Így szüntesd meg a lefolyó dugulását
Veszélyes vegyszerek nélkül
Maró hatású szerek nélkül is feloldhatod a dugulást okozó szennyeződéseket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először csak lassabban tűnik el a víz, egyre gyengébb a nyílás körüli örvény, aztán teljesen eldugul - szinte nincs olyan háztartás, ahol a lefolyó eltömődése ne okozna problémát.

A boltban kapható duguláselhárító szerek közös vonása, hogy mind nagyon erős, maró vegyületek, ezért, mielőtt a lefolyóba öntenéd őket, érdemes megpróbálkoznod a szintén hatásos, de teljesen környezetbarát módszerekkel is.

Háziszerek makacs dugulás ellen

A konyhában a dugulást többnyire a lerakódott zsír vagy valamilyen ételmaradék fennakadása okozza. Ennek feloldására remek megoldás a kávézacc, mivel apró szemcséinek köszönhetően nemcsak alaposan átsúrolja a csöveket, de csersavtartalmából adódóan a zsírt is képes feloldani - így megszünteti a dugulást okozó szennyeződéseket.

Külön jó pont a sűrű fekete massza javára, hogy magába szívja és elzárja a kellemetlen szagokat, így a lefolyó bűzét is egy csapásra megszüntetheted vele.

A fürdőszobában már inkább a haj és a samponlerakódások okozzák a dugulást, de természetesen ide is kerül valamennyi zsír a hajadról és a bőrödről. Ha még nem tömődött el teljesen a cső, de észrevetted, hogy egyre lassabban folydogál le a víz a kádból vagy a zuhanytálcából, önts körülbelül három evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, engedj rá vizet, és hagyd állni a csövekben körülbelül egy órán át.

Ha nagyobb a baj, akkor is használd bátran a szódát, de keverd el egy-egy arányban sóval. Ezt a keveréket öntsd a lefolyóba, majd öblítsd le körülbelül két liter felforralt ecettel.

Egy tipp a megelőzésért
Ha sikerül átjárhatóvá tenned a csöveket, törekedj arra, hogy megőrizd ezt az állapotot, és ne kelljen újból megküzdened a dugulással. Háztartási- és műanyagboltokban fillérekért szerezhetsz be olyan műanyag szűrőket, amiket a lefolyóba illesztve megakadályozhatod, hogy a nagyobb ételdarabok vagy a hajszálak a lefolyóba kerüljenek.

Az ecet és a szódabikarbóna habzani kezd, ami fellazítja a szennyeződéseket, a sókristályok pedig levakarják a cső oldalára tapadt zsírt és koszt. Hagyd hatni az oldatot legalább egy óráig, majd öblítsd le a lefolyót hideg vízzel. Ha nem szereted az ecetszagot, csepegtess citromot vagy illóolajat a csőbe - ha mentát, rozmaringot vagy teafaolajat használsz, akkor az ecetes tisztítás után esetlegesen visszamaradt baktériumokat is elpusztíthatod.

A mellékhelyiség sem mellékes

Akkor sem kell pánikba esned, ha a vécében folyik le egyre nehezebben a víz: a dugulást valószínűleg egy papírgombóc okozza, ami megakadt valahol a csatornában - ezzel kapcsolatban jó, ha tudod, hogy a többrétegű vécépapírok nehezebben bomlanak le, és gyakrabban okoznak dugulást.

Szerencsére azonban, mivel itt nem makacs, zsíros szennyeződésekről, csak papírról, rosszabb esetben vízkőről van szó, nem olyan nehéz elhárítani a dugulást: elég, ha két-három pezsgőtablettát dobsz a csészébe, majd a biztos hatás kedvéért még egy pohár ecetet is beleöntesz.

A habzó folyadék segít feloldani a papírdarabokat, így a víz ismét akadály nélkül folyik le. A további dugulásokat megelőzheted, ha hetente kétszer egy-egy estére fél pohár alkoholos szájvizet öntesz a vécékagylóba - ezzel ráadásul még a baktériumokat is elpusztíthatod.

Ha szerelni kell...

Ha a háziszerek már nem segítenek, akkor ideje szétszedni a csövet, és a gyökerénél szüntetni meg a problémát. Cikkünkből megtudhatod, hogyan kell letekerni a lefolyó szifonját, de ha nem vagy biztos a dolgodban, illetve a dugulás továbbra sem szűnik meg, hívj inkább szerelőt, nehogy még nagyobb legyen a baj.

Ezt is szeretjük