Biztosan el akarsz adósodni?
Vegyél fel forinthitelt!
Bár a forint gyengülése lényeges változást nem hozott, a forinthitelek népszerűségén rontott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amit a kormány nem mert meglépni, azt a piac elintézte: megszűnőben a támogatott lakáshitel. Az utóbbi hetek, hónapok árfolyamváltozásai – tehát a forint gyengülése – ellenére ugyanis még mindig jobban megéri a piaci kamatozású devizahitel, mint a kormány által támogatott forinthitelt felvenni, legyen szó akár új, akár használt lakás vásárlásáról.

Nem keresik a támogatott forinthitelt

A DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda adatai szerint 2007-ben a lakáscélú hitelek közel 10%-kal csökkentek, vagyis 546 milliárd forintra estek vissza.

Ezen belül azonban a támogatott forinthitelek csökkentek drasztikusan, és a devizahitelek növekedtek enyhén.
A lakosság új hitelfelvételének a 90%-a devizaalapú – ez már a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének - PSZÁF - közös ajánlásából derül ki, amelyben a két intézmény vezetője a devizaalapú hitelek kockázataira és annak kezelésére hívja fel a figyelmet.

Lépcsőről lépcsőre

Sokszor hangzott már el, de talán nem lehet elégszer ismételni: a devizahiteleknél a fő kockázatot az árfolyamváltozások jelentik. A forinthitelnél nagyságrendekkel alacsonyabb kamat rendkívül vonzó, ám mivel a devizában felvett hitelt forintban folyósítják, és forintban is kell törleszteni, ez utóbbi összege folyamatosan változik a forint és a választott deviza - svájci frank, euró vagy éppen japán jen - egymáshoz képesti átváltásával. És bár hosszabb távra a gazdasági elemzők tavaly év végén azt jósolták, hogy a forint nem gyengül, sőt akár erősödhet is, az elmúlt hónapokban éppen az ellenkezője volt igaz. Hát majd meglátjuk.

A hitelfelvétel buktatója

Mindenesetre amikor valaki a hitelfelvételről dönt, egyfelől komolyan mérlegelje a saját jövedelmi helyzetét, hiszen a cél a hitel visszafizetése, és nem a garanciaként felajánlott ingatlanok elvesztése. Másfelől mivel a pénzintézetek között rendkívül éles a verseny a lakáshitelezésben, érdemes több ajánlatot összehasonlítani, és a számodra legkedvezőbbet kiválasztani. Tény, hogy az összehasonlítás a különböző kedvezményeket kínáló akciók és az egyes hitelkonstrukciók különbözősége miatt nehéz. Van azonban néhány kapaszkodó: elsőként a közel azonos hitelkonstrukciók THM-értékeit hasonlítsd össze.
Majd a számtalan, különböző elnevezésű banki díjról, a hitelfelvételhez kapcsolódó összes felmerülő költségről írásban kérj tájékoztatást. Kérdezz rá, hogy a THM számításánál ezeket mind figyelembe vették-e! Vedd sorra a hitelfelvételhez kapcsolódó nem banki költségeket is, mint például a közjegyzői díjat vagy a földhivatali eljárási díjat!

Jó, ha tudod!
Fontos, hogy devizaalapú hitelek esetében a THM sokszor nem tartalmazza a svájci frankban vagy euróban megállapított, forintban fizetendő törlesztőrészletek konverziós költségeit, ezt tehát külön add hozzá a költségekhez!

A THM természetesen nem tartalmazza a deviza- és kamatkockázatból fakadó változások hatásait sem, ezért erre külön gondolj! Havi banki kötelezettséged tervezésénél ezért a szakemberek szerint érdemes a kezdetben megállapított törlesztőrészletre 5-10% ráhagyással számolni, és úgy mérlegelni a jövedelmi helyzetedet, hogy képes leszel-e éveken át pontosan törleszteni.

Érdemes a választáshoz hitelközvetítőt igénybe venni, aki segít az ajánlatok beszerzésében, az összehasonlításban, de kalkulálj vele, hogy természetesen neki is van jutaléka, amit te fizetsz.

Fontos tudnod!
A napi híradások szerint családok mehetnek tönkre a túlságosan csábító hitelakciók miatt, mert sokan nem számolnak például a változó alapú hitelkonstrukciók esetén azzal, hogy az számukra kedvezőtlenül is változhat. Ám aki a fentiek szerint gondosan jár el, az elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket.
Ezt is szeretjük