Több ezer forint járhat havonta: pedig sokan azt hiszik, megszűnt a támogatás
Nem szűnt meg, csak másként működik a támogatás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy annak idején mi is beszámoltunk róla, 2014 végén nem kis port kavart, mikor a kormány bejelentette, hogy az állam által biztosított támogatási formák közül az arra korábban jogosultak bizonyos szociális támogatásokkal való ellátása az önkormányzatok hatáskörébe kerül.

2015. március 1-jei hatállyal kikerült a kötelező támogatások közül a lakásfenntartási támogatás is, azzal az indokkal, hogy valóban csak azok kapják meg, akik igazán rászorulnak, ennek eldöntéséhez pedig a helyi közösségek, vagyis az önkormányzatok rendelkeznek a legmegfelelőbb információkkal.

Bár sokan úgy vélik, ez a fajta támogatás ezzel meg is szűnt, más formában ugyan, de ma is létezik, így érdemes mielőbb informálódni róla, ha korábban esetleg nem tetted meg.

Más formában, de elérhető a támogatás

Számos helyen ugyanúgy lakásfenntartási támogatás néven lehet érdeklődni az ilyen célú segélyről, míg másutt másként is nevezhetik, például a rendszeres települési támogatások részének számít.

Hasonlóan a korábbi, állami támogatáshoz, ilyen jellegű támogatást olyan rászoruló, illetve krízishelyzetben lévő személyek, családok számára nyújtanak, kiknek anyagi helyzete jelentős mértékben veszélyezteti magát a lakhatást is.

A kérelem befogadása tehát az anyagi helyzettől függ, általában a háztartás egy főre jutó jövedelmének összegéhez kötik.

Az önkormányzatoknál kell érdeklődni

A támogatás segíthet például a közüzemi szolgáltatások díjainak, illetve a fűtési költségek fedezésében, de például gyakran bérleti díjra is fordítható. Általában természetbeni juttatásként lehet megkapni - tehát az önkormányzat nem pénzt ad, hanem a szolgáltatóhoz juttatja el a megfelelő összeget, vagy éppen tűzifát szolgáltat a családnak -, de lehet akár készpénz is - a korábbi állami támogatás mértéke jellemzően 10 ezer forint alatti összeg volt, ám ez vagy a némiképp csökkentett összeg is komoly segítséget jelenthet sokaknak.

A támogatás feltételeit és részleteit az egyes önkormányzatok saját rendeletben szabályozzák, így a pontosabb információk érdekében mindenképpen célszerű a helyileg illetékes szervet felkeresni.

Ezt is szeretjük