Neked is jár 720 ezer forint az államtól
Támogatják a megtakarítást
Most megéri takarékoskodni, több százezer forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyújt az állam.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pénzügyileg nehéz időkben - és különösen a fiatal felnőttek esetében - mindig nagy szerepe volt a különféle támogatásoknak. Az ingatlanokkal kapcsolatos kérdések pedig az egyik sarkalatos pontnak számítanak a jövő szempontjából. Mindegy, hogy új lakás vásárlásáról vagy a meglévő felújításáról, kibővítéséről van-e szó, mindenképpen költséges beruházásra lehet számítani.

Ilyen esetekben jelentősen megkönnyítheti a helyzetedet, ha tudatosan, előre gondolkozva lakás-előtakarékossági szerződést kötsz, hiszen az otthonoddal kapcsolatban valamilyen címszó alatt egy idő elteltével mindenképpen költeni kell. A megtakarításaid pedig ezentúl nagyobb támogatást kaphatnak.

Garantált, fix hozam és állami támogatás

A lakás-előtakarékosság egy államilag támogatott, garantált hozamot és kamatot biztosító megtakarítási forma, melynek keretén belül havonta fizetsz be egy meghatározott összeget az így létrehozott számládra.

A megtakarítás futamidejét te választhatod meg, ami minimum négy, maximum nyolc év, azonban a kormány közelmúltban tett bejelentése alapján maximum tíz évig támogatják az előrelátásodat. Így, ha havonta 20 ezer forint értékben takarékoskodsz, a korábbi 576 ezer forint helyett 720 ezer forintot kaphatsz az államtól, hiszen a megtakarításodat évente az összeg 30%-ával, de maximum 72 ezer forinttal támogatja.

A kezdetekkor előre kell jelezned a futamidő kívánt hosszát, valamint a vállalt havi befizetések összegét is, azonban lehetőség van arra is, hogy az aktuális helyzetedből fakadóan a jelzettnél kisebb vagy akár nagyobb összeget fizess be. A futamidő végén a felvehető összeg a megtakarításaidból, az erre járó kamatból és az állami támogatásból tevődik össze, és nagy előnye, hogy mindez mentes a kamatadótól. Ha pedig még több pénzre lenne szükséged a terveidhez, a konstrukciónak köszönhetően kedvezményes, fix kamatú lakáskölcsönt is igényelhetsz.

Kinek jár, és mire?

A lakás-előtakarékosság igénybe vételéhez elég csupán nagykorú, magyar állampolgárnak lenned, ezen kívül semmilyen más feltételnek nem kell eleget tenned.

A számlát nyithatod a saját nevedre, de szülőként a gyermekeid nevére is, őket kedvezményezettként megjelölve, sőt, egy családon belül akár több ilyen számlát is lehet nyitni, természetesen a kedvezményezettnek minden esetben másnak kell lennie, de ezzel megtöbbszörözheted az állami támogatás összegét.

Tehát nem szükséges konkrét jövőbeli tervekkel rendelkezned az igénybevételhez, bőven elég, ha tudod, hogy időnként anyagilag áldozni kell a lakással kapcsolatban. Emellett a felújítástól kezdve lakáscélú hitel kiváltásán, építkezésen vagy új lakás vásárlásán át akár az energiatakarékos beruházásig széles körű a szerződéses összeg felhasználhatósága.

Ha a jövődről vagy szülőként a gyermekeid jövőjéről szeretnél gondoskodni, mindenképpen jövedelmező és kedvező megoldást jelenthet. A felvehető, szerződéskötéskor rögzített kamatú hitel is egy újabb pozitív szempont, mely a néhány évvel későbbi lakásvásárláskor jelenthet könnyebbséget.

Mire kell figyelned?

Abban az esetben, ha a futamidő lejárta előtt lenne szükséged pénzre valamilyen ingatlanügylettel kapcsolatban, akkor a megtakarításodhoz kapcsolódó áthidaló kölcsönnel van lehetőséged megoldani a problémákat.

Viszont csak akkor, ha már legalább négy éve takarékoskodsz, vagy két éve, de a szerződéses összeg negyedét már elérte a megtakarításod értéke.

A lakás-előtakarékosság másik sarkalatos pontja annak a felhasználása. Ha például szülőként a gyermekedet nevezed meg a betét kedvezményezettjeként, akkor csakis olyan ingatlannal kapcsolatban történhet az összeg felhasználása, ahol a gyermeked tulajdonos, résztulajdonos, vagy lakásvásárlás esetén az lesz. A felhasználás célját pedig minden esetben eredeti tulajdoni lappal, szerződésekkel, felújítás esetén pedig 30 napnál nem régebbi számlákkal és költségösszesítővel kell igazolnod.

Ezt is szeretjük