Így újítsd fel egyedül a lakást egyetlen nap alatt 15 ezer forintból!

Néhány egyszerű, profiktól ellesett trükk révén minimális befektetéssel is újjávarázsolhatod az otthonodat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új falszín a lakás egész hangulatát képes megváltoztatni - az összes felújítási munka közül talán ez az egyetlen, ahol minimális anyagi befektetéssel ilyen látványos eredményeket lehet elérni. Ha magad végzed el a munkákat, még többet spórolhatsz a kiadásokon.

Ekkor sem kell azonban beérned egy egyszínű, sablonos fallal - az alábbi trükköket szobafestők is alkalmazzák, de te is bátran kipróbálhatod, hiszen szinte nem is lehet elrontani őket.

Tégy különlegessé egy falat vagy akár egy egész szobát, és figyeld meg, hogy megváltoztatja az egész lakás összképét a szokatlan minta!

Pepita falak

Az egyszínű falat könnyedén átváltoztathatod kétszínű, csillogó felületű, mintás háttérré. Kontrasztszíneket, illetve egyazon szín különböző árnyalatait alkalmazva egymással váltakozó téglalapokat kell csupán fényes felületű festékkel festened.

Amire szükséged lesz:

 • kétszínű diszperziós festék
 • vékony és vastag ecset
 • mérőszalag
 • vízmérték és ceruza
 • fényes akrillakk

Az egyik színt vidd fel a falfelületre, és várd meg, amíg teljesen megszárad. Mérd le a fal hosszát és magasságát, a kapott számok alapján pedig számold ki a téglalapok ideális méretét, nehogy a sarkoknál, a tűzhelynél, az ablakoknál vagy ajtóknál aránytalan négyzetnek maradjon csak hely. Vízszintező és ceruza segítségével jelöld be a téglalapok helyét.

A kijelölt téglalapok helyét fesd le a másik színnel. A széleken mindig kisebb ecsettel dolgozz, és elsőként mindig a sarkoknál kezdd a munkát, csak ezután töltsd ki a téglalapok közepét egy nagyobb ecsettel. Egyenesebbek és élesebbek lesznek a vonalak, ha a festést megelőzően a téglalapok szélét körberagasztod a barkácsboltokban erre a célra kapható, öntapadós szalaggal.

Amikor a másik réteg festék is megszáradt, az egyik színre hordd fel az akrillakkot, ismételten a kétféle méretű ecset segítségével.

Vonalkázott minta

Az egyik legegyszerűbben kivitelezhető technika, a vonalkázott, antikolt falfelület készítése finom, anyagszerű felületet eredményez, kellemes környezetet teremt, ráadásul egy kis színt visz az unalmas, egyszerű, festett falakba.

Amire szükséged lesz:

 • diszperziós matt festék - fehér plusz még egy szín
 • ecset
 • akrillakk
 • rövid szőrű festőhenger
 • széles, sűrű szálú kefe

Fesd le a falat a fehér diszperziós festékkel, majd hagyd megszáradni. Ezután készítsd elő a színes festéket is a következő módon: keverj el egy rész festéket egy rész akrillal és három rész vízzel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rövid szőrű festőhenger segítségével vidd fel a színes festéket a padlótól a plafonig, körülbelül egy méter szélességben, majd azonnal húzd át a kefével. Mindig a plafontól a padló irányába dolgozz, egyenletes, könnyed mozdulatokkal. Fesd végig az egész falfelületet ezzel a módszerrel, mindig gyorsan és folyamatosan dolgozva, nehogy a festék még a vonalazás előtt megszáradjon.

Ostábla-mintás fal

A kisméretű falfelület optikailag nagyobbá tehető az egymásba fonódó háromszögmintával. Nem mindennapi látvány, ugyanakkor tágítja a teret. Elsősorban a konyhába, a munkapult mögötti részre ajánlott.

Amire szükséged lesz:

 • könnyen lehúzható ragasztószalag
 • régi újságok
 • diszperziós festék két színben
 • ecset
 • ceruza és vízmérték

Takard le a munkalapot régi újságpapírokkal, majd fesd le a falat a világosabb árnyalattal. Amikor a festék megszáradt, jelöld ki a vonalat, amin a leendő háromszögek csücske fut majd. A kimért háromszögek oldalait ragaszd végig a ragasztószalaggal, majd vidd fel a sötétebb színt a ragasztószalagon belüli felületre.

Várj, amíg a festék szárad egy keveset, majd óvatosan húzd le a szalagot, és máris előtűnik a minta.

Cikkünk megírásában Sue Rose 100 hasznos ötlet - Színek című könyve segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük