Házi megoldások, ha akad és szorul a zár
Szerelő nélkül
Nehezen fordul a kulcs a zárban? Félsz, hogy egyszer majd nem jutsz be? Eláruljuk, mit tegyél!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szoruló, akadó zár kellemetlen, ráadásul minél gyorsabb megoldást kíván. Ha ugyanis belenyugszol abba, hogy percekig tart bejutnod a lakásba, és akár hetekig is a kulcs erőltetésével nyitod ki az ajtót, azzal csak rosszat teszel. Mind a zár élettartamát lerövidíted, mind a kulcs deformálódását elősegíted, amivel jelentősen növeled annak a kockázatát, hogy egyszer képtelen leszel bejutni a lakásba.

Ha a zár már öreg, a házi praktikákkal nem érdemes javítgatnod, jobb, ha szerelőt hívsz, vagy egy férfiismerősödet megkéred, hogy cserélje ki. Ha azonban még viszonylag fiatal a zár, és az akadozás, szorulás ellenére használható, bátran próbáld ki a következő trükköket.

Kezdd a kulccsal!

Ha a zár első ránézésre jó állapotban van, és nem túl régi, elképzelhető, hogy a kulccsal van a gond. Mivel ez kevésbé tartós anyagból készül, mint a zár, nézd meg alaposan, hogy nincs-e rajta kopás, karcolás. Ha nincs, akkor bátran használd, nem fogja tönkretenni a zárat, a deformált kulcsot viszont azonnal cseréltesd ki. Hogy a kulcs úgy mozogjon a zárban, mint kés a vajban, először mosd meg alaposan sűrű, szappanos vízzel, majd szárítsd meg.

A száraz kulcsot ezután dörzsöld át paraffinnal, ennek hatására remélhetőleg olajozottan forog majd a zárban. Háztartási olajjal, házi zsírral soha ne próbálkozz, mert még inkább beragad majd a zár, és előbb ki kell majd cserélni, mint arra egyébként szükség lett volna.

Ceruzát és WD-40-et a zárba

Ha egyszerű, úgynevezett cilinderzár zárja az ajtód - ez az egyik legelterjedtebb zár, ha normál, kis kulccsal nyílik, minden bizonnyal ezzel van dolgod -, egy kevés grafitpor segíthet abban, hogy jobban működjön. Elsőként fogj egy puhább ceruzát, és a hegyével dörzsöld át a zár száját. Ezután dugd be a kulcsot, majd húzd ki, és ismételd meg a műveletet. Ha néhányszor ezt elvégzed, sokat javíthatsz a záron. Ha ez nem segít, barkácsboltban szerezz be valódi grafitport, és ezt szórd a zárba - akár úgy, hogy kiszereled az ajtóból, és úgy szórod bele.

A grafitporon kívül az ezerarcú WD-40 is segíthet abban, hogy a kulcs könnyebben mozogjon a zárban. Az olajnál jóval sűrűbb kenőanyag jól oldja a szennyeződéseket, így, ha befújod vele a zárat, egyben ki is tisztíthatod azt, és be is olajozhatod.

Szereld szét a zárat!

Ha ezek nem segítenek, akkor elkerülhetetlen a zár szétszerelése. Egy csavarhúzóval távolítsd el a zárat tartó csavarokat, elölről és oldalról is, majd emeld ki az egész zárat az ajtóból.

Ahhoz, hogy alaposan ki tudd tisztítani, teljesen szét kell szerelned, annyira, hogy a kulcs helyének számító belső hengert is kiszeded - ehhez itt találsz segítséget. Ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy túlságosan bonyolultnak tűnik a művelet, akkor inkább bízd szakemberre a zár javítását, mielőtt teljesen tönkretennéd.

Ha a zár nagyon piszkos belül, akkor az egészet áztasd petróleumba addig, amíg leoldódik róla a szennyeződés. Ha nem tudsz petróleumot beszerezni, WD-40-nel is átfújhatod, ez is segít, ráadásul be is zsírozza a zárat.

Előzd meg a problémákat!

A zár karbantartásáról sem tanácsos megfeledkezni. Évente egy-két alkalommal fújd át alaposan az ajtók zárjait WD-40-nel, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, melyek a kulccsal együtt jutnak a zár belsejébe. A zárnyelvet is fújd át vele alaposan, hogy az is könnyebben mozoghasson.

Amint enyhe akadozást tapasztalsz, szórj grafitport a zárba: a por vékony rétegben lerakódik a belső felületen, megtapad a kopó alkatrészeken, ezáltal elősegíti a kulcs könnyebb mozgását, és megakadályozza a további kopást. Mindezzel karban is tartod a zárat, és meg is növeled annak élettartamát.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv, valamint Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük