Mellhártyagyulladást kaphatsz, ha nem jól használod

2 eszköz otthon, ami veszélyes nyáron

Nem csupán a klíma okozhat bajt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári kánikula önmagában is megterhelő, amellett pedig, hogy enyhülést adó vízpart nélkül kellemetlen, hosszú távon az egészségre is ártalmas lehet. Problémákat jelenthetnek ugyanakkor azok az eszközök is, melyek a hőség mérséklésére szolgálnak, legalábbis, ha nem megfelelően alkalmazzák őket.

A nyáron fellépő betegségek, megfázások jelentős részét okozzák a nem megfelelően karbantartott légkondicionálók, a túlzott mértékben használt ventilátorok, illetve a kinti és benti levegő közötti hőmérséklet-különbségek. Elkerülheted azonban a bajt, ha figyelsz a következőkre.

Így használd biztonságosan a klímát

A légkondicionáló berendezések hasznosak lehetnek a legnagyobb nyár hőségben, nem árt azonban figyelni megfelelő alkalmazásukra, ugyanis komoly kockázatokat rejt használatuk. A Legionella baktérium, mely a klímák hűtővizében szaporodik el, atípusos tüdőgyulladást és mellhártyagyulladást is okozhat, emellett a berendezés a gombás megbetegedéseknek is kiindulópontja lehet, nem beszélve arról, hogy a túl alacsony hőmérséklet megfázáshoz, náthához, valamint ízületi fájdalmakhoz is vezethet.

Ahhoz, hogy a légkondicionáló berendezést biztonságosan használhasd, elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés és karbantartás. Léteznek olyan készülékek, amelyek öntisztító funkcióval is rendelkeznek, ha azonban a tiéd nem ilyen, érdemes az első újbóli használat előtt szakembert hívni, hogy kitisztítsa és fertőtlenítse a rendszert, valamint cserélje a vizet és a szűrőt. Mindemellett érdemes lehet klímatisztító sprayt beszerezned.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A karbantartás mellett továbbá az alkalmazással kapcsolatban is szükséges betartani néhány szabályt. Fontos, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség ne legyen túl nagy, legfeljebb öt fok - ha kint változik a hőmérséklet, gondoskodj róla, hogy ehhez a benti is alkalmazkodjon -, emellett, ha lehet, ne tartózkodj a berendezés alatt vagy mellett, kerüld, hogy közvetlenül feléd áramoljon a hideg levegő.

A ventilátor is veszélyes lehet

Bár a ventilátor nem hűti, hanem csupán forgatja a levegőt, használata során nem árt figyelni néhány dologra. Sose irányítsd közvetlenül magadra, különösen ne közelről: ha forgó berendezésed van, állítsd ilyen funkcióra, ha azonban erre nem képes, helyezd kicsit távolabb magadtól.

Káros tárgyak a lakásban

Az ősi térrendezési tudománynak, a feng shuinak is megvan a véleménye bizonyos tárgyakról. Nézd meg a videót, és tudd meg, mit tart károsnak!

Lehetőleg ne állítsd túl nagy fokozatra, emellett ügyelj rá, hogy ne érje tested csupán egyetlen részét, ha például a nyakadhoz vagy a füledhez áramlik a levegő, előbbiek könnyen megfájdulhatnak, csakúgy, mint ahogy mellkasod felé sem szabad irányítani, ha ugyanis ezt huzamos ideig teszed, akár mellhártya- vagy tüdőgyulladást is kaphatsz, utóbbiak ugyanis a hideg hatására kevésbé lesznek ellenállóak. Az éjszakai ventilátorhasználat ebből a szempontból különösen veszélyes lehet.

Ezt is szeretjük