Saját lakás önerő nélkül? Lehet!
Ha saját otthonra vágysz, de nem tudod előteremteni a hitelhez szükséges önerőt, még ne keseredj el! Talán van megoldás...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazai ingatlanpiacon sok olyan reménybeli vásárló van, aki szívesen költözne új lakásba, ám nemhogy a megvásárolni kívánt ingatlan teljes ára, de még az induláshoz – és a hitel felvételéhez – szükséges önereje sincs meg.

Korábban nem sok lehetőség állt ezen vevőréteg rendelkezésére, a lakáslízing és az úgynevezett 100%-os finanszírozású hitelkonstrukciók keretében a vásárlás ma már nem lehetetlen, a részletekre azonban nem árt odafigyelni – áll a Duna House legfrissebb elemzésében.

Jól követhető volt az elmúlt időszakban az a folyamat, melynek keretében – az élesedő versenynek köszönhetően – a bankok egyre előnyösebb feltételekkel rendelkező hiteltermékekkel jelentek meg a lakáshitelezési piacon, melynek eredményeként ma már több bank kínálatában is szerepel mind a lízing, mind pedig az úgynevezett 100%-os finanszírozás, mely megoldást jelenthet az önerővel nem rendelkező vevők számára. Ahhoz azonban, hogy önerő nélkül vásárolhass lakást, számos feltételnek meg kell felelni – attól függően milyen konstrukciót választasz.

Mennyi a részlet?

A leendő lakás kiválasztásához saját igényeid figyelembevétele mellett (elhelyezkedés, lakásméret, felszereltség, tájolás) nagyon fontos azt meghatároznod, hogy milyen hosszú futamidőre mekkora havi törlesztőrészletet tudnál bevállalni. A tervezgetésnél érdemes a realitások talaján maradni, a háztartás havi szabad jövedelmének 70-80%-át egyik bank sem fogja a hitelbírálat során megítélni, a piacon jellemző gyakorlat szerint a havi jövedelem 30-35%-a az az összeg, melyet a bankok elfogadható törlesztőrészletnek tartanak – jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Ez az összeg természetesen bankonként és ügyfelenként eltérő lehet.

Ki finanszírozza?

Önerő nélküli lakáshitelt többféle konstrukcióban is felvehetsz – elsőként nézzük meg a lakáslízinget. A lízing feltételei sokat "finomodtak" a 2005. év végi megjelenéshez képest, a konstrukció lényege, hogy a kiválasztott lakást a lízingcég megvásárolja, majd a vásárlónak birtokba adja, a futamidő végén pedig rendszerint a vásárló tulajdonába megy át az ingatlan. Fontos tudnod a lízinggel kapcsolatban, hogy ellentétben a klasszikus lakáshitelekkel, a törlesztés évei alatt nem leszel a lakás tulajdonosa, erre csak a törlesztések végeztével kerül sor – de természetesen létezik előtörlesztési lehetőség is. Némi önerővel azonban itt is rendelkezned kell, a folyósítási és egyéb költségek egy 10 millió forintos lakás 25 évre történő lízingelése esetében körülbelül 250.000 forintot tesznek ki.

Másik lehetőség, ha mégis inkább a klasszikus lakáshitelt vennéd igénybe, az úgynevezett 100%-os (vagy magasabb) finanszírozású konstrukciókkal való megismerkedés. Létezik a piacon olyan hiteltermék, mely a hitelbiztosítási érték (ez azt az összeget jelenti, amennyire a bank felértékeli a lakást) 115%-át finanszírozza, így a gyakorlatban is megvalósulhat a 0 Ft önerővel történő lakásvásárlás (természetesen némi összeggel rendelkezni kell a felmerülő egyéb folyósítási költségekre tekintettel). Árnyalja a képet viszont, hogy ez a konstrukció jelenleg csak forint alapon érhető el. Az, hogy pontosan mennyire értékelik fel a lakást, és a jövedelmed alapján mennyi hitelre számíthatsz, természetesen minden esetben egyéni elbírálás alapján dől el, melyben a kívánt lakás elhelyezkedésétől kezdve havi jövedelmedig sokféle szempontot vesznek figyelembe a hitelintézetek.

Fészekrakó, szocpol vagy személyi hitel

Ha megfelelsz a feltételeknek, jó megoldás lehet az állami támogatású Fészekrakó program, ez a konstrukció azonban csak a lehetséges vásárlók egy szűkebb körére érvényes. Önmagában a Fészekrakóval nem tudsz önerő nélkül lakást venni, az úgynevezett "szocpol" felvételével azonban megteremtheted a vásárláshoz szükséges önerőt, és a piaci hiteleknél alacsonyabb törlesztőrészletekkel számolhatsz. A lehetőség csábító, a szocpol felvételéhez szükséges gyermekek jövendő vállalása viszont igen alapos gondolkodást és döntést igényel. Teljesen üres zsebbel azonban itt sem mindig tudsz belevágni a vásárlásba: a szocpolt ugyanis általában csak a vásárlás végső szakaszában folyósítják, így a lakás lefoglalásához szükség van némi alaptőkére. A piacon egyébként több hitelkonstrukció is létezik, amely a Fészekrakóhoz hasonló törlesztőrészleteket kínál, a program inkább a kisebb értékű lakások esetén lehet jó megoldás.

Negyedik megoldásként a hiányzó önerőt esetleg finanszírozhatod más, nem lakáscélú kölcsönből (például személyi hitelből), azonban ezek szinte biztosan összességében jelentősen magasabb törlesztőrészleteket eredményeznek, lévén a személyi hitelek THM-je jelentősen nagyobb, mint a lakáscélokra felvehető hiteltermékeké.

Végül elképzelhető az is, hogy egy második ingatlant vonsz be a finanszírozásba – a két ingatlan már elegendő fedezetként szolgál ahhoz, hogy akár jövedelemvizsgálat és önerő nélkül is hitelhez juthass – ekkor természetesen mindkét ingatlannak tehermentesnek kell lennie.

Ezt is szeretjük