Te is megkevered a frissen főtt rizst? 5 konyhai hiba, amiről a legtöbben nem is sejtik, mekkora

A konyha az alkotás színtere, de sajnos ez nem zárja ki a hibázás lehetőségét.

Gyakori konyhai hibák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki szeret főzni, és van, aki nem, de bármelyik tábort is erősíti az ember, hibázni senki sem szeret. Sokan ráadásul úgy teszik, hogy nem is sejtik, pontosan hol rontják el az adott ételt.

Tévedni persze emberi dolog, de ha van mód elkerülni a bakit, meg kell próbálni: ebben a cikkben olyan gyakori tévedéseket sorolunk fel, melyek sokak kedvét elveszik a főzéstől. Ezeket elkerülve több lehet a sikerélmény, és kevesebb a csalódás.

Gyakori konyhai hibák

Megkeverni a frissen főtt rizst

A frissen főtt rizst tilos megkeverni: ha mégis megteszed, az ragacsossá, kellemetlenül pépessé válhat. Ez azért van, mert a keverés hatására keményítő szabadul fel, ráadásul a rizsszemek is megtörnek. A pörgős, finom állag érdekében ne nyúlj a kanálhoz!

Túl kevés vagy sok vízben főzni azt

Rosszul sikerül a rizs akkor is, ha nem megfelelő a főzővíz és a rizs aránya. Egy csésze vízhez fél csésze rizs a megfelelő mennyiség. Az optimális főzési idő pedig 15-25 perc fehér rizs, és körülbelül 45 perc barna rizs esetén.

Hideg lábasba tenni a hozzávalókat

Megvárod, hogy az edény felforrósodjon a tűzhelyen, vagy idejekorán belehelyezed az összetevőket? Jó, ha tudod, ha még hidegen rakod a serpenyőbe az alapanyagot, több zsírt, olajat szív fel. Ideális, ha először felmelegíted az edényt, ezután olajat öntesz bele, majd amíg melegszik, beleteszed a hozzávalókat. Eltarthat 2-3 percig, míg a megfelelő forróságot eléri.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Rosszul megválasztani az olajat

Bár nagyon sokféle olaj van, nem mindegy, mikor melyiket használod. Egy rossz döntés befolyásolhatja az étel ízét, így akár el is ronthatja azt az ember. A sütéshez, pirításhoz a növényi olajok, például a napraforgóolaj a legalkalmasabb. A repceolaj felhasználható ezek mellett grillezéshez is. Az olívaolaj nyersen, salátákban vagy szószokhoz a legfinomabb.

Azonnal felvágni a steaket

A steaksütés nem egyszerű műfaj, de ha a sütés módja és megfelelő időtartama már megvan, akkor is el lehet rontani az ételt azzal, ha valaki azonnal felvágja. A tűzről való levétel után hagyd néhány percig pihenni, mert a hús belsejében lévő hő elősegíti, hogy szaftos maradjon.

Hiba a tisztításban: nem csak a főzésben bakizhatsz!

Olvasd el a következő cikket is, mely segíthet abban, hogy felismerd, milyen rossz tisztítási technikákat alkalmazol a konyhában.

Piszkosak maradnak a konyhai eszközök néhány tisztítási hibától: könnyen kiküszöbölheted

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük