7 durva lakberendezési baki, amitől még kisebbnek látszik a lakás
Így orvosold!
Kicsi és zsúfolt a lakás? Ezekre figyelj, hogy nagyobbnak tűnjön!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egyébként sem túl tágas a lakásod, vagy alapméretét tekintve nagy, de szűkös szobákkal tagolt, a berendezésnél nem csupán a kényelmi és helytakarékossági szempontokat kell figyelembe venned, hanem néhány optikai trükköt is érdemes bevetned, melyek megnövelik a térérzetet. Az eklektikus stílus és a zsúfolt, kaotikus összhatás ugyanis nemcsak esztétikailag romboló, de a lakótér harmóniáját, illetve lelki békédet is felboríthatja.

A sötét falszínek, a rossz fényhatások, a nehézkes, mintás szőnyegek és drapériák, valamint a hatalmas bútorok fojtogatóvá válhatnak kis helyiségben, a túl sok díszítőelemtől pedig könnyen úgy érezheted, hogy menekülnél ebből a bezártságból.

Bár a helykihasználás szintén fontos, hogy legyen hová pakolni a dolgaidat, ezzel együtt is elérheted, hogy az élettered ne csak otthonos, de átlátható, rendezett, levegős hatást keltsen.

Kerüld el a főbűnöket!

Egy kis lakás berendezése mindig kihívást jelent, hiszen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szobák milyen alapvető funkcióval rendelkeznek, de a praktikumon túl a dekoráció hangulata sem elhanyagolandó, vagyis az a legjobb, ha a kettő együtt valósul meg.

Ám a bútorok méretével és elhelyezésével, a különféle falburkolatokkal, kárpitmintákkal és eltérő felületekkel, valamint a színhatásokkal rengeteget hibázhatsz: lehet, hogy stílusban összeillő, egybevágó képet kapsz, mégis zavaróan apróvá zsugorítod a szobákat.

A leggyakoribb bakik egyike, amikor a nagyobb helykihasználtság érdekében plafonig érő, összefüggő szekrénysor kerül a főfalra, amely összezárja a teret. Szintén kellemetlen érzést okoz, ha a helyiséget különböző szőnyegek, eltérő padlóburkolatok szabdalják fel, esetleg egyetlen lámpa világítja be a szobát.

Káros tárgyak a lakásban

Bár nem szűkítik a teret, a több ezer éves térrendezési tudomány, a feng shui szerint vannak tárgyak, melyeket jobb elkerülni, ha harmóniát szeretnél elérni a lakásban. Nézd meg a videót!

A többtagú családok általában nagy kanapéban gondolkodnak, melyek vonatként szelik át a nappalit, illetve a vastag, nehézkes sötétítő függönyökkel is el lehet érni a rettegett térszűkítő hatást, amennyiben színükkel, mintázatukkal vagy anyagukkal eluralkodnak a térben.

Hét durva lakberendezési baki, amitől kisebbnek látszik a lakás

Ha nemcsak arra vagy kíváncsi, hogy milyen hibákat érdemes elkerülnöd, hanem az is érdekel, hogyan orvosolhatod a tipikus lakberendezési ballépéseket, illetve, hogy mivel ellensúlyozhatod lakásod rossz adottságait, nézd meg képgalériánkat!

Ezt is szeretjük