Így tisztítsd a teflonserpenyőt: 5 konyhai praktika a profi háziasszonyoktól
Íme, öt konyhai trükk, amit lehet, hogy még te sem hallottál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A profi háziasszonyok egymás közötti eszmecseréiknek, illetve sok éves tapasztalatuknak köszönhetően olyan praktikákat tudhatnak magukénak, amelyeket a többség nem ismer, ugyanakkor lényegesen megkönnyítik a házimunkát. A következő öt is ilyen.

Így tisztítsd a teflonserpenyőt!

A teflonserpenyők sérülékenyek, ezért használatuk és tisztításuk során különös figyelmet igényelnek. Hogy hosszabb életűek és tiszták legyenek, rendszeresen forralj bennük finom kősót. A piszok odatapad a sóhoz, így nem kell az edényt súrolni: anélkül lesz tiszta, hogy károsodás keletkezne rajta.

A tiszta és szagtalan vágódeszkáért

Még ha alaposan le is mosod a vágódeszkákat, gyakran rajtuk maradnak a konyhában használt anyagok nyomai. A következő praktikával azonban nemcsak a foltok, de a szagok, illetve a kések által hagyott rovások is kezelhetők. Mindössze annyit kell tenned, hogy a deszkákat átdörzsölöd déligyümölcsök héjával.

Ne dobd el a parafa dugót!

Ne dobd ki a parafa dugókat, mert sokféleképpen hasznosíthatók a konyhában. Vágd félbe a dugót, és tedd a gyümölcsöskosárba. A parafa távol tartja a muslincákat, így a gyümölcsök hosszú ideig frissek maradnak. Emellett érdemes dugót dobnod a bab, illetve a halak főzővizébe is, a parafa ugyanis megpuhítja utóbbiakat, ugyanakkor megakadályozza, hogy a víz kifusson.

Így lesz újra friss az avas vaj

Ha a vajat sokáig a hűtőben felejtetted, és megavasodott, szúrj bele egy meghámozott sárgarépát. Miután négy órán át hűvös helyen tároltad, húzd ki a sárgarépát, és kóstold meg a vajat. Lehet, hogy nem kapta vissza teljes mértékben az eredeti ízét, de újra ehető lesz.

Így újítsd fel az ezüst evőeszközöket!

Az alumínium a legjobb megoldás az ezüst evőeszközök fényének visszanyerésére. Bélelj ki egy edényt alufóliával, majd forrásban lévő vízben áztasd az evőeszközöket fél óráig. Az evőeszközöket bevonó vékony, matt réteg le fog jönni, és összegyűlik az alufólián.

Cikkünk Nicolas Priou Nagymamáink fortélyai című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Neked is van profi, alig ismert praktikád?

Ezt is szeretjük