Így lesz világos a sötét, ablaktalan helyiség is
Ötletes megoldások
Számos olyan lakberendezési trükk létezik, mellyel optikailag befolyásolhatod a teret.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakberendezők és belsőépítészek jól tudják, hogy a lakás hangulatát a színek és a fények határozzák meg leginkább. Néhány profi tanács alkalmazásával te is becsalhatod a fényt a sötét helyiségekbe, és ügyesen befolyásolhatod vele a szoba méretét.

Nem kell feltétlenül az aktuális trendekhez ragaszkodnod, ha színekről van szó, kicsi és sötét helyiségekben fontosabb azt figyelembe venni, hogy az eredmény tágas és világos legyen. Ha ezzel egy időben harmonikusan is ki tudod alakítani a helyiség berendezését, nyert ügyed van.

Változatos megvilágítás

Ha ablaktalan, sötét a szobád, különösen fontos, hogy különböző típusú lámpákat használj. Válassz minden tevékenységhez megfelelő fényt: az olvasósarokba irányított olvasólámpa kerüljön, de emellett a mennyezeti, központi fényforrásról se feledkezz meg. A világítás segítségével a szoba egyes részleteit is kiemelheted, ha pedig sötétben hagysz valamit, akkor elrejtheted azokat a zugokat, melyeket nem szeretnél hangsúlyozni.

A különleges tárgyak a polcokon vagy a festmények a falon jobban mutatnak, ha külön fényt kapnak. Tegyél az adott tárgy közelébe egy lámpát, és fordítsd úgy, hogy a fény egyenesen a tárgyra vetüljön. Ha túl erősnek találod, a lámpát fordítsd el egy kicsit, és nézd meg, hogyan változik az összhatás, majd helyezd el úgy, hogy a fény alulról világítsa meg a tárgyat. A lámpa helyzetének minden egyes változásával átalakulnak a fényviszonyok, úgyhogy nyugodtan kísérletezz addig, amíg megtalálod a fény és az árnyék legkellemesebb kombinációját, ami a legjobb hangulatot adja. A képeket egyszerű falra szerelhető képmegvilágítóval teheted még szebbé. Az általános világítás, a helyi megvilágítás és a hangsúlyvilágítás mesteri hármasa adja a tökéletes összhatást.

Növeld a teret a fénnyel!

A természetes és a mesterséges fény egyaránt alkalmas a tér méretének manipulálására. Egy kis szobában ügyelj rá, hogy a széthúzott függöny és a felhúzott roló ne takarja az ablakot, hogy annyi természetes fény áradjon be, amennyi csak lehet.

Ha egyáltalán nincs ablakod, törekedj minél több lámpa elhelyezésére, de, ha a szoba melletti helyiség kap fényt, tükrökkel átcsalogathatod azt a sötét szobába. Kis terekben hasznos, ha a lámpákat a padló közelében helyezed el, hogy lefelé irányítsák a tekintetet, így eltereled a figyelmet a szűkösségről.

Játssz a színekkel, és változtass a méreteken!

A színek ügyes kombinálásával és gondos tervezésével még a legkisebb lakás is teljes értékű, meghitt otthonként funkcionálhat. Ha a padlóterület mérete korlátozott, olyan színeket és mintákat alkalmazz, melyek segítségével a szoba nagyobbnak tűnik. Válassz világos árnyalatokat a falakra, ezután világos árnyalatokat a plafonra és a padlóra is. Ettől nem lesz unalmas a lakásod, ha van egy kedvenc színed, választhatod ennek pasztell változatát is.

Kis terekben érdemes kevés mintát használnod, de nyugodtan kipróbálhatsz szokatlan színösszeállításokat, illetve különféle textúrákat és vizuális trükköket. A nagyon halvány színek hatására a felületek távolabbinak és kevésbé feltűnőnek látszanak, tehát tágítanak. A kis szobákban a szellős és nyugodt hatás kialakításának legegyszerűbb módja az, hogy a fontos felületeket fehérre fested, de nem árt egy kevés színnel élénkíteni. Először is a falakat a fehér valamelyik közeli rokon színére fesd - a meleg őszibarackszíntől a halványkékig.

Ügyelj a kiegészítőkre!

Függönyökkel, díszpárnákkal, kisméretű képekkel vagy szőnyegekkel véletlenszerű foltokban is bevezethetsz különböző színeket, de a harmónia miatt egyetlen szín árnyalatait használd. Még sötét színeket is felhasználhatsz egy kisméretű helyiségben, feltéve, hogy nem hozol létre túl sok kontrasztot, és nem rendezed be a szobát élénk színű vagy mintás bútorokkal.

Tágas, magas helyiség optikai trükkökkel

Alacsony mennyezetű, kis szobákban a színek segítségével a tágasság mellett a magasság látszatát is keltheted. Ha nincsenek díszítőelemek, fesd fehérre a plafont, a falakat pedig a szegélyléctől a mennyezetig azonos, fehérhez közeli tónusra. Ha dísz- vagy képakasztó léc van a falakon, fesd le a létrejövő vízszintes osztatok mindegyikét a fehér más-más finom tónusával.

Persze választhatod kedvenc színed tónusait is. A mennyezetet fesd nagyon világosra, a felső díszszegélyt már picit erősebb színre, a középső díszszegély fölötti részt pedig valamivel színesebb variánsra. Folytasd hasonló módon lefelé, egészen a padló fölé szerelt szegélylécig. A padló kapja a legmélyebb tónust, de azért ne legyen túlságosan sötét, mert ettől a szoba még kisebbnek tűnhet, mint amilyen valójában.

Csak praktikusan

Kis lakásokban különösen ügyelni kell a rendre. Alakíts ki sok tárolót, ahol a dolgaidat láthatatlanul elrejtheted: az ajtó feletti részek, az ágy alatti területek mind értékes helyek a lakásban.

A bútorok inkább kicsik legyenek, illetve csinosak, mint terebélyesek, és lehetőleg többfunkciósak: például, ha a dohányzóasztalon étkezni és dolgozni is tudsz, máris rengeteg helyet nyertél.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Lakásdekoráció mindenkinek című könyve segített.

Ezt is szeretjük