Igénytelen, de gyönyörű szobanövények
Nem értesz a növényekhez? Íme, a legkönnyebben tartható fajták!

Dia

MajomfaA majomkenyérfát tanácsos olyan talajba ültetni, amely megfelelő mértékben képes átereszteni a vizet. Ez utóbbiból azonban csak az év tavasztól őszig terjedő időszakában kell többet adni neki, akkor, amikor úgy érzed, a földje kezd kiszáradni. A téli, hűvösebb hónapokban elegendő egy-két havonta locsolgatni.

Majomfa

A majomkenyérfát tanácsos olyan talajba ültetni, amely megfelelő mértékben képes átereszteni a vizet. Ez utóbbiból azonban csak az év tavasztól őszig terjedő időszakában kell többet adni neki, akkor, amikor úgy érzed, a földje kezd kiszáradni. A téli, hűvösebb hónapokban elegendő egy-két havonta locsolgatni.

Dia

 	Lándzsarózsa  	Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos lándzsarózsát a legigénytelenebb broméliafélék között tartják számon. A közvetlen napfényt például ki nem állhatja, ám a világos helyeket kedveli. A tavaszi és nyári hónapokban meghálálja, ha kéthetente kétszeres higítású tápoldatos vízzel öntözöd.  	Kapcsolódó cikk: 	Szobanövények, melyek tisztítják a levegőt »

Lándzsarózsa

Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos lándzsarózsát a legigénytelenebb broméliafélék között tartják számon. A közvetlen napfényt például ki nem állhatja, ám a világos helyeket kedveli. A tavaszi és nyári hónapokban meghálálja, ha kéthetente kétszeres higítású tápoldatos vízzel öntözöd.

Kapcsolódó cikk:
Szobanövények, melyek tisztítják a levegőt »

Dia

MozaiklevélA fásodásra hajlamos szárú mozaiklevél a kisebb otthonokban is elfér, magassága ugyanis nem haladja meg a 40-50 centimétert. Tápanyag tekintetében nem túl igényes, ám sok vízre és fényre van szüksége. Érdemes a lakás meleg, világos-napos részén otthont találni neki.

Mozaiklevél

A fásodásra hajlamos szárú mozaiklevél a kisebb otthonokban is elfér, magassága ugyanis nem haladja meg a 40-50 centimétert. Tápanyag tekintetében nem túl igényes, ám sok vízre és fényre van szüksége. Érdemes a lakás meleg, világos-napos részén otthont találni neki.

Dia

 	Párnafű  	Az aprócska párnafű fény- és vízigénye közepes, ez az igény azonban könnyen kielégíthető, ha a konyhában vagy a fürdőszobában tartod, a párát ugyanis különösen kedveli. Jól eléldegél kissé hűvösebb helyen, az optimális hőmérséklet számára azonban a 10°C és 20°C közötti.  	Kapcsolódó cikk: 	Szobanövények, melyek gyorsan elpusztulnak »

Párnafű

Az aprócska párnafű fény- és vízigénye közepes, ez az igény azonban könnyen kielégíthető, ha a konyhában vagy a fürdőszobában tartod, a párát ugyanis különösen kedveli. Jól eléldegél kissé hűvösebb helyen, az optimális hőmérséklet számára azonban a 10°C és 20°C közötti.

Kapcsolódó cikk:
Szobanövények, melyek gyorsan elpusztulnak »

Dia

SzalagpáfrányA szalagpáfrány igen elterjedt növény, a Föld szinte minden trópusi és szubtrópusi területén megtalálható. Magassága nem haladja meg a 35 centimétert, így az aprócska garzonoknak is kiváló dísze lehet. Páfránytársaihoz hűen kedveli a meleg, párás helyeket, a legjobb ezért, ha kaviccsal töltött vizes tálcára állítod.

Szalagpáfrány

A szalagpáfrány igen elterjedt növény, a Föld szinte minden trópusi és szubtrópusi területén megtalálható. Magassága nem haladja meg a 35 centimétert, így az aprócska garzonoknak is kiváló dísze lehet. Páfránytársaihoz hűen kedveli a meleg, párás helyeket, a legjobb ezért, ha kaviccsal töltött vizes tálcára állítod.

Dia

ZöldikeAz eredetileg Dél-Afrikából származó, csokrosinda néven is ismert zöldike nem kényes növény, ezért gondozása még a kevésbé hozzáértők számára sem lehet akadály. A hosszú, keskeny levelein középen futó fehéres-krémes csíkok miatt igen mutatós növény, legfőbb dísze azonban mégis az indáin növő virág.

Zöldike

Az eredetileg Dél-Afrikából származó, csokrosinda néven is ismert zöldike nem kényes növény, ezért gondozása még a kevésbé hozzáértők számára sem lehet akadály. A hosszú, keskeny levelein középen futó fehéres-krémes csíkok miatt igen mutatós növény, legfőbb dísze azonban mégis az indáin növő virág.

Dia

MesevirágA mesevirág kisméretű növény, tojás alakú levelekkel. Szépségét leginkább a virágai adják, amelyek egyesével vagy csoportosan ücsörögnek az ágakon, és amelyek júniustól egészen októberig díszítik a mesevirágot.

Mesevirág

A mesevirág kisméretű növény, tojás alakú levelekkel. Szépségét leginkább a virágai adják, amelyek egyesével vagy csoportosan ücsörögnek az ágakon, és amelyek júniustól egészen októberig díszítik a mesevirágot.

Dia

 	Sárkányfa  	Az eredetileg a liliomfélék közé tartozó sárkányfa Dél-Afrikából származik. Egyáltalán nem igényli a fényt, ezért kiváló dísze lehet a fényben szegény otthonoknak. Vízigénye azonban közepes, érdemes ezért ügyelni rá, hogy ne száradjon ki a földje.  	Kapcsolódó cikk: 	Veszélyes szobanövények »

Sárkányfa

Az eredetileg a liliomfélék közé tartozó sárkányfa Dél-Afrikából származik. Egyáltalán nem igényli a fényt, ezért kiváló dísze lehet a fényben szegény otthonoknak. Vízigénye azonban közepes, érdemes ezért ügyelni rá, hogy ne száradjon ki a földje.

Kapcsolódó cikk:
Veszélyes szobanövények »

Dia

VénuszhajfodorkaMás páfrányokhoz hasonlóan a vénuszhajfodorka is kedveli a meleg, párás levegőt, ezért a fűtött lakásban kiválóan érzi magát. Mivel azonban pára nélkül nem élhet, tanácsos ügyelni a levegő megfelelő páratartalmára, vagy a lakás azon részén elhelyezni, ahol elegendő nedvességhez juthat.

Vénuszhajfodorka

Más páfrányokhoz hasonlóan a vénuszhajfodorka is kedveli a meleg, párás levegőt, ezért a fűtött lakásban kiválóan érzi magát. Mivel azonban pára nélkül nem élhet, tanácsos ügyelni a levegő megfelelő páratartalmára, vagy a lakás azon részén elhelyezni, ahol elegendő nedvességhez juthat.

Dia

SzarvasagancspáfrányA páfrányok talán legelőkelőbb tagja a szarvasagancspáfrány, amely eleganciáját elsősorban különleges formájú leveleinek köszönheti. Leginkább a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól magát, ha azonban kedvezni akarsz neki, a földbe keverj némi tőzeget is.

Szarvasagancspáfrány

A páfrányok talán legelőkelőbb tagja a szarvasagancspáfrány, amely eleganciáját elsősorban különleges formájú leveleinek köszönheti. Leginkább a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól magát, ha azonban kedvezni akarsz neki, a földbe keverj némi tőzeget is.

Dia

Guzman broméliaA Guzman-bromélia hazája eredetileg Közép- és Dél-Amerika esőerdőiben van, de már öreg bevándorlónak számít. Igazi kis garzon-növény, hiszen magassága alig éri el a 20 cm-t, szélessége pedig általában 30 cm körül mozog. Nem igényli a napfényt, öntözni is csak háromhetente kell.

Guzman bromélia

A Guzman-bromélia hazája eredetileg Közép- és Dél-Amerika esőerdőiben van, de már öreg bevándorlónak számít. Igazi kis garzon-növény, hiszen magassága alig éri el a 20 cm-t, szélessége pedig általában 30 cm körül mozog. Nem igényli a napfényt, öntözni is csak háromhetente kell.

Dia

SzájvirágA Costa Rica, Panama és Puerto Rico esőerdeiben őshonos szájvirág örökzöld kúszónövény. Sem a közvetlen napfényt, sem a túl sok törődést nem szereti. Elegendő számára csupán egy félárnyékos hely, ahol hűvös van.

Szájvirág

A Costa Rica, Panama és Puerto Rico esőerdeiben őshonos szájvirág örökzöld kúszónövény. Sem a közvetlen napfényt, sem a túl sok törődést nem szereti. Elegendő számára csupán egy félárnyékos hely, ahol hűvös van.

Dia

 	Azálea  	A kis termetű, piros virágokkal díszített azálea nem a legigényesebb fajta, arra azonban érdemes ügyelned, hogy rendszeresen vizet kapjon, a víz pedig lehetően lágy legyen. A tűző nap helyett jobban kedveli a hűvösebb helyiségeket.  	Kapcsolódó cikk: 	A legolcsóbb szobanövények »

Azálea

A kis termetű, piros virágokkal díszített azálea nem a legigényesebb fajta, arra azonban érdemes ügyelned, hogy rendszeresen vizet kapjon, a víz pedig lehetően lágy legyen. A tűző nap helyett jobban kedveli a hűvösebb helyiségeket.

Kapcsolódó cikk:
A legolcsóbb szobanövények »

Dia

PikkelyvirágA Közép- és Dél-Amerikában, valamint Brazíliában őshonos pikkelyvirág meghálálja, ha meleg, párás helyre kerül. Napfényre azonban nincs nagy szüksége, az árnyékban nagyon jól érzi magát. Víz és tápanyag tekintetében azonban érdemes odafigyelni rá.

Pikkelyvirág

A Közép- és Dél-Amerikában, valamint Brazíliában őshonos pikkelyvirág meghálálja, ha meleg, párás helyre kerül. Napfényre azonban nincs nagy szüksége, az árnyékban nagyon jól érzi magát. Víz és tápanyag tekintetében azonban érdemes odafigyelni rá.

Dia

AfelandraAz afelandra egyenesen az Egyesült Államok meleg égövi részéről érkezett hazánkba. Elsősorban 16-22°C-os hőmérsékleten érzi a legjobban magát, de télen a hűvösebb helyeket is kedveli. Félárnyékos helyen tartsd, a közvetlen napfényt nem szereti.

Afelandra

Az afelandra egyenesen az Egyesült Államok meleg égövi részéről érkezett hazánkba. Elsősorban 16-22°C-os hőmérsékleten érzi a legjobban magát, de télen a hűvösebb helyeket is kedveli. Félárnyékos helyen tartsd, a közvetlen napfényt nem szereti.
Ezt is szeretjük
Fotó: