Így szüntesd meg a lefolyó dugulását egyetlen mozdulattal
Nem kell hozzá különösebb szakértelem, mégis megszüntetheted vele a legmakacsabb dugulást is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pumpálod, locsolod, ütögeted és imádkozol hozzá, de minden hiába - valahol valami megrekedt a csőben, és a lefolyó - úgy tűnik - menthetetlenül eldugult.

Azért ne ess kétségbe, műszaki ismeretek és szerszámkészlet nélkül is hozzáférhetsz ahhoz a területhez, ahol a dugulást okozó lerakódás tanyázik, ezután pedig már egyetlen egyszerű mozdulattal eltávolíthatod az összes szennyeződést. Megmutatjuk, hogyan!

Ha teljesen eldugult

Ha a pumpálás már nem segít, akkor valószínű, hogy a dugulást okozó szennyeződés a kagyló alatti U csőben rekedt meg, ezt kell tehát szétszerelned.

Bár a művelet cseppet sem bonyolult, jól teszed, ha a biztonság kedvéért készítesz egy fényképet a szerelvényről, így ha összeszerelés alatt mégis elbizonytalanodnál, lesz mihez segítségért nyúlnod.

Eressz egy kancsóba vizet, dugd be a lefolyót, majd tegyél egy vödröt vagy tálat az U cső alá, ami majd felfogja a dugulást okozó anyagokat és a csövekben lévő vizet.

Az U cső egyik szárának tetején és másik szárának alján egy-egy nagy műanyag csavart találsz. Oldd meg először a felső, majd az alsó csavart - ehhez nem kell speciális szerszám, kézzel is megteheted -, majd egyszerűen emeld le a csövet.

A lerakódás most már megközelíthetővé vált, így nem is kell mást tenned, mint egyetlen határozott mozdulattal az U cső magasabbik szárába zúdítanod a kancsóból a vizet, hogy kimosd a dugulást okozó szennyeződést. Fordítsd meg a csövet, és kocogtasd kicsit a vödörhöz, hogy biztosan minden lerakódás kihulljon belőle.

Ezután szereld vissza ismét az U csövet - először a fenti nagyobb, majd az alsó, kisebb csavart tekerd a helyére. Ne felejtsd el, hogy a nagyobbik csavarhoz tartozik egy gumialátét. Ezt úgy tedd a helyére, hogy az ékes vége ne a csavar felé nézzen. Nyisd meg a vizet, és ellenőrizd, hogy megszűnt-e a dugulás, illetve és nem szivárog-e a rendszer.

Így lesz tartós az eredmény!

Ha szeretnéd, hogy a víz sokáig akadály nélkül csorogjon le a kagylóból, tarts be néhány biztonsági előírást. A dugulásokat legtöbbször a lerakódott haj és zsír okozza, ezért igyekezz megakadályozni, hogy ezek a lefolyóba kerüljenek. Soha ne öntsd a használt zsírt vagy olajat a kagylóba, inkább add le olyan helyen, ahol megfelelően kezelik a veszélyes hulladékot - például a hulladékgyűjtő telepeken vagy az erre kijelölt benzinkutaknál.

Legalább kéthetente egyszer önts nagyjából két deciliter ecetet vagy két evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd eressz rá forró vizet - bár a legmakacsabb lerakódásokat ezek a szerek sem képesek teljesen feloldani, nagymértékben lassíthatják a dugulást okozó göb kialakulását.

Szintén sokat segítenek a lefolyók védelmében a háztartási- és műanyagáru boltokban pár forintért beszerezhető apró szűrők, amelyeket a lefolyóba illesztve megakadályozhatod, hogy kisebb tárgyak vagy ételmaradékok kerüljenek a csövekbe.

Ha egyre lassabban folyik...

Ha észreveszed, hogy a víz egyre lassabban csorog le, cselekedj azonnal, és ne várd meg, amíg szereléssel kell elhárítanod a teljes dugulást. Fogj egy lefolyópumpát és helyezd a lefolyó fölé, majd egy ronggyal takard le a túlfolyó nyílást, hogy elzárd a kiszökő levegő útját.

Ha nincs kéznél pumpa, engedd tele a mosdókagylót, tömbd be ronggyal a túlfolyónyílást, majd húzd ki a dugót és egyik tenyeredet tapaszd a lefolyó fölé és ezzel végezd a pumpáló mozdulatokat. Pumpálj addig, amíg nem hallod, hogy a dugulást okozó lerakódás távozik, majd egyszerűen hagyd, hogy lefolyjon a víz.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad - Nem csak nőknek című könyve segített, mely a Taramix Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük