Most kiderül, mennyit ér a lakásod!

4 szempont a kalkulációhoz

Eladnád a lakásod, vagy hitelt vennél fel rá? Eláruljuk, hogyan állapíthatod meg, hogy mennyit is ér valójában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó ingatlan bérbeadásáról vagy éppen az eladásáról, a tulajdonosok rendszerint a reálisnál nagyobb összeget mondanak, amikor valaki a lakás értékéről kérdezi őket. Ennek oka, hogy előbbiek - ha nem szakképzett értékbecslők - általában nem tudnak érzelmek nélkül tekinteni az ingatlanra, ahol évekig laktak, vagy éppen valamelyik rokonuk élt évekig, és a kétkezi munkával végzett felújításoknak is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint amennyivel az valóban növeli az ingatlan értékét.

Ahhoz, hogy reális képet kapj a lakásod értékéről, objektíven kell azt szemlélned, és nem árt ismerned az értékbecslők szempontjait sem. A frissen festett falak, a felújított vezetékek és csövek valóban sokat nyomnak a latba, emellett azonban számos tényező befolyásolja az ingatlan értékét.

Az életkor sokat nyom a latba

Az egyik legmeghatározóbb tényező az ingatlan értékének meghatározásában az életkor. Az új építésű társasházakban lévő lakások vagy az új családi házak akkor is jóval többet érnek, mint a használt, régi lakások és házak, ha az ingatlanpiac kedvezőtlen helyzetben van.

A vagyonadóra vonatkozó törvény szerint például a tíz éven belül épült ingatlanok jelentősen magasabb értéket képviselnek, mint az évtizedekkel ezelőtt épült társasházak - utóbbiak értéke a vagyonadó szempontjából 15%-kal alacsonyabb, mint az új lakásoké. Természetesen fontos szempont az állapot, valamint az építkezéshez használt anyag is. A több évtizeddel ezelőtt épült társasházak lakásainak értékét jelentős mértékben növeli, ha a házat tíz éven belül felújították, illetve az is, ha a ház például téglából épült. Ezek jóval kedvezőbb áron értékesíthetők, mint a panellakások vagy a vályogból épült ingatlanok.

Fontos!
Nem csak akkor kell tisztában lenned a lakásod értékével, amikor eladni vagy kiadni tervezed azt. Ez a vagyonadó miatt is fontos, ha ugyanis nem tudod, mennyit ér a lakásod, azt sem fogod tudni, hogy be kell-e nyújtanod vagyonadó-bevallást. Az ingatlan értékének pontos kalkulációjában az Ingatlanok.hu vagyonadó-kalkulátora is segít. »

Az elhelyezkedés kulcsfontosságú

Lehet bármilyen új, és készülhet bármilyen modern anyagból egy lakás vagy ház, ha az forgalmas út mellett, zajos környezetben, esetleg gyárhoz közel található, csak jóval alacsonyabb árat ér - ez többek között a vagyonadó megállapításánál is fontos tényező.

A kiépített infrastruktúrával rendelkező, csendes zöldövezetben lévő ingatlanok a kedvezőtlen gazdasági helyzetben is jóval többet érnek, mint az előbb említett lakások. A zajos környezet csak akkor nem számít, ha a lakás valamelyik nagyobb település belvárosában található: ezek értéke általában mindig magasabb, mint a más, külsőbb kerületekben lévőké.

A földrajzi elhelyezkedés mellett a társasházi lakásoknál az is számít, hogy hány emelettel rendelkezik az adott ház, és a lakás melyik szinten kapott helyet. A második emelet fölötti lakások jellemzően jóval többet érnek, ha pedig lift is van a házban, az tovább növeli az értéküket. Szintén értéknövelő tényező, ha az ablakok nem bekerített udvarra néznek, illetve nem északra.

Kivitelezés, gépészeti szempontok

Azt minden tulajdonosnak szem előtt kell tartania, hogy a dekorációs jellegű felújítások nem befolyásolják az árat. Sokkal többet számít a burkolás, a festés vagy éppen a szigetelés kivitelezésének módja.

Jelentősen csökkenti a lakás értékét például a hanyagul lefektetett padlóburkolat, melyet hézagok tarkítanak, vagy amely alatt nem megfelelő a szigetelés. Tovább ront a helyzeten a repedt csempe, a kipattogzó fuga, valamint a fal olyan hibái, melyek egyszerű festéssel nem orvosolhatók.

Nagyon lényeges emellett a lakás gépészetének jellege. Az egyszerű konvektoros lakások kevesebbet érnek, mint azok, amelyekben korszerű cirkókazán gondoskodik a fűtésről és egyben a meleg vízről, és éppen ilyen fontos a falakban megbújó csövek, vezetékek állapota is. Ha ezek elavultak, és felújításra szorulnak, a lakást lényegesen kevesebbért lehet csak értékesíteni.

Ezt is szeretjük