Megbüntethet az adóhivatal! 4 dolog, amire figyelned kell, ha saját lakásod van

Ismerd meg az ingatlannal kapcsolatos adószabályokat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha eladod vagy kiadod a lakásod, és az abból származó jövedelem után elmulasztod az adó befizetését, könnyen megütheted a bokádat, ha az adóhivatal vizsgálódni kezd, és rábukkannak a mulasztásra.

Első körben csupán a mulasztási bírságot kell megfizetned, de, ha nagyobb a vétség, akár komolyabb büntetésre is számíthatsz.

Ha kiadod a lakásod

A jelenlegi szabályozás szerint az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adóköteles, azaz, ha úgy döntesz, hogy kiadod a lakásodat, személyi jövedelemadót kell fizetned utána.

Sokan megpróbálják kijátszani a hivatalos utat, és szívességi lakáshasználatnak álcázzák, ami valójában bérleti jogviszony, ám nem is olyan lehetetlen lebukni az álcával, néha elég hozzá egy elmérgesedett konfliktus a bérlővel.

Az adó alapjául szolgáló bevétel teljes egészében jövedelemnek minősül, így az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni erre az esetre. Az adó mértéke 25%. Ha elkerülöd az adófizetést, azzal az adócsalás vétségét követed el, mely a vétség súlyától függően két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtható.

Ha eladod az ingatlant

Abban az esetben, ha az ingatlanod értékesítésre kerül, az abból származó jövedelmet és annak adóját az éves személyi jövedelemadó-bevallásban kell bevallani, majd eszerint megfizetni.

Nem kell bevallani sem az ingatlan, sem pedig a vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételt akkor, ha abból jövedelem nem keletkezik, vagyis abban az esetben kell adóznod, ha jövedelmed keletkezik - az ingatlan vételi és eladási értéke közötti különbözet után.

Több százan költöznek a föld alá: nézd meg, milyen lakásokban élnek!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A számított összeget úgy kell megállapítani, hogy a bevételt csökkenteni kell a költségekkel. A vagyoni értékű jog átruházásából keletkező jövedelem után 16% személyi jövedelemadót kell fizetni. Ha elmulasztod az adólevonási kötelezettséged, vagy az adót ugyan levontad, de a befizetés elmaradt, az adóhivatal mulasztási bírságot állapíthat meg. A bírság alapja a levonni, illetőleg megfizetni elmulasztott adó összege, mértéke pedig 50%.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kommunális adó

Helyi szinten, több budapesti kerületben és vidéki városokban is bevezetésre került az ingatlantulajdonosokat terhelő kommunális adó. Mértéke ugyan településenként eltérő lehet a helyi szabályozások szerint, de a törvény megszab egy plafont az összeg tekintetében, melyet nem léphetnek át. Ez az összeg hivatalosan 17 ezer forint, a törvény ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy ezt az infláció mértékével növeljék.

Fontos, hogy a kommunális adó önbevallással működik, tehát az önkormányzatok nem jelzik automatikusan, hogy van ilyen kötelezettséged. Ha viszont mégis elmulasztod, akár öt évre visszamenőleg is megfizettetik a bírsággal növelt összeget. Az adókötelezettség egyébként a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik.

A bevallást az ezt követő 15 napon belül kell benyújtani. Ha valaki nem tesz eleget a bevallási kötelezettségnek, mulasztási bírságot szabhatnak ki rá, melyet egy felszólítás előz meg.

Lakásvásárlási illeték

Nem összekeverendő az adó az illetékkel: ha ugyanis nem eladsz, hanem vásárolsz ingatlant, utóbbit kell megfizetned. A jelenleg hatályos szabályok szerint ez az összeg négymillió forintig a vételár 2%-a, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után pedig 4%.

Abban az esetben mentes az illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzése, ha a szerző azon lakóházat épít a szerződés földhivatalhoz való benyújtásától számított négy éven belül, és ezt az illetékhivatalnál használatbavételi engedéllyel igazolja. Kaphatsz viszont illetékkedvezményt, ha még nem töltötted be a 35. évedet.

Volt már problémád az adóhatósággal?

Ezt is szeretjük