Tényleg biztonságos az okosotthon? 5 tanács a hackerek ellen, amit muszáj betartani

Okosotthon esetében sok dolgot kell szem előtt tartani, ha nem akarjuk veszélynek kitenni magunkat.

Okosotthonok biztonsága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy okosotthon gyakorlatilag teljes mértékben rá van kapcsolódva az internetre. Amivel együtt jár a hackerek támadásának esélye is.

A kérdés tehát jogos: vajon lehet-e biztonságos az okosotthon, és mire készüljön az, aki korszerűsíteni szeretné az ingatlanát? Az Economx cikkében Kajó Cecília szakjogász árulta el, mikre érdemes figyelni.

Tényleg biztonságos az okosotthon?

Az évek múlásával egyre több okoseszközt veszünk birtokunkba, így érthető, hogy idővel azt a teret is szeretnénk modernizálni, amiben az életünk nagy részét töltjük. Sokan vágynak az okosotthon nyújtotta kényelemre, azt azonban mérlegelni kell, hogy aki ebbe vágja a fejszéjét, az elkötelezi magát egy örökké tartó tanulási folyamatba.

GettyImages-1336896892
Fotó: Hispanolistic / Getty Images Hungary

Ha már beszereztél bizonyos okoseszközöket otthonodba, érdemes lehet azokat rendszerbe tenni. Így az általuk összegyűjtött adatokat és elemzéseket egy csokorba rendezheted, és kiértékelheted. Ez az úgynevezett digitális gondnok összekapcsolja az okoseszközeinket, amiket ezt követően már összehangolva tudunk használni. A router kinézetű eszközön adminjogosultságokat is megadhatunk, hogy ne csak kényelmesebb, de biztonságosabb is legyen az otthonunk.

Az "okosítás" nem egy olcsó folyamat, és nem is érdemes vele spórolni, hiszen rengeteg személyes és pénzügyi információt fogunk tárolni az eszközökön. Mindig építs fel egy második hálózatot, amin csak okoseszközeink kommunikálnak (telefon például nem). Az ilyen otthonok esetében nem csak a hackertámadástól vagy a lehallgatástól kell óvakodni. Egy nem megfelelően kezelt okossütő vagy fűtési rendszer is komoly problémákat tud okozni, ezért a távvezérlés különösen fontos.

Mivel az okoseszközök bonyolult technológiával rendelkeznek, javításuk több időbe telhet, mint a hagyományos társaiké. Például egy okoszár meghibásodásának javítása sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint egy sima zárcsere - ezért ezt is érdemes mérlegelni a korszerűsítéskor.

Mindenkinek megvan az a vicces szituáció, mikor az eszközei már okosabbak nála. Nos, ez így van az otthonok esetében is, így vigyázni kell az önhatalommal is. A különböző kamerák és beléptetőrendszerek installálásakor mindig olvassuk el a különböző törvényeket és szabályokat, különben súlyos büntetéseket kaphatunk.

Az okosotthonok piaca egyre bővül, nemcsak világ-, de hazai szinten is. Míg 202 elején világszerte a háztartások 9 százaléka, Magyarországon 4 százaléka élt az okosotthoneszközök valamelyikével. Ez az arány 2024-re 19 és 14 százalékra nőhet. Aki úgy dönt, hogy belevág, mindenképp szánjon rá időt, energiát és pénzt, hogy valóban biztonságban élvezhesse az okosotthon előnyeit.

Tiszta lakás, kimosott ruhák várnak majd otthon - Így használd ki legjobban az okoseszközöket

A legújabb technológiai újítások már a háztartásban is megjelentek, használatukkal könnyebbé válik még a házimunka is.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük