Így újítsd fel a karcos, kopott szekrényeket!

Ahelyett, hogy az asztalos számát tárcsáznád, próbáld ki a következő trükköket, és a szekrény olyan lesz, mint újkorában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég egy rossz mozdulat, és a szekrényen máris horpadások és karcolások éktelenkednek. Ha kisgyerek van a lakásban, a bútorok még nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha a kicsi a ceruzával maradandót alkotott a szekrény ajtajára, vagy egy nehéz tárgy látványos horpadást okozott a bútoron, ne ess kétségbe!

Néhány óra alatt saját magad is eltüntetheted a hibákat, és felújíthatod a bútort anélkül, hogy asztalos segítségét kellene kérned. Csak kövesd útmutatásunkat.

Így tüntesd el a karcolásokat és a lyukakat!

A fából készült asztalok vagy az alacsony komódok felületén könnyen mély karcolásokat ejthetnek az éles, nehéz tárgyak. Ezeket könnyen eltüntetheted anélkül, hogy az egész bútort át kellene csiszolnod.

Enyhe, kevésbé mély sérülések

Elsőként próbálkozz meg a következő módszerrel: egy kisebb befőttesüvegben keverj össze kis mennyiségű desztillált háztartási ecetet vagy almaecetet jóddal. A így kapott oldatot egy vékony művészecset segítségével kend a karcolásokra. Ha a bútor sötétebb színű fából készült, használj több jódot, világosabbaknál viszont több ecetet adj a keverékhez. Az is jó megoldás, ha parafa dugót ecet és olaj keverékébe mártasz, majd körkörös mozdulatokkal átdörzsölöd vele a karcolt részeket. Szükség esetén a műveletet ismételd meg néhányszor.

Mélyebb, látványosabb sérülések

A mélyebb, például szögek okozta lyukakat a következőképpen tüntetheted el. Márts egy fogpiszkálót, vagy szélesebb lyuk esetén egy hurkapálcát átlátszó ragasztóba. Dugd a pálcika ragasztós részét a lyukba, majd a kilógó felét törd le. Csiszolópapírral óvatosan csiszold le a pálcika végét annyira, hogy egy síkba kerüljön a bútorfelülettel.

Ezután már csak egy kevés, a bútor színével megegyező festékre lesz szükség: cseppents egy keveset belőle a lyukra, hogy láthatatlanná tedd a pálcika végét is. A nagyobb lyukakhoz használj kész gittet vagy úgynevezett fapótló anyagot - ezek előnye, hogy színezettek, így, ha megtalálod a bútor színével megegyező árnyalatot, már a festéssel sem kell törődnöd. Bármelyik anyagot is választod, annyit nyomkodj belőle a lyukba, hogy teljesen kitöltse azt, majd egy életlen konyhai késsel vagy spaklival egyengesd el a tömítést. Hagyd megkeményedni, majd óvatosan csiszold le, hogy a kezelt rész is egy síkba kerüljön a felülettel. Ha gittet használtál, egy kevés páccal vagy lakkal színezd át.

Így add vissza a bútorok eredeti fényét!

Ha a sérüléseket kijavítottad, már csak a fényezés van hátra. Öreg erdei fenyő vagy nyers fa esetében használj homogén fényezőt. Mielőtt azonban belevágnál, feltétlenül olvasd el az utasításokat a termék dobozán, hogy ellenőrizd, biztosan használható azon a felületen, amit fényesíteni szeretnél. A fényezőt nedves ruhával vagy portörlővel vidd fel a fafelületre. Olyan árnyalatú fényezőt vásárolj, ami tökéletesen megegyezik a bútor színével. A fényezőt először próbáld ki a szekrény egy kevésbé feltűnő részén, és ha az árnyalat valóban megfelelő, egyszerűen kend át vele az egész bútort. A bútorfényező lakkot tartalmaz, ami kitölti a legkisebb lyukakat és karcolásokat is, és egységes színűvé varázsolja a bútorokat.

Az olívaolaj is hasznos
Egy alapos olívaolajos kezelés nagyon jót tesz a fának. Konyhai törlőkendővel kenj szét nagyon vékonyan tiszta olívaolajat a felületen úgy, hogy biztosan ne áztassa el sehol a fát. Addig törölgesd a kendővel, amíg az összes olaj felszívódik.

Évente egyszer elég átfényezni a bútorokat a speciális fényezőkkel. Fontos továbbá, hogy a fényesítéshez csak a legfinomabb, legvékonyabb, homogén fényezőt használd, és abból is csak nagyon keveset - egy kis tubusnak húsz évig ki kell tartania.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne használj szórófejes bútorfényt régiségeken, mert elveszítik az évek alatt képződött viaszréteget, vagyis a patinájukat. Ezeket csak rendszeresen portalanítsd.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük