Hitelek és támogatások BAR-listásoknak

Íme, a lehetőségek

Manapság könnyű elmaradni a törlesztőrészletekkel. Vajon van segítség az eladósodottak számára?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Országszerte tízezrek kerültek nehéz helyzetbe akkor, amikor a gazdasági válság beköszöntött, és a deviza árfolyama az egekbe szállt. A törlesztőrészletek emelkedése, esetenként megduplázódása még több terhet tett az egyébként is nehezen törlesztő adósok vállára - sok családban akkorát, melyet már nem bírtak el.

Bár az árfolyamok némiképp normalizálódtak az elmúlt hónapokban, a szakértők W-alakú válságról beszélnek, tehát fellélegezni még nem lehet. Ha nehezen is, de eddig tudtad fizetni a kölcsönöd, tarts még ki, ha ugyanis felkerülsz a BAR-listára, nem sok lehetőséged lesz.

Kisebb tartozás is elég a listán való szerepléshez

A Központi Hitelinformációs Rendszer a negatív adósokat tartja nyilván. Azokról nyújt információkat a bankoknak, akik a mindenkori minimálbér összegével legalább 90 napon át tartoztak - akár pénzintézetnek, akár szolgáltatónak. Aki a listán szerepel, rossz adósnak minősül, ráadásul öt éven át: a rendszer ugyanis az adataidat öt évig megőrzi, akkor is, ha időközben rendezted a tartozásod. Utóbbi esetben annyiban módosul a státuszod, hogy aktív helyett passzív adósként tartanak nyilván, ez azonban egy hitelkérelemnél manapság nem sokat számít.

Egyre nő a rossz adósok száma

A KHR-ben 2010 márciusának végén már 825 407 személy szerepelt - közel 5%-kal több, mint előző év végén. Ennek oka elsősorban a devizahitelek nagymértékű drágulása, valamint egy részük teljes bedőlése.

Devizahitel nincs, de kilakoltatás sem

A devizahitelek drágulása miatt bekövetkezett tömeges eladósodás rávilágított a hitelkérelmek szigorúbb elbírálásának szükségességére. Így már tavaly óta sokkal komolyabb feltételekhez kötik a hiteligénylést a bankok, és a kölcsön felvételéhez szükséges önerő mértékét is jelentősen növelték.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Közvetett segítség, pontosabban megelőző intézkedés, hogy augusztus közepe óta már nem lehet jelzálogjogot bejegyezni devizában - erre kizárólag forint alapon van lehetőség.

Vigyázz!
Még inkább megszaporodott az utóbbi időben azoknak a pénzügyi és fogyasztói csoportoknak a száma, melyek azt hirdetik, hogy aktív BAR-listásoknak is könnyen adnak hitelt. Ezek az ajánlatok csábítóak, de nagyon veszélyesek! Mielőtt bárkitől is hitelt fogadnál el, nézz utána a cégnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél!

Mindez persze nem segít azokon, akik már bajba jutottak: akik devizában adósodtak el, viszont nem érte meg hitelüket forint alapúra átváltani, hiszen az árfolyam-különbözet miatt akár több millióval is megnövekedhetett volna a tartozásuk. Nekik jelent mentőövet - legalább egy kis időre - a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása: az előzetesen december 31-ig tervezett türelmi időt ugyanis a következő fűtési szezon végéig, vagyis 2011. április 15-ig kitolta a kormány. Addig nem lehet senkit sem otthonából kilakoltatni, még akkor sem, ha egyáltalán nem képes fizetni a hitelét.

Állami segítség  - ha már nincs más lehetőség

A bedőlt hitelek tulajdonosain a jövőben pedig a kormány tervei szerint a Nemzeti Eszközkelező Alap segíthet. Az alap csak végső esetben nyújt támogatást, és elsősorban pénzügyi intézményként működik majd, nem szociálisként.

A tervek szerint a tömeges kilakoltatást és az ingatlanok elárverezését igyekszik majd megakadályozni azáltal, hogy a bedőlt hitelek tulajdonosainak lakásait megvásárolja, ezt pedig a tulajdonos visszabérelheti az alaptól - tehát fizetnie kell, mégis az otthonában maradhat.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kilakoltatás mellett fontos célja az alapnak az is, hogy helyreállítsa az adós törlesztési képességét - első lépésként erre törekednek majd, például a hitel futamidejének meghosszabbításával. Az első lépcsőt mindenképpen a törlesztési képesség helyreállítása jelenti, az Alap igyekszik megoldást találni erre futamidő hosszabbítással vagy éppen a törlesztés átmeneti szüneteltetésével.

Ezt is szeretjük