Így tüntetheted el a port hetekre a monitorról
Egyetlen mozdulattal
A nem megfelelő tisztítószer tönkreteheti a drága monitort, de van néhány ötletünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elektromos kütyük jóval érzékenyebbek, mint a polcon lévő dísztárgyak, vagy maga a polc.

A monitorokhoz és televíziókhoz érdemes speciális tisztítókendőt vagy tisztítószert vásárolni, hogy ne romoljon a képernyő színhatása.

Ezért körültekintően kell tisztítanod őket, különösen, ha például egy monitorról van szó, ugyanis egyetlen rossz tisztítószer használatával oda lehet a drága tévé karcmentes képernyője.

Monitortisztító spray a portalanításra

Egy sokoldalú tisztítószer kincs a lakásban, de nem mindegy, milyen. A Pronto termékei például tényleg sok felületre jók, de azok a fajták, melyek méhviaszt tartalmaznak, egy réteget vonnak a tükrökre, képernyőkre, ez pedig tompítja a színeket. Ezért a Pronto termékeit csak ott alkalmazd, ahol a gyártó is ajánlja őket.

A Victoria monitortisztító folyadék nemcsak képernyők portalanítására jó, hanem tükrök, írásvetítők és lencsék tisztítására is. Csíkmentesen takarít, ugyanakkor alkoholmentes és nem gyúlékony, ami szintén hasznos a háztartásban. Antisztatikus hatásának köszönhetően pedig a por se lepi be egyhamar a tükröket.

A 250 ml-es kiszerelés 995 forintba* kerül, és felületnagyságtól függően elég hosszú ideig elegendő.

Képernyőtisztítás egyszerűen, egy kendővel

Legyen szó tévéről, vagy monitorról, az LCD és a TFT képernyők egyre gyakoribbak. Bármennyire is jó minőségűek, és nem mellékesen gyönyörű színeket tudnak visszaadni, ha rosszul tisztítod őket, búcsút inthetsz az élénk színhatásnak.

Míg a régi típusú tévét és monitort egyszerű ablaktisztítószerrel is elég volt áttörölni, az új LCD kijelzőkkel ezt már nem teheted meg. A tükröződés megakadályozására található rajtuk egy védőréteg, amit az albaktisztítószer képes feloldani. Szerencsére a legtöbb informatikai boltban kapható már olyan kendő, ami kifejezetten monitortisztításra használható.

Ilyen az Emtec Tft monitortisztító is, ami mindössze 700 forint*, és 10 alkalomra elég. Minden csomag tartalmaz 10 száraz és 10 nedves kendőt, melyekkel tisztává és csíkmentesen szárazzá törölheted a kijelzőket, sőt, néhány napig még a port is taszítják majd.

Megbetegíthet!

Nem csak a por, de az elektromos berendezések is ártalmasak lehetnek az egészségedre - legalább is a feng shui szerint. Kíváncsi vagy, melyek azok a tárgyak a lakásban, amelyek gondot okozhatnak a magánéletedben? Nézd meg videónkat!

Ha nem csak takarításkor szoktad áttörölgetni a monitort vagy a tévét, érdemes beszerezned egy szarvasbőr kendőt, mivel ez a legjobb törlőkendő, tisztítószerek nélkül is portalanít, és esélytelen, hogy összekarcolj vele bármit.

Kontakt spray a zsírfoltok és az áramkörök tisztítására

A kontakt sprayk, bármennyire is jó minőségűek, érdemes nagyon vigyázni velük. Nem csak jót tudnak tenni ugyanis, hanem sok bosszúságot okozhatnak, amennyiben nem megfelelő helyen használod őket.

A Kontakt WL elektronikus alkatrészek és elektromos kapcsolatok zsírtalanítására és tisztítására szolgál. Ára 1500 és 2000 forint* között mozog, ami rendkívül jó, mivel hosszú ideig elég, és sok felületen használható. Használata egyszerű, csak be kell fújnod vele a tisztítandó felületet - ami lehet vezeték, csatlakozópár, de még lámpafoglalat is, ezek mind kissé zsírosodhatnak -, majd áttörölnöd.

Ez a tisztítószer, és a hozzá hasonló kontakt sprayk azonban tartalmaznak olyan anyagot is, ami egy védőréteget von a kezelt felületre, ami nem minden esetben jó. Sok elektronikai cikknél, például a hifik vezetékeinél is, a fémszálaknak rosszat tesz ez a kezelés, mivel tompítja a hangokat. Ha mégis kezelted a felületet ilyen spray-vel, egyszerűen csak töröld át egy alkoholos tisztítószerrel.

Porpisztolyt az eldugott helyekre

A por nem csak az emberek ellensége, hanem a gépeké is. A tévének, a monitornak, sőt, még a számítógépnek is vannak olyan részei, amiket nem lehet egyetlen törléssel tisztára varázsolni. Ha viszont nem tisztítod, előbb-utóbb tökreteszi az alkatrészeket.

Gyakori eset például, hogy a por miatt nem működik a számítógép hűtőberendezése, vagy egy-egy alkatrész túlhevül a sok portól. Az ilyen nehezen elérhető helyekre tökéletes megoldás lehet a porpisztoly. Az egyik legjobb márka a már említett Victoria, ami nem csak megbízható, de viszonylag olcsó is, hiszen a 400 ml-es kiszerelés csak 982 forintba* kerül. Ezek a porpisztolyok sűrített gázt tartalmaznak, ezért bánj velük óvatosan.

Mindenképp áramtalanítás után használd, nehogy kigyulladjon a gáz egy zárlat következtében, és várj egy kicsit a gépek visszakapcsolásával. Ezenfelül figyelj arra, hogy hatvan foknál nagyobb dőlésszögben ne használd a pisztolyt.

Univerzális kendő, minden felületre

A Pronto Multi Surface igazi univerzális takarítókendő. A 25 darabos csomag alig 1000 forint*, és az üveg, fa, műanyag és fémfelületeket is kiválóan tudja tisztítani. Ha nem szereted az aerosolos tisztítószereket, vagy nem akarod túlságosan nedves kendővel törölgetni az elektronikai berendezéseket, érdemes ilyen tisztítókendőket használnod: nem csak a különböző foltokat tünteti el a felületekről, de portaszító is, így garantáltan ragyogni fog a lakásod.

*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

OLVASD EL EZT IS!

zold ablak kicsi
  • ablaktisztítás
  • tisztítószer

A 4 legjobb ablakmosó szer

Ezt is szeretjük