Így juthatsz a legolcsóbban lakáshoz: új kezdeményezés indul
A szociális lakásügynökség több százezer bajba jutott család életét oldaná meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Habitat for Humanity Magyarország idei konferenciáján kiemelt téma volt a szociális lakásügynökség modellje, mely véleményük szerint hatékony megoldás lenne a bajba jutott családoknak, a bedőlt lakáshitelek adósainak és a szegénységben élőknek.

A lakhatási szegénységgel foglalkozó, ökumenikus keresztény civil szervezet célja, hogy minél több ember számára tegye elérhetővé a tisztességes és fenntartható otthont.

Ennek jegyében pártolják a szociális lakásügynökségek létrehozását, melyen keresztül könnyebb és olcsóbb lenne bérlakáshoz jutni, emellett úgy vélik, ezzel 15-ször több ember lakhatása lenne biztosítva, mint ahány a bérlakások építésével.

Jó a bérlőnek és a bérbeadónak is

Az intézmény meghonosításával a már meglévő albérleteket is ki lehetne adni az ügynökségeken keresztül, vagyis kiadó magánlakásokkal bővítenék a szociális bérlakások számát, ezzel segítve a bérlőket és bérbeadókat egyaránt.

Mindez a bérbeadónak garanciát jelentene a költségek rendszeres térítésére, a lakások minőségének megőrzésére, illetve szükség esetén kiürítésére is, a rászoruló bérlőket pedig segítenék bérleti ügyeik intézésében, lakbértámogatást nyújtanának, emellett, ha fizetésképtelenné válnak, szociális munkát is biztosítanának számukra.

A civil szervezet szerint 300 ezer háztartás élethelyzete tenné szükségessé hasonló lakások bérlését, ugyanakkor az önkormányzatoknak ennek alig több mint harmada áll rendelkezésre, és azok közül sincs mindegyik beköltözhető állapotban.

Két éven belül megvalósulhat

A lakásügynökségi feladatok ellátására a Habitat for Humanity szerint alkalmasak lennének az önkormányzatok, emellett nonprofit szervezetek, építőipari cégek, ingatlankezelő cégek is, azonban a modell felállításához szükség lenne a bérbeadás kedvezményes adózásának megteremtésére, valamint a megfelelő szabályozásra.

A Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. a következő két évben szeretné megalapozni a szociális lakásügynökségek létrehozásának feltételeit, mely célból négy városban is szakértői munkacsoportot állítanak fel. Más típusú olcsó lakásokról is szívesen olvasnál? Kattints ide!

Forrás: www.habitat.hu.

Pártolod a kezdeményezést?

Ezt is szeretjük