Hogy rendezheted leghamarabb a felvett kölcsönt? Mutatunk néhány megoldást
Milyen lehetőségeid vannak, ha a lejárat előtt szabadulnál a kölcsöntől? Sorra vesszük.

meglepodott-no-laptop-gep-internet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki hitelt vesz fel, annak már valószínűleg a szerződés megkötésének pillanatában is az a remény bujkál a szívében, hogy bárcsak előbb is visszafizethetné majd, mint amennyi futamidőt a szerződés kiköt.

Nos, van is erre lehetőség, bár sokan nem élnek vele, hanem inkább kivárják szépen a futamidő végét. Ha azonban szeretnél előbb megszabadulni ettől a tehertől, van rá esélyed a szerződés megkötése után is. De vajon kell-e érte plusz költséget fizetned?

Ezek a lehetőségeid vannak

A hiteltörlesztés futamideje jó esetben is öt-tíz év lehet, de gyakran inkább 20 vagy még több. Szerencsére van arra esély, hogy előbb eldobhasd a hitelbéklyót. Erre kétféle lehetőséged van. A bankok ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy ha nő a fizetésed, vagy hirtelen nagyobb pénzösszeghez jutsz, változtass a szerződési feltételeken. Így akár a futamidő is rövidülhet. Ennek az elő- vagy végtörlesztésnek van egy maximális költsége, amit a fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény határoz meg, de ez a díj bankonként alacsonyabb is lehet. 

penz-sporolas-koltsegvetes-szamlak

Így csökkentheted a havi törlesztőt

Ha előtörleszteni szeretnél - részletben befizetni egy nagyobb összeget, amivel csökken a tartozás -, számolni kell plusz költséggel. Ezt az előtörlesztési díjat a bank határozza meg. Az elő- vagy végtörlesztés során a hátralévő tartozást a bank általában a még hátralévő hiteltartozásból vonja le. Ennek következtében havonta kevesebb törlesztőt kell fizetned, de a futamidő ezalatt nem rövidül. Kérvényezheted, hogy ne a havi törlesztőrészlet csökkenjen, hanem a futamidő, ez a megoldás viszont plusz pénzbe kerülhet neked.

Így tudhatod le egyszerre a tartozást

Ritkább szerencse, de ha hirtelen nagyobb pénzösszeghez jutsz, lehetőséged van arra is, hogy ne csak egy részét rendezd a tartozásnak. Egyben is visszafizetheted a hátramaradt tartozást: ez a végtörlesztés. Ha ez a helyzet áll fenn, mindenképp érdeklődj személyesen, mert vannak olyan bankok, amelyek kedvezményt adhatnak, ha nagyobb pénzösszeget náluk helyezel el.

Mennyit kellene fizetned havonta egy lakásért?

Számold ki a Budapest Bank hitelkalkulátorával, hogy saját lehetőségeidhez mérten mennyi ideig és mennyit kellene fizetned az áhított otthonért.
Kattints ide a kalkulátorért!

Promóció

Mivel minden eset más, érdemes banki szakemberhez fordulni, aki segít megtalálni a helyzetedhez illeszkedő megoldást. Ha a szerződésed nem is tartalmazza azt a megoldást, amit te szeretnél, a hitelszerződést újra tárgyalhatjátok, de ez is többletköltséget jelenthet számodra.

Hogyan működik az előtörlesztés?

- Előtörlesztési szándék esetén a hitelintézethez be kell nyújtani egy úgynevezett előtörlesztési kérelmet, amelyen jelezni kell, hogy az illető mikor tervezi az előtörlesztést. A hitelező ebben az esetben tájékoztatja őt a felmerülő költségekről és az előtörlesztés várható hatásairól - mondta el Somogyi Péter termékfejlesztési vezető.

Ezt is szeretjük