Rákkeltő, és fulladást okoz
Egy szakértő véleménye a népszerű tisztítószerről
Íme, az okok, amiért nem szabadna hipót használni a háztartásban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A háztartásban használt tisztítószerek egy része igen erőteljes vegyszer, melyek nem körültekintő alkalmazása komoly problémákat okozhat, a bőrirritáció mellett például a légzőrendszerre is káros hatással lehetnek.

Erre kívánja felhívni a figyelmet egy magyar civil kezdeményezés is, melynek célja, hogy a magyar háztartásokban, különösen gyermekek környezetében, például óvodákban ne alkalmazzanak olyan klórtartalmú tisztító- és fertőtlenítőszereket, melyek allergizáló, bőr- és nyálkahártya-irritáló hatása jól ismert. A Völgyi Jánosné Zsuzsa által elindított kezdeményezéshez csatlakozók között gyermekorvos, allergológus, környezeti szakmérnök, vegyészmérnök, élelmiszer-ipari mérnök és járványtani szakértő is szerepel.

A szintén a kezdeményezést pártoló dr. Suhajda Ágnes biotechnológiai szakértő, a Műegyetem tudományos munkatársa például a népszerű hipóval kapcsolatban fogalmazott meg aggasztó szakvéleményt.

Nagyon erős vegyszer

A Hypo néven forgalmazott fertőtlenítőszer nátrium-hipokloritot tartalmaz, így erősen oxidatív hatású, lúgos kémhatású vizes oldat. Lúgos kémhatása a benne körülbelül 2%-ban megtalálható, maró hatású nátrium-hidroxidnak köszönhető.

A nátrium-hipokloritot elsősorban fehérítésre és fertőtlenítésre lehet használni, mivel használata során úgynevezett naszcens oxigén szabadul fel, és ez nagyon reakcióképes, a szerves anyagokat oxidálja - ezáltal öli meg például a kórokozókat.

A nátrium-hipoklorit oldat mindig tartalmaz klórgázt is - körülbelül 5%-ban -, mely a kiöntés, használat során a levegőbe kerül. Ez okozza a jellegzetes hipószagot.

Miért veszélyes?

Alkalmazásának veszélye a lúgos kémhatásban és a felszabaduló klórgáz mérgező voltában rejlik. E két hatás együttese bőrre kerülve súlyos felmaródásokat eredményezhet, valamint nagy mennyiségben belélegezve mérgező hatása lehet. Különösen érvényes ez ismételt, illetve rendszeres alkalmazások esetén.

Sajnos gyakran előfordul, hogy megfelelő tudással nem rendelkező takarítószemélyzet a hipót más, általa kémiailag egyáltalán nem ismert szerekkel, például sósavval összekeverve használja. Ez különösen szaniterek, például WC-kagylók tisztításánál elterjedt szokás, mivel a sósav jó vízkőoldó hatása közismert.

Sósavval együttesen használva a hipót a klórgáz mellett hidrogén-klorid, azaz sósavgáz is a levegőbe jut, melyek egyenként is, de együttesen különösen súlyosan mérgező hatásúak, különösen zárt helyiségben.

Fontos megjegyezni, hogy a hipó vagy a hipóval kevert oldatok nem alkalmasak takarításra, mivel a szennyeződést csak oxidálják, de nem távolítják el. Tehát a hipó szigorúan és csak indokolt esetben, fertőtlenítésre alkalmazható, például járvány esetén vagy ruhaneműk fehérítésére.

Veszélyes tisztítószerek

A fogyasztóvédelem is felhívja a figyelmet arra, hogy mindig el kell olvasni a tisztítószerek címkéjén található figyelmeztetéseket. Nézd meg a videót!

Rákkeltő hatása is ismert

Végül, de nem utolsósorban a hipoklorit szerves aminokkal reagálva klóraminok gyűjtőnéven ismert vegyületeket hozhat létre, melyek folyamatos bevitel esetén rákkeltő hatásúak. Ez különösen konyhai edényzet hipóval történő mosogatása vagy öblögetése következtében állhat elő.

Összefoglalva, a hipó nem takarító- vagy mosogatószer, sőt, erre a célra használata kifejezetten veszélyes. Hipót kizárólag szaniterek fertőtlenítésére alkalomszerűen, különösen járványveszély esetén, arra kiképzett személyzet, védőkesztyűben és védőruházatban, fokozott óvatosság mellett használhat fel. Az így fertőtlenített szanitereket tiszta vízzel le kell öblíteni, a helyiséget az alkalmazás után alaposan ki kell szellőztetni.

Ezt is szeretjük