Egy vászonszatyorral megmenthetsz akár egy bálnát is

Bár a műanyag sok tekintetben hasznos, rengeteg olyan dolgot is használunk, amiket egyszerűen tudnánk nélkülözni vagy lecserélni egy tartósabb és kedvesebb tárgyra. Mutatjuk hogyan!

shutterstock 1656421093
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

Sokan még ma is annyival intézik el magukban a műanyagmentes életet, hogy majd a többiek megteszik, én úgysem számítok sokat. Pedig a leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik, ami a környezettudatosság esetében különösen fontos, mivel a legkisebb változtatással is akár több kilónyi felesleges műanyag szeméttől kímélhetjük meg saját életterünket, az óceánokat, és rengeteg energiát spórolhatunk.

Ne csak arra az egy zacskónyi almára gondoljunk, amit épp megveszünk, hanem az egész éves „teljesítményünkre”, amit, ha valaki összegyűjtve letenne az ajtónk elé, akkor egész biztosan másképp értékelnénk a felesleges hulladéktermelésünket és környezetszennyezésünket.

Szóval ne várj másra, hisz az első lépés lehet egy olyan egyszerű dolog is, hogy mindig tartasz magadnál egy vászonzsákot a zsemléknek ahelyett, hogy egy műanyag tasakba pakolnád azokat. De ennél is többet tehetsz!

Miért káros a műanyag szemét?

Évente több mint 300 millió tonna műanyagot állítanak elő – ez körülbelül 1 millió darab Boeing 747-es utasszállító repülőgép súlyának felel meg.

shutterstock 30419356

A műanyag előállítása, szállítása és a műanyag szemét feldolgozása rengeteg károsanyag-kibocsájtással jár, mely közvetlenül is hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Azok a műanyagok viszont, melyeket nem dolgoznak fel vagy nem közömbösítenek, éves szinten 14 millió tonnányi szeméttel károsítják az óceánokat. Az óceánban élő állatok ezeket megeszik vagy beleakadnak, a felszínen lebegő szeméttől pedig kevesebb napfényhez és oxigénhez jutnak. Végső soron minden műanyag szatyor vagy elvihető kávéspohár teteje hozzájárul a tengeri élővilág pusztulásához és az átlaghőmérséklet emelkedéséhez.

A túlfogyasztás és a túl sok szemét termelése beláthatatlan következmények elé állítja az emberiséget, melyek jeleit érzékelhetjük az egyre nagyobb nyári hőség, az eltolódó évszakok, a hektikusan jelentkező csapadék, vagy romló levegő képében.

Az utóbbi években cégek, országok és emberek is összefogtak azért, hogy ezt a káros és romboló trendet visszafordítsák vagy legalább is csökkentsék.

A megoldás egyszerű: csomagolásmentes boltok és üveg termoszok

Környezettudatosabban élni egyáltalán nem nehéz, csak némi odafigyelésre van szükség.

Már az is sokat számít, ha olyan termékeket vásárolsz, melyek újrahasznosított anyagból készülnek és nem műanyagból, valamint gyártóik nem alkalmaznak túlzóan sok csomagolóanyagot. Vásárláskor, ha az újratölthető vagy nagyobb kiszerelést választod, azzal is hozzájárulhatsz a kevesebb szemét termeléséhez.

Csomagolásmentes

A mindennapi bevásárláshoz használj vászonszatyrot vagy táskát ahelyett, hogy mindig egy újabb műanyag zacskót, szatyrot vásárolnál! Természetesen a legjobb megoldás, ha a csomagolásmentes boltokat választjuk, ahol alapvetően törekednek erre az irányra.

Ha a gyermekednek tízórait vagy uzsonnát csomagolsz, kerüld a frissentartó fólia használatát. Generációk nőttek fel nélküle, semmi baja nem lesz pár óra alatt a szalvétába vagy fém uzsonnás dobozba csomagolt párizsis zsömlének.

Rengeteg olyan szemét keletkezik, amit az egyszer használatos műanyagok okoznak, ilyen az elviteles pohár, a PET-palack vagy az ételes doboz. Az üvegből készült vagy tartós műanyag termoszok és ételes dobozok sokkal szebbek, egészségesebbek ezeknél, tehát ha beszerzel egy-egy ilyen garnitúrát, az többszörösen is megtérül saját magad és a környezet számára is.

Mozgalmak és kihívások

A civil zöldmozgalmak mellett sok cég is zászlajára tűzte a fenntarthatóságot. Ennek a lényege az, hogy a gazdaság anélkül elégíti ki a jelenlegi szükségleteket, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét szükségleteik ellátására, valamint tovább súlyosbítaná a már meglévő problémákat. Sok szervezet foglalkozik például azzal, hogy megtisztít folyószakaszokat vagy egy-egy pontot az óceánon. Mások a szén-dioxid-kibocsájtás visszaszorításán fáradoznak, míg vannak olyanok is, akik a lakosság edukálásából veszik ki a részüket.

Éppen most zajlik az E.ON #földbajnokai kiívás, ami 6 témakör szerint segíti az embereket abban, hogyan tudnak a mindennapokban hozzájárulni környezetkímélőbb életmóddal a Föld megmentéséhez. A kampányban 2-3 hetente új kihívásokat tesznek közzé, melyek teljesítéséért értékes ajándékokat is lehet nyerni. Azonban a fő üzenete nem is ez, hanem hogy olyan használható általános tippeket adnak, melyeket egyszerű követni és betartani.

Az eheti kihívások során is rengeteg ötletes megoldás született, mint például a gyümölcstároló szatyor, a péksüteményeknek készült zsák vagy ez a szép üveg kulacs.

A #földbajnokai kihívásra beérkezett fotók: üveg kulacs, gyümölcsös háló és péksütis zsák
A #földbajnokai kihívásra beérkezett fotók:
üveg kulacs, gyümölcsös háló és péksütis zsák

Az alábbi kihívásokban még most is részt vehetsz, és a pozitív hatás mellett még értékes nyereményekben is részesülhetsz:

  • Próbáld ki, milyen egy csomagolásmentes boltban vásárolni!
  • Vigyél saját dobozt, ha elvitelre veszel ételt!
  • Építs egy madáretetőt vagy bármi mást egy PET palackból!
  • Válassz egy műanyagmentes vagy újrahasznosított csomagolású termékeket!
  • Vigyél magaddal saját repoharat egy buliba, kirándulásra!
  • Fotózd le a kulacsod vagy fenntartható kávéspoharad!
  • Használj textilzsákot a bevásárláshoz az egyszer használatos zacskó helyett!
  • Vásárolj háziállatodnak nagyobb kiszerelésben!
Ezt is szeretjük