Intő jelek, hogy életveszélyes a konvektorod

Hívj szerelőt!

Ha a konvektor rosszul működik, használata akár az életedbe is kerülhet. Ne kockáztass!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konvektorokat minden évben ellenőriztetni kell szakemberrel még a fűtési idény megkezdése előtt. Ez különösen igaz azokra, melyek már évek óta gondoskodnak a lakás melegéről.

A nem megfelelően üzemelő fűtőberendezés ugyanis életveszélyes is lehet, ennek oka elsősorban az, hogy veszélyes anyaggal, gázzal fűt. A konvektorok esetében fokozottan fennáll a szénmonoxid megjelenésének kockázata, ráadásul a színtelen és szagtalan, ennélfogva nehezen észlelhető gáz akkor is beszivároghat a lakásba, ha a konvektorral nincs ugyan gond, az égéstermék elvezetésével viszont igen.

Mielőtt veszélybe sodornád magad, vedd észre az intő jeleket, amikor jobb, ha azonnal szerelőt hívsz ahelyett, hogy az életedet kockáztatnád.

Fátyolos, és rendszeresen kialszik az őrláng

Ha a konvektort bekapcsoltad, de nem tekerted fel, készenléti állapotát egy néhány centis gázláng jelzi, mely csendesen pislákol. Ha a konvektor megfelelően működik, a gázláng folyamatosan ég, és csak akkor változik a mérete, amikor magasabb fokozatra kapcsolod a berendezést.

A készülék hibáját jelzi, ha ez az őrláng időnként magától kialszik, de az is, ha a konvektor fűtés közben alszik el egyik pillanatról a másikra. Ha a láng elalszik, általában a készülék automatikusan elzárja a gáz útját, tehát elvileg szivárgástól nem kell tartani.

Mivel azonban nem tudhatod, hogy ez valóban megtörténik-e, fontos, hogy szerelő is ellenőrizze a konvektort. A láng kialvásának oka lehet a konvektor belsejében lerakódott kosz vagy az égéshez a levegőt biztosító parapet eltömődése, hibás összerakása. A tisztításhoz és a javításhoz feltétlenül hívj szerelőt!

Életveszélyes szivárgás
Ha a konvektor lángja rendszeresen elalszik, és automatikusan nem záródik el a gáz útja, szivárgás következik be. A gázmérgezést elkerülendő ilyenkor azonnal zárd el a gázcső főcsapját - ezt a konvektorhoz közel találod -, és azonnal hívj szerelőt. Ha a konvektort a kéménybe vezették el, a szénmonoxid visszaszivárgása jelent veszélyt. A színtelen-szagtalan gáz jelenlétére csak a mérgezés tüneteinek megjelenése utal. Mivel a gáz könnyen halált okozhat, ezeket a készülékeket rendszeresen ellenőriztetni kell, és érdemes szénmonoxid-jelzőt is tartani abban a helyiségben, ahol a konvektor található.

Fűtés közben sárgás-vöröses színre vált a gázláng

A konvektor ideális működését jelzi, ha a gázláng készenléti állapotban - tehát őrláng formájában - és fűtés közben is egyenletes kék színnel ég. Ha fűtés közben enyhe sárgás árnyalatra vált, az még nem ok az aggodalomra, ha azonban teljesen sárga színnel ég, sőt, alkalmanként vörösesen izzik, fontos szerelőnek is megmutatni a konvektort.

A vöröses színt huzat is okozhatja, ha a konvektor olyan helyen van a helyiségben, de a por is, ha régen volt kitisztítva. Utóbbi ráadásul nemcsak egyszerűen megtelepszik a készülék belsejében, de a konvektor gyújtóégőjében is lerakódhat, ami akadályozza, hogy a készülék megfelelően égesse el a gázt.

A gyújtóégő tisztítását ne is próbáld meg házilag megoldani, biztonságosabb, ha szerelőre bízod a munkát. Ha a tisztítás nem oldja meg a problémát, valószínűleg az alkatrész cseréjére lesz szükség.

Kellemetlen, zavaró szag a konvektor működése közben

Ha a konvektort rendszeresen ellenőrzi szerelő, és az szerinte is megfelelően működik, nem áraszthat még enyhe gázszagot sem. A fűtési szezon kezdetén, az első bekapcsolásnál azonban természetes, hogy a készülékből kissé furcsa, égett szag áramlik fel, esetleg egy órán át, a nyári hónapok alatt rátelepedett por ugyanis ilyenkor elég, ez okozza a szagot. Ha azonban a továbbiakban is tapasztalsz kellemetlen aromákat, melyek ráadásul sem a gázszagra, sem pedig az égett poréra nem emlékeztetnek, hívj szerelőt.

A szag ugyanis az égéstermék nem megfelelő elvezetéséből származhat. Az égésterméknek a lakásba történő visszaáramlása elsősorban a kéménybe vezetett konvektorok esetében fordulhat elő, ott, ahol a kémény nincs megfelelően tisztítva, vagy az elvezetőcső nem illeszkedik megfelelően.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel a visszaáramló égéstermék veszélyezteti az egészséget, fontos mielőbb megnézetni a kéményt, illetve egyben a konvektort is ellenőriztetni, mielőtt nagy lenne a baj.

Ezt is szeretjük