál is a tűzhelytől kell elindulni, a középponti teret pedig célszerű úgy berendezni, hogy a legtágasabb, legvilágosabb, legenergikusabb része legyen a lakásnak. Ideális helye ez az étkezőnek, a nappalinak és a konyhának is: ha nincs kandallód vagy kályhád, a tüzet gyertyával is szimbolizálhatod.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ősi magyar szimbólumok

Őseink számtalan szimbólumot használtak annak érdekében, hogy elősegítsék különféle céljaikat, legyen szó a betegségek és az ártó szándékok elűzéséről vagy a szerelemről és a termékenységről. A különféle vallásos jelképek isteni, éltető energiákat vonzanak a lakásba, míg a tulipánnal és a kelyhes virágmotívumokkal áldást, termékenységet hozhatsz a házra. Az életfa és a csodaszarvas fejlődést, növekedést jelképez, a Nap és a Hold a férfi és női energiákat erősíti, míg az ősi körkeresztnek védelmi funkciója van.

Káros anyagok a lakásban

Modern korunk negatívumai nemcsak a lakásból hiányzó harmónia terén ütközhetnek ki, számos káros anyag is bekerülhet az otthonodba. Nézd meg a videót!

Egyszerű és takaros

Végül, de nem utolsósorban fontos szem előtt tartani, hogy a hagyományos magyar térrendezés egyik legfontosabb iránymutatója a tiszta, takaros otthon, mely nem zsúfolt, hanem letisztult és a lehető legegyszerűbb. Érdemes lomtalanítani, kijavítani a hibákat és eltüntetni a számodra zavaró dolgokat, emellett, ha teheted, minél természetesebb anyagokat - fa, agyag, természetes szőttesek - vigyél a lakásba, ezzel varázsolva otthonodba a természet ősi energiáit.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, A magyar ház mágikus titka című könyvből számos érdekességet megismerhetsz.

Kép: www.orszagalbum.hu, kallojazmin.

Ezt is szeretjük