Elengedik a rezsi 90%-át: így lehet jelentkezni a programba
Szeptember 1-től már kezdeményezhető a magáncsődvédelem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2015. szeptember 1-jén hatályba lépett a magánszemélyek adósságrendezéséről szóló törvény, melynek célja az adós fizetőképességének helyreállítása úgy, hogy közben az adós hitelezői teljes vagy részleges megtérüléshez jussanak.

Az adósságrendezési eljárást egyelőre azok az adósok kezdeményezhetik, akiknek az otthonuk veszélyben van, 2016 őszétől azonban minden eladósodott személy, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek.

Ki jelentkezhet?

Magáncsődvédelmet az kezdeményezhet, akinek vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme van, de az nem elég adóssága törlesztésére. A lehetőséggel azok élhetnek, akiknek az összes tartozása legalább 2 millió, de legfeljebb 60 millió forint, tartozásuk meghaladja vagyonuk értékét, de nem több annak duplájánál, és van legalább egy olyan tartozásuk, amely három hónapja lejárt, és összege meghaladja a félmillió forintot.

A csődeljárás megindulásával az adós és az adóstárs csődvédelem alatt áll, nem kezdeményezhető, illetve nem folytatható velük szemben végrehajtási eljárás, és zálogtárgy értékesítésére sincs lehetőség.

Mi várható az eljárástól?

Az eljárás során - amely bíróságon kívüli is lehet, és bíróságon is történhet - a feleknek lehetőségük van arra, hogy kényszeregyezséget kössenek, és megegyezzenek a fizetéskönnyítő megoldásokról, például az adós kedvezőbb fizetési ütemezést kaphat, mentesülhet a késedelmi kamat fizetése alól, sőt, tartozásának egy részét is elengedhetik.

Ha a bíróságon kívüli egyezkedés nem vezetett eredményre, következik a bírósági adósságrendezési eljárás. Az egyezségre vonatkozó javaslatot ez esetben az adós mellé kirendelt családi vagyonfelügyelő dolgozza ki. A vagyonfelügyelő felügyeli az adós gazdálkodását, kezeli az adós és az adóstárs közös, készpénzfelvételi limittel korlátozott bankszámláját, és osztja fel az értékesítési bevételt a hitelezők között.

Az eljárás kizárólag az adós kezdeményezésére indulhat, és nincs hozzá szükség a hitelezők jóváhagyására. Ha az adós az ötéves adósságtörlesztési időszak alatt fegyelmezetten törleszt - és ha a hitelezők hozzájutottak a meghatározott minimális megtérüléshez -, a bíróság mentesítheti őt fennmaradó adósságai megfizetése alól. Ez jelzáloghitel-tartozás esetén 50-55%-os adósság-elengedést is jelenthet, rezsitartozás esetén azonban bizonyos esetekben akár 95% is elérhető.

Az előnyök mellett az eljárásnak szigorú szabályai is vannak, ha a kockázatokról és a hátrányokról is olvasni akarsz, kattints ide!

Itt találod meg az űrlapokat

Az Igazságügyi Hivatal, amely egyben a Családi Csődvédelmi Szolgálatok központi szerve, www.csodvedelem.gov.hu címen elindította a szolgálat hivatalos kommunikációját szolgáló honlapot, ahol bővebb információt is találhatsz a témában, emellett a honlapról letölthető az adósságrendezési eljárás kezdeményezéséhez szükséges űrlapcsomag is, valamint a kitöltési tájékoztató.

Ezt is szeretjük