Kiirthatatlan, meseszép balkonnövények

Édenkert az erkélyen

Sorra kiszáradnak a növényeid? Ezek a balkonnövények mindent túlélnek, és paradicsomi hangulatot teremtenek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akármilyen aprócska is az erkélyed, néhány színpompás vagy épp buján növő virággal édenkerti hangulatot varázsolhatsz egy-két négyzetméteren is.

Sétányrózsa
Fukszia
Borostyán

Az sem baj, ha nem igazán értesz a virágok nyelvén, az alábbi balkonnövények ugyanis nemcsak Paradicsomba illően szépek, de szinte elpusztíthatatlanok is.

A sétányrózsa és a pillangók

A bokros verbénának vagy színváltó virágnak is nevezett sétányrózsát gyakran látni közterületen vagy parkokban, hiszen a pompás virágú növény nem igényel sok törődést, szinte bárhol jól megél.

A sétányrózsa balkonládákban vagy függőkosarakban is jól mutat, gyorsan növekszik, levelei pedig télen is zöldek maradnak. Májustól októberig vastag csomókban jelennek meg piros, sárga vagy fehér virágai. A sétányrózsa különlegessége, hogy a virágzási idő alatt változtatja a színét, valószínűleg ennek és a könnyű tartásnak köszönheti népszerűségét.

A virágzás fenntartása érdekében az elnyílt virágokat, valamint a bogyószerű terméseket mindig távolítsd el. Óvatosan kezeld a növényt, mert olyan, mint a mesebeli gyümölcs: ugyan meseszép, de minden része erősen mérgező.

A növény cserépben vagy ládában nevelve is nagyra nő, csodálatos virágai pedig sok pillangót vonzanak az erkélyre, így a sétányrózsa valóban édenkerti hangulatot teremt.

15 csodálatos növény a balkonra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az édenkert harangjai

Gyönyörű, különleges formájú virágai miatt a fuksziát Németországban egyszerűen csak harangbokornak nevezik.

A Közép- és Dél-Amerika hegyvidékeiről származó virág ma már olyannyira elterjedt, hogy aligha nevezhető egzotikusnak.

Népszerűségét valószínűleg annak köszönheti, hogy problémamentesen nevelhető, a nyári időszakban pedig fantasztikus bőséggel hozza a fehértől a rózsaszínen és piroson át a kékig és liláig terjedő színskálán pompázó virágokat.

A növény májustól októberig virágzik, a virágok - fajtától függően - lehetnek egyszerűek, félig tömöttek vagy teltek. Koronaszerűen nőnek, mivel a csészelevelek azonos vagy eltérő színű kabátként ülnek fölöttük.

A fukszia a félárnyékos helyet kedveli a nyár folyamán, télen pedig négy és nyolc fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát.

A növekedési időszakban locsold rendszeresen, nehogy kiszáradjon a gyökérlabdája, de vigyázz, hogy ne öntözd túl. Az elnyílt virágokat távolítsd el, hogy legyen hely az újaknak, a friss hajtásokat pedig időnként metszd vissza.

Fukszia
Borostyán és futórózsa

Árnyat adó borostyán

Ha buja, őserdei hangulatot szeretnél teremteni az erkélyen, az egyik legismertebb és legnépszerűbb kúszónövény, a borostyán ideális választás. Ha gyors takarásra van szükséged, ültess 30-50 növényt négyzetméterenként, de ha türelmes vagy, négyzetméterenként nyolc-tíz darab is elég.

Az életerős borostyán rendszerint három- vagy ötkaréjos leveleket növeszt, melyek fényesek és sötétzöld színűek, de léteznek változatok, melyek foltozottak vagy világos szegéllyel díszítettek. Az idősebb növények szeptember és november táján sárga virágokat hoznak - ezekkel légy óvatos, mert az ember számára mérgezőek, a madaraknak viszont finom csemegét jelentenek. A borostyán fajtájától függően nagyjából másfél méter magasra nő, de öt méterig is kúszhat.

A hosszú életű, nem fagyérzékeny növény a félárnyékos helyeket kedveli. Talaj szempontjából igénytelen, nyáron azonban tartsd nedvesen a földjét. Nem fogékony a betegségekre és a kártevőkre - ha tehát strapabíró, mégis különleges hangulatot teremtő, árnyat adó növényt keresel az erkélyre, válaszd a borostyánt.

Cikkünk megírásában Wota Wehmeyer és Hermann Hackstein Balkon- és terasznövények című könyve segített, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük