Ilyen gyakran kéne cserélni a törölközőket: plusz 3 dolog, amire figyelj

A törölköző fontosabb, mint gondolnád. Eláruljuk, mire kell figyelned vele kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem szabad hagynod, hogy egy pihentető fürdőt vagy frissítő zuhanyt elrontson egy rossz törölköző.

Épp ezért fontos tudnod, milyet válassz, mint ahogy azt is, mekkorát, illetve hogyan mosd, és milyen gyakran ahhoz, hogy tökéletes legyen. Kövesd tippjeinket!

Milyen gyakran cseréld?

A törölköző cseréjét illetően sokan bizonytalanok, ugyanis a legtöbben úgy gondolják, nehezen koszolódik, mivel akkor törlöd meg magad, amikor már tiszta vagy.

Előbbi azonban nem minden esetben igaz, ugyanis a vizes anyag kedvelt megtelepedési helye a baktériumoknak. Ha a törölközőt egyszerűen csak a tartóján szárítod, gyakrabban cseréld, mint akkor, ha például melegíthető törülközőtartód van, így ugyanis jóval kevesebb ideig marad nedves.

Mindenesetre el lehet mondani, hogy a törölközőt bőven elég hetente cserélni, azonban jó, ha többet is használsz egyszerre: egyet fürdés után, egy-egy kisebbet pedig kéztörlésre, illetve akkor, ha arcot mosol.

Milyen törülközők válassz?

Minél hosszabbak és sűrűbbek a gyapjúszálak, annál erősebb, puhább és nedvszívóbb lesz az anyag. A hosszú szálakból készült törülköző nehezebben használódik el, és kevésbé szöszölődik, ezért érdemes ilyet választanod. A törölközőknél az egyiptomi, supima és brazil jelzők mind a jó minőséget jelzik.

Lehetőleg 180-as vagy ennél nagyobb szálsűrűségű törülközőket vásárolj - a szálsűrűség az egy négyzethüvelykre jutó szálak számát jelöli. A súly is a minőséget jelzi, a puhaság azonban nem.

Egyes gyártók szilikonalapú adalékanyagokat használnak, melyek nagyobb puhaságot eredményeznek, az így készült törülközők pedig kevésbé nedvszívók, mint a kezeletlenek. A fésült pamutot tartják a legjobb alapanyagnak, mivel csak a legjobb minőségű gyapot fésülhető.

Mekkora és mennyi legyen?

A szokványos méretű törölközők tökéletesen megfelelnek arra, hogy végigdörgöld velük magadat. Emellett könnyebben száradnak, és kevesebb helyet foglalnak, mint a nagyobbak. Ha viszont szeretsz fürdőlepedőbe burkolózni, válassz 90x152 centiméter körüli törülközőt. Az ágyneműhöz hasonlóan törölközőből is legalább három jusson minden családtagra, plusz két vendégre.

Hogyan kezeld?

A törölközőket moshatod gépben, meleg vízzel és enyhe mosószerrel. Pamut fokozaton szárítsd őket, majd hajtsd össze szépen.

Ha kötélen szárítod, rázd ki őket fellógatás előtt és száradás után, hogy fellazítsd az anyagban keletkezett csomókat. Kerüld az öblítőket, ezek ugyanis szilikont tartalmaznak, ami bevonja a pamutot, megmerevíti a törülközőt, és gyakorlatilag vízhatlanná teszi. A jó minőségű törölköző öblítő nélkül is évekig megtartja puhaságát. Ha azt is tudni akarod, az ágyneműt milyen gyakran cseréld, kattints ide!

Cikkünk Jane Burdon A kényelmes otthon című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük