A 4 legstrapabíróbb szobanövény
Központi fűtéses, sötét lakásban laksz, és a szobanövényekhez sem értesz? Ezért még nem kell lemondanod a növényekről!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy a szobanövények szépen fejlődjenek, és otthonod valódi díszévé váljanak, fényre, friss levegőre és sok vízre, valamint tápanyagra van szükségük. Na meg gondoskodásra, és olyan helyre, amelynek levegőjét nem szárítja a központi fűtés. Ám akkor sem kell lemondanod ezekről a kedves zöld lényekről, ha mindezt nem tudod biztosítani! Léteznek ugyanis olyan szobanövények, amelyek jóval strapabíróbbak igényes és kényes társaiknál! Ismerd meg őket!

Egy gyönyörűség egyenesen Kínából: indás kőtörőfű

A növények általában nem kedvelik a kemény vizet, ez az eredetileg Kínából és Japánból származó növényke azonban ki nem állhatja a lágy vizet! Hát kell ennél alkalmasabb szobanövény a magyarországi lakásokba? Ráadásul nem is nő hatalmasra, így abban az esetben is a lakásod díszévé válhat, ha az otthonod nem egy többszáz négyzetméteres palota.

Az indás kőtörőfű magassága csupán 20 cm, bár indái elérhetik a 60 cm-es hosszúságot. Szív alakú levelei rövid nyélen ülnek, szélük csipkés, felületük pedig ezüstös fehér erezetű és sötétzöld.

Hogyan tartsd?

A fényigényes szobanövények között tartják számon, ám szívesen eléldegél félárnyékos helyen is, ráadásul víz- és tápanyagigénye is közepes, így nem igényli, hogy állandóan szemmel legyen tartva. A friss levegőt nem veti meg, de jól elvan a meleg szobában, télen pedig a hideg, 8-10°C-os hőmérséklet sem árt neki. Télen elegendő kevesebbet locsolni, nyáron azonban megnő a szomja, ilyenkor azért egy kicsit több vízre van szüksége. Ha pedig alkalmanként még egy kis vízzel át is permetezed, akkor biztosan nagyon hálás lesz!

Egy mediterrán szigetlakó: párnafű

A Korzika, Szardínia és Elba szigetén őshonos párnafű nemcsak a mediterrán népek, de a mi szívünk csücske is: nemcsak azért, mert aprócska termeténél fogva bármelyik garzon dísze lehet, hanem mert ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek, ráadásul nem egy kényes darab, így nem igényli, hogy folyton szemmel legyen tartva.

Az aprócska növény ráadásul szép is: pici szív vagy vese alakú levelei világoszöldek, melyek között apró, fehér, csillag alakú virágocskák bújnak meg. Kreatív vénával rendelkezőknek és formatervezőknek kifejezetten ajánlott, hiszen akár formára is nyírható, mindez egyáltalán nem árt neki.

Hogyan tartsd?

Fény- és vízigénye közepes, ez az igény azonban könnyen kielégíthető, ha a konyhában vagy a fürdőszobában tartod, a párát ugyanis különösen kedveli - lehetőleg azért legyen a helyiségben ablak. Öntözését érdemes úgy megoldani, hogy a tálkájába öntesz egy kis vizet, ha ugyanis felülről locsolod, akkor a vízzel érintkező világoszöld levelei könnyen kikophatnak. Jól eléldegél kissé hűvösebb helyen, az optimális hőmérséklet számára azonban a 10°C és 20°C közötti. Mivel aránylag igénytelen szobanövény, nyáron akár a szabadba is kiteheted, hiszen annak ellenére meghálálja, ha fényt kap, hogy egyébként nem igényli azt.

Lándzsával Dél-Amerikából: lándzsarózsa

Persze a lándzsát nem önvédelmi célból tartja: a növény fő ékessége a levélrozetták közepéből előtörő, leginkább a lándzsára hasonlító virágzat, amelynek rózsaszínű fellevelei a bár csak rövid ideig nyíló, ám annál szebb, világoskék színben pompázó virágocskákat takarják. Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos lándzsarózsa levelei kemények, és keresztcsíkokkal díszített zöldesszürke színűek. A növény nem kifejezetten a garzonlakók álma: levelei 8 cm szélesek, hosszuk azonban elérheti akár a 60 cm-t is.

Hogyan tartsd?

A lándzsarózsát a legigénytelenebb broméliafélék között tartják számon, a közvetlen napfényt például ki nem állhatja, ám a világos helyeket kedveli. Víz- és tápanyagigénye közepes, télen például elég, ha csak annyit öntözöd, hogy a talaj nedves legyen.

A tavaszi és nyári hónapokban meghálálja, ha kéthetente kétszeres higítású tápoldatos vízzel öntözöd úgy, hogy a levélrozetta közepében elhelyezkedő ciszternába is kerüljön egy kevés víz, ősszel és télen viszont ezt csak akkor érdemes, ha meleg helyen tartod. A kártevők sajnos kifejezetten kedvelik a lándzsarózsát, ám csak akkor, ha nem megfelelő körülmények között tartod. Ha nem fázik meg, és annyi folyadékot kap, amennyit igényel, akkor viszont nem kell aggódnod érte.

És "aki" nyilakkal érkezett: nyíllevél

A Közép- és Dél-Amerikából származó, de Mexikó, Guatemala és El Salvador területén is megtalálható nyíllevél gyorsan növő kúszónövény, amely kifejezetten jól alkalmazkodik a számára kedvezőtlenebbnek tűnő körülményekhez is. Levelei tarkák, nevét pedig a fiatalkorában nyílhegyre hasonlító leveleiről kapta, melyek a növény idősebb korára tenyeresen összetett formájúra fejlődnek. Ha egyetlen növénnyel szeretnél egy nagyobb részt díszíteni az otthonodban, akkor arra a nyíllevél a legalkalmasabb, hiszen felfelé és lefelé is futtatható, hajtásai pedig elérhetik akár a 2 méteres hosszúságot is.

Hogyan tartsd?

A tűző napot egyáltalán nem tűri, de különösebb fényre sem tart igényt, jól eléldegél a fényszegény, árnyékos helyen is. A tavaszi és nyári időszakban elegendő kéthetente tápoldaozni, öntözni azonban csak mértékkel kell, lehetőleg azonban mészmentes, lágy vízzel.

Bár igényt nem tart rá, meghálálja, ha meleg, párás környezetbe kerül, annak pedig kifejezetten örül, ha kaviccsal feltöltött, vizes tálcára állítod. Télen viszont nem igényli a vizet, ilyenkor inkább pihenésre van szüksége, elegendő csupán nedvesen tartani a talaját.

Ezt is szeretjük