Hitelkalkulátor: biztonságos és olcsó hitelek az interneten
Az egyes bankok hitelajánlatai között nehéz eligazodni. A PSZÁF honlapján elérhető kalkulátor azonban segít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem könnyű manapság eligazodni a bankok és a hitelintézetek világában. Ez fokozottan igaz lehet abban az esetben, ha mostanában szeretnél kisebb vagy nagyobb összegű kölcsönhöz jutni. Választékban ugyanis nincs hiány: több ezer konstrukció közül is válogathatsz, de talán éppen ez az oka annak, hogy nagyon nehéz megtalálni az anyagi lehetőségeidhez, elvárásaidhoz legjobban illeszkedő terméket.

Naprakész információk a PSZÁF kalkulátorában

A laikusok számára átláthatatlan pénzügyi világban kiszolgáltatott helyzetbe került fogyasztók védelmét szolgálja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének - röviden PSZÁF - hitel- és lízingválasztó programja. A szervezet honlapjáról elérhető szolgáltatás lehetőséget teremt arra, hogy jobban megismerd a közel 200 hazai hitelintézet több ezer fogyasztási, lakáscélú és szabad felhasználású hitelét.

Az oldalon - annak ellenére, hogy az ott kiszámolt törlesztőrészletek természetesen nem minősülnek ajánlattételnek - naprakész és folyamatosan frissülő információkat kaphatsz a bankok egyes termékeiről.
A futamidő és a felvenni kívánt összeg mellett a program használata során kiválaszthatod, hogy forint vagy deviza alapú hitelt szeretnél felvenni, de - egyebek mellett - arra is van lehetőséged, hogy kiszámold: a törlesztőrészletek és a visszafizetendő kölcsön összegét hogyan befolyásolja a kamat vagy az árfolyam változása.

A kapott összegeket több szempont alapján is összehasonlíthatod más bankok termékeivel, de a bizonytalankodó és rutintalan hiteligénylőket a program más funkciói is segítik a tájékozódásban.

Így használd!

A szükséges adatok megadását követő, Excel-tábla formájában is lementhető statisztikáknak, grafikonoknak köszönhetően részletes képet kaphatsz a kiválasztott termékről. A program használata során érdemes odafigyelned az egyes szövegek mellett feltüntetett piktogramokra is, melyekre kattintva fontos fogyasztóvédelmi információkat, magyarázatokat, figyelemfelhívásokat, általános kérdéseket és mérlegelendő szempontokat ismerhetsz meg.

Tekintettel arra, hogy a program használata nem helyettesíti a pénzügyi szervezeteknél történő személyes tájékozódást, érdemes megjegyezned a hitelügyintézés során felmerülő tipikus kérdéseket.

A program által javasolt, mérlegelendő szempontok is segíthetnek abban, hogy megtaláld a számodra optimális megoldást. Ha egyelőre még nincs pontos elképzelésed arról, hogy pontosan milyen hitelt szeretnél, a választásodat szintén megkönnyítheti a termékválasztó.

Ha több konstrukció is elnyerte a tetszésedet, úgy a kiválasztott pénzügyi termékeket külön hitelkalkulátor alkalmazásával is összehasonlíthatod.

Elsősorban tájékozódási céllal ajánlott

Tartsd szem előtt, hogy a program által kiszámolt adatok nem feltétlenül egyeznek meg az egyes hitelintézetek konkrét és speciális kondíciói alapján megadott törlesztési adatokkal. A termékválasztó által kalkulált számok kizárólag a tájékozódást szolgálják, és nem jelentik azt, hogy ezekkel a feltételekkel lehetne bármely hitelintézetnél hitelt felvenni.

Arra azonban mindenképpen alkalmasak, hogy néhány egyszerű szűrőfeltétel megadását követően átfogó képet kapj a lehetőségeidről. Ha a programban megjelenített fogyasztóvédelmi tanácsokat és egyéb javaslatokat is megfogadod, akkor felkészülten, tájékozottan és célirányosan választhatod ki az optimális hitelt.

Ezt is szeretjük