4 lakberendezési hiba, ami megbontja a lakás egyensúlyát: a legtöbben elkövetik
Nem érzed harmonikusnak a teret? Lehet, hogy a bútorok elrendezésével van a gond.

lakberendezes 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Teljesen érthető, ha költözés és lakásfelújítás alkalmával izgalom lesz úrrá az emberen: elmegy a bútorboltba, nagy gonddal kiválasztja, ami tetszik neki, otthon pedig - többnyire az érzelmeire hagyatkozva - nekilát a berendezésnek.

De sokszor megesik, hogy a nagy igyekezetben nem látja a fától az erdőt, és, bár nem feltétlenül tudja megmagyarázni, valamiért elégedetlen lesz az eredménnyel. Korábban már megírtuk, milyen hibákat könnyű elkövetni az első lakásban, ezúttal pedig összegyűjtöttük, milyen okok vezethetnek az összhang megbomlásához.

Falnak tolt bútorok

Sokan jó ötletnek tartják közvetlenül a falnak tolni a bútorokat, hátha a tér ettől tágasabbnak tűnik. Ettől viszont nem szellősnek, éppen ellenkezőleg, sokkal kisebbnek hat. Ráadásul a kanapé vagy a fotel is szebben mutat, ha van néhány centiméternyi hely közte és a fal között.

Felhalmozott bútorok

Alig akad olyan területe az életnek, ahol ne lehetne alkalmazni a kevesebb több elvét. Különösen igaz ez a hálószobára, amit rendkívül összezsugorít, ha túlzsúfolják bútorokkal. Nem gond, ha szeretnéd divatosan berendezni, mégis érdemes csak a legszükségesebb garnitúrákat megvásárolni a nagyobb térhatás kedvéért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nincs egy fix középpont

A taoista filozófia szerint, ami többek közt a feng shui alapja is, az ember kölcsönös kapcsolatban áll a környezetével, így a lakás középpontjai összeköttetésben állnak a test valamennyi részével. Ugyanakkor nemcsak a feng shui szempontjából célszerű középpontot választani, a teret is nagyítja, ha a berendezések egy adott fókuszpont köré csoportosulnak. A fókuszpont lehet festmény, kandalló vagy akár a tévé.

Túl nagy űr tátong a bútorok között

Egy lakást egyebek mellett az tesz otthonossá, ha van lehetőség meghitt társalgásra. Ehhez képest sokan túlságosan távol tolják egymástól az ülőbútorokat, különösen egy hatalmas nappaliban. Ez azonban visszafelé sülhet el, hiszen nyugodt beszélgetést csak úgy lehet folytatni, ha nem kell keresztülkiabálni a szobán. 

Japán lakberendezési tippek 

A következőkben hétköznapi japán otthonokat mutatunk, melyek különböző trükköket alkalmaznak, hogy az icipici tér élhetőbb és kényelmesebb legyen. Nézd meg, hogy teszik tágasabbá a szobákat, és lesd el a trükkjeiket!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük