Ezt rontják el a magyar családok: miért magas a te rezsid is?

Egy felmérés szerint egyszerű ok áll annak hátterében, hogy a magyarok sokat fizetnek rezsire.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint - melyek az OTP Lakástakarék Zrt. felmérésének eredményein alapulnak - négyből csupán egy magyar család vezet nyilvántartást energiafogyasztásáról, a nagy többség nem is tudja, hogy mennyit fogyasztanak a lakásban található készülékek.

Ezért magas a rezsi?

A magyar háztartások 68%-a nincs tisztában az otthonában található háztartási gépek energiafogyasztásával, annak ellenére, hogy az egyre növekvő rezsikiadások mind nagyobb terhet jelentenek a családok költségvetése szempontjából.

A rezsi csökkentését legtöbben - a megkérdezettek 30%-a - a készülékek karbantartásával igyekeznek elérni, a gyakorlatban ez azonban sajnos nem jelent mást, mint a hűtőgép időszakos leolvasztását. A megkérdezettek 22%-a továbbá a töltőberendezések kikapcsolásával spórol.

Nem véletlen tehát, hogy az OTP Lakástakarék korábbi felmérése szerint a magyar háztartások 55%-ánál a rezsi a teljes éves háztartási kiadásnak akár 25-50%-át is kiteszi.

Ezt mindenkinek meg kellene tenni

Az energiatudatos hozzáállással havi szinten is sok ezer forinttal csökkenthető a rezsiszámla.

Ehhez számos ötlet, trükk és praktika áll a fogyasztók rendelkezésére, a szakértők szerint azonban elsődleges és alapvető, hogy a lakosok legyenek tisztában a fogyasztással, figyeljék rendszeresen a víz-, a gáz-, illetve a villanyórát, és ismerjék az egységenkénti forintárakat, így időben megelőzhetik a túlfogyasztást, és tudatosabban vethetik be a spóroláshoz szükséges módszereket. Mindemellett érdemes az elektromos készülékeket fogyasztómérővel ellátni.

Így spórolj a villanyszámlán!

Ha szeretnéd megismerni egy szakértő rezsicsökkentő tippjeit, nézd meg a következő videót!

Van, amivel tisztában vannak a magyar lakosok

Érdekes adalék, hogy, míg a családok nagy része azokkal a fogyasztáscsökkentő módszerekkel nincs tisztában, melyek könnyen kivitelezhetők, az ingatlanok energetikai hiányosságairól többnyire tudomásuk van.

A megkérdezettek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ismeri lakóhelye épületének szigetelési jellemzőit, illetve annak gyengeségeit, így azt is tudja, hogy a falak hőszigetelésével, ablakcserével és a fűtés korszerűsítésével lehetne tovább csökkenteni a rezsit.

Te próbálsz energiatudatosan élni?

Ezt is szeretjük